CRIZA din UCRAINA: Ultimatum de 2 ore dat manifestanţilor. Puterea ameninţă cu „cea mai mare fermitate”

Forţele de ordine ucrainene i-au dat marţi opoziţiei un termen de două ore pentru ca situaţia să revină la calm la Kiev şi au avertizat că, în caz contrar, vor declanşa o intervenţie "de cea mai mare fermitate", potrivit AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
18 feb. 2014, 16:11

„Avertizăm spiritele încinse din cadrul opoziţiei: puterea are mijloacele de a restabili ordinea”, au menţionat Ministerul de Interne şi serviciile speciale (SBU) într-o declaraţie comună. „Vom fi obligaţi să recurgem la măsuri de cea mai mare fermitate dacă tulburările nu vor înceta până la ora 18:00 (16:00 GMT)”, au adăugat acestea în declaraţia comună.

Cinci civili şi-au pierdut viaţa în violenţele de Kiev, potrivit poliţiei. Autorităţile ucrainene au închis metroul, iar poliţiştii se apropie de Maidan, conform sursei citate.

Germania cere încetarea violenţelor

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a cerut marţi încetarea violenţelor în Ucraina, după o convorbire telefonică purtată cu omologul său din fosta republică sovietică, Leonid Kojara, relatează AFP, citată de Agerpres.

„O revenire la violenţe nu este cu certitudine calea de urmat pentru a ajunge la un echilibru şi la un viitor paşnic”, a declarat şeful diplomaţiei germane, citat într-un comunicat. „Le cer părţilor din Ucraina să continue pe calea asumată în ultimele zile şi să caute o soluţie politică, prin intermediul dialogului”, a subliniat şeful diplomaţiei germane.

„Vom continua eforturile pentru a găsi o soluţie la conflict”, a afirmat la rândul său ministrul ucrainean. Doi lideri ai opoziţiei ucrainene, Vitali Kliciko şi Arseni Iaţeniuk, au fost primiţi luni la Berlin de cancelarul german Angela Merkel.