Croitoru: Eforturile de educaţie financiară în şcoală sunt foarte timide

Educația financiară în școală este foarte timidă și nu se face de la nivelurile cele mai joase, a declarat luni, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, într-o conferință de specialitate.

RomaniaTV.net
23 mai 2016, 11:08
Croitoru: Eforturile de educaţie financiară în şcoală sunt foarte timide

„Mintea românului nu este deloc mai slabă decât mintea oricărui om. Este o problemă de educație. Problema este în ce măsură se face acest efort în școală. După părerea mea este extrem de timid, nu se face de la nivelurile foarte joase și acesta este un mare handicap. Dacă vă duceți într-o țară cu tradiție, să spunem Statele Unite, într-o familie o să vedeți că orice copil știe foarte clar ce rost au banii, că dacă nu are grijă de ei nu va putea primi sprijin la un moment dat din partea familiei. Are de mic conceptul de restricție bugetară”, a spus Croitoru, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, de la debutul crizei, sistemul bancar s-a transformat din aliatul care producea bunăstare într-un vinovat.

„Când a apărut criza, în iulie-august 2007, politicienii care sunt mult mai antrenați în interacțiunea cu publicul au înțeles că această criză se va reflecta în buzunarul oricărui om și buzunarul astăzi este banca. Știind acest lucru au zis …”ne trebuie un vinovat, sistemul bancar este vinovat”. Nu spun că sistemul bancar nu are nici o vină, a avut vinele lui deci din aliatul care producea bunăstare, dădea casă, mașină, a doua mașină s-a transformat în cel mai mare … De ce? Pentru că politicienii au înțeles că indiferent cât este de educată mintea ea nu este întotdeauna logică și va apela la o euristică în cazul unui șoc. Euristica a fost reprezentativitate. Imediat au recunoscut că au probleme cu banca, că au de dat banii înapoi”, a mai afirmat oficialul BNR.