Criza energetică își spune cuvântul! Primul blackout major a avut loc. 220 de milioane de oameni au rămas fără curent electric

De luni de zile se vorbește despre posibilitatea unui blackout și iată că inevitabilul s-a produs. 220 de milioane de oameni au rămas fără curent electric, iar autoritățile sunt în alertă! Câte ore va dura această situație?

23 ian. 2023, 11:05
Criza energetică își spune cuvântul! Primul blackout major a avut loc. 220 de milioane de oameni au rămas fără curent electric
Nu e prima pană de curent cu care se confruntă Pakistanul

220 de milioane de oameni au rămas pe întuneric. Marile orașe ale Pakistanului au fost cufundate într-o beznă totală, după ce o defecțiune a rețelei electrice a dus la un balckout major. Aceasta este o nouă lovitură pe care au primit-o pachistaneziim care deja erau zguduiți puternic de creșterea enormă a prețurilor din energie, conform CNN, citat de Antena 3.

Potrivit rapoartelor oferite de presa locală, întreruperile au fost raportate în Karachi, Lahore și capitala Islamabad. Această pană de curent majoră ar putea dura până la 12 ore, timpul necesar pentru ca autoritățile să restabilească complet electricitatea. Ministerul pakistanez al Energiei a anunţat că reţeaua naţională a picat la ora locală 07:34. În prezent, lucrează pentru a readuce energia electrică, iar un număr limitat de rețele din Islamabad și Peshawar au fost restaurate, a spus ministerul. Khan nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Citește și: Supermarketuri închise, pungi cu produse pentru populație – planul pentru blackout stabilit de guvern

Din fericire, mai multe companii majore se bazau pe sisteme de alimentare de rezvă, iar bursa din Pakistan a putut tranzacționa normal. Indicele de referință KSE-100 a fost cu 0,5% mai scăzut în jurul orei 11:25, ora locală.

K-Electric Ltd., care are sediul în Karachi, a confirmat că rețeaua sa a fost afectată și a declarat că acordă prioritate clienților strategici, inclusiv spitalelor și aeroporturilor.

„Echipele lucrează pentru a restabili alimentarea cu energie în oraș după ce a avut loc declanșarea la rețeaua națională”, a declarat un purtător de cuvânt într-un comunicat.

Nu e prima pană de curent cu care se confruntă Pakistanul

Nu este prima oară când Pakistanul s-a luptă cu întreruperile de curent. Această problemă există de ani de zile, inclusiv în luna ianuarie a anului 2021 a avut loc un incident major, când o defecțiune a unei centrale electrice a dus la prăbușirea rețelei națională, determinând apeluri pentru o revizuire a infrastructurii vechi de energie electrică.

Pakistanul nu a fost ocolit de criza energetică majoră, care a zguduit puternic întreg globul anul trecut. Prețurile din ce în ce mai mari de pe piața globală au au forțat Pakistanul să reducă drastic importurile de gaze naturale lichefiate, iar acest lucru a dus la întreruperi de curent și la raționalizarea combustibilului și creșterea costurilor la energie.

În această lună, premierul Shehbaz Sharif a anunţat obligativitatea de reducere cu 30% a consumului de energie elecrtică în toate departamentele federale. De asemenea, guvernul a decis ca pieţele să se închidă la ora 20:30 şi restaurantele la ora 22:00.

Citește și: Risc de blackout în România în această iarnă. Document Transelectrica