Aviz negativ din partea CSM la cererea ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins marţi, cu majoritate de voturi, solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi. Anunțul a fost făcut de procurorul Codruț Olaru. Avizul CSM este consultativ, decizia de a o revoca sau nu pe Laura Codruţa Kovesi aparține președintelui Klaus Iohannis.

RomaniaTV.net
27 feb. 2018, 05:09
Aviz negativ din partea CSM la cererea ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA

UPDATE: Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

Singurul care a votat pentru revocarea Laurei Codruţa Kovesi a fost iniţiatorul procedurii, Tudorel Toader, procurorii din CSM dând aviz negativ. Procurorii Florin Deac, Cristian Ban, Codruţ Olaru, Tatiana Toader, Nicolae Solomon şi Augustin Lazăr sunt cei care au considerat că nu se impune revocarea procurorului şef al DNA.

„În şedinţa procurorilor de astăzi, 27 februarie, secţia pentru procurori a decis respingerea solicitării ministrului Justiţiei cu privire la posibilitatea revocării procurorului şef, prin urmare avizul este unul negativ. În perioada următoare hotărârea va fi motivată şi transmisă decidenţilor”, a anunţat vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru.

Toader, către Kovesi: Categoric nu mă convingeţi, discursul poate fi seducător pentru cine nu se pricepe

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut marţi că discursul procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, din şedinţa CSM în care se discută solicitarea de revocare a sa din funcţie poate fi convingător, dacă este susţinut în faţa celor care nu se pricep deloc.

„Discursul dumneavoastră poate fi seducător, convingător, dacă îl faceţi în faţa celor care nu se pricep deloc. (…) Categoric nu mă convingeţi”, a afirmat ministrul Justiţiei la CSM. 

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii discută, marţi, solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi: Susţin în continuare că asistăm la un festival disperat al inculpaţilor

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi în cadrul şedinţei CSM că îşi susţine afirmaţia făcută anterior că „asistăm la un festival disperat al inculpaţilor”, care se bazează pe faptul că „vedem inculpaţi în studiouri de televiziune ţinându-ne lecţii de moralitate”.

„S-a motivat că expresia ‘asistăm la un festival disperat al inculpaţilor’, pe care eu am susţinut-o în cadrul unei conferinţe de presă din 14 februarie, a dus la afectarea în mod grav şi iremediabil a imaginii României, pentru că s-a creat impresia că România este o ţară coruptă. Cred în continuare acest lucru şi cred că această afirmaţie a fost scoasă din context. Contextul la care m-am referit era foarte clar. Mă refeream la acele situaţii în care inculpaţi trimişi în judecată, inculpaţi condamnaţi, atacă în mod constant DNA, atacă în mod constant procurorii. Da, este un festival disperat al inculpaţilor, care în mod nejustificat atacă justiţia şi am să susţin în continuare acest lucru. Faptul că am exprimat această opinie care se bazează pe o realitate, pe care o vedem zilnic cu toţii, vedem inculpaţi în studiouri de televiziune, ţinându-ne lecţii de moralitate. Da, este opinia mea şi o susţin”, a afirmat Kovesi.


UPDATE: Tudorel Toader la CSM: Sper ca dezbaterea de azi să fie un moment al adevărului

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii, că îşi doreşte ca şedinţa în care se discută propunerea de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să fie un moment al adevărului.

„În raport de cele 20 de puncte pe care le-am prezentat (…), dezbaterea de azi sper eu să constituie un moment al adevărului, în care să prezentăm lucrurile aşa cum sunt, cu bune şi cu rele”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a adăugat că nu îşi doreşte ca şedinţa să se transforme într-o prezentare festivă a activităţii DNA.

Secţia pentru procurori a CSM discută marţi solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. 

UPDATE Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a declarat marţi la şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, că motivele invocate de ministrul Justiţiei în raportul care stă la baza propunerii de revocare a ei din funcţie sunt nereale, nedovedite şi netemeinice, iar unele nu se confirmă cu nimic în realitate.

„Aceste motive sunt nereale, nedovedite şi netemeinice, iar unele nu se confirmă cu nimic în realitate”, a afirmat Kovesi, spunând că nu există niciun fel de probe pentru unele acuzaţii din raportul ministrului Toader.

Ea a spus, la începutul şedinţei, că a pregătit un material cu activitatea DNA începând din 2016, iar câte un exemplar le va da membrilor CSM şi ministrului Justiţiei.

Kovesi a arătat, la şedinţa CSM, că, de când a preluat conducerea DNA, Direcţia a avut cele mai bune rezultate de la înfiinţare: „De la preluarea mandatului, DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei”.

Kovesi: Nu se falsifică probe în DNA

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a subliniat marţi că în Direcţia Naţională Anticorupţie nu se falsifică probe.

„Nu se falsifică probe în DNA”, a afirmat Kovesi la şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, care discută solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea sa din funcţia de procuror-şef al DNA.


Kovesi: Nu ştiu cum a măsurat ministrul Justiţiei cât de grav am afectat imaginea României

Procurorul şef al DNA, Laura Kovesi, a declarat marţi, în cadrul şedinţei CSM, că nu ştie cum a măsurat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cât de grav a fost afectată imaginea României prin interviurile pe care le-a dat în presa din străinătate.

„Cu privire la afirmaţiile ‘de o gravitate fără precedent’. Nu ştiu care sunt acelea. Nu ştiu cum a măsurat domnul ministru cât de grav sau cât de puţin grav am afectat imaginea României. Faptul că dumnealui a trebuit să dea explicaţii la întâlnirile cu partenerii externi în Parlamentul European sau cu alţi oficiali, nu văd care este legătura între interviurile pe care le-am dat şi faptul că anumiţi oficiali au pornit anumite discuţii despre modificările legislative. S-a dovedit că există vreo legătură? Nu ştim. În condiţiile în care mii de judecători şi procurori şi-au exprimat opinii critice cu privire la aceste modificări, în condiţiile în care atât DNA, Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar mai ales CSM a dat aviz negativ şi a criticat anumite propuneri de modificări legislative, este absolut subiectiv să susţii că oficiali europeni sau cei nouă ambasadori care s-au prezentat într-o zi la Ministerul Justiţiei au făcut acest lucru pentru că procurorul şef al DNA a criticat anumite dispoziţii din lege”, a spus Kovesi. 

Kovesi: De la preluarea mandatului de procuror şef, DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la CSM, că de la preluarea mandatului său DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei.

„Ca şi chestiune prealabilă, plecând şi de la datele statistice din anul 2016, aş vrea să spun că de la preluarea mandatului de procuror şef din punct de vedere statistic şi din punct de vedere al indicatorilor de calitate DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei”, a spus Kovesi, la prezentarea punctelor de vedere referitoare la cele 20 de puncte prin care ministrul Justiţiei a propus revocarea sa din funcţie. 

Kovesi: Ministrul Justiţiei preia anumite aspecte pe care probabil le cunoaşte din spaţiul public

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat marţi, în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că ministrul Justiţiei a preluat, în motivarea cererii de revocare a sa din funcţie, anumite informaţii care circulau în spaţiul public cu privire la presupuse criterii de prioritizare a dosarelor.

Kovesi, despre propunerea de revocare: Motivele invocate sunt nereale, nedovedite în niciun fel, netemeinice

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi la CSM că motivele invocate de ministrul Justiţiei în propunerea de revocare a sa din funcţie sunt „nereale, nedovedite în niciun fel, netemeinice şi unele dintre ele sunt simple susţineri care nu se confirmă cu nimic din realitate”.

„Aceste motive invocate sunt nereale, nedovedite în niciun fel, netemeinice şi unele dintre ele sunt simple susţineri care nu se confirmă cu nimic din realitate. Pentru unele dintre afirmaţii, care sunt extrem de grave din punctul meu de vedere, nu există niciun fel de probă, sens în care acest punct de vedere, pe care îl voi prezenta, l-am întocmit şi în scris (…). Eu am depus şi am pregătit un material privind activitatea de management desfăşurată în perioada 2016 – semestrul I 2017, material care a fost predat Inspecţiei Judiciare şi la care, sunt convinsă, ministrul Justiţiei a avut acces, însă nu am găsit niciuna din susţinerile mele în argumentele pe care dumnealui le-a prezentat”, a spus Kovesi.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii discută, marţi, solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Citeşte şi: Toader către Lazăr: Aţi dat o declaraţie absolut neinspirată cu privire la înfiinţarea secţiei de anchetare a magistraţilor

UPDATE Ministrul Justiţiei a vorbit mai mult de o oră, reluând cele 20 de puncte pe care şi-a bazat cererea de revocare din funcţie a şefei DNA.

„Eu mi-am făcut datoria ca ministru. Sigur, nu neg lucrurile bune care se fac. Categoric nu le neg, dar spuneam în raport şi repet, alea bune nu le justifică pe cele rele. (…) Luând în considerare lucrurile bune, datoria mea, fiind ministru al Justiţiei, este să scot la suprafaţă aceste lucruri, să le spunem public, să determinăm interpretarea legii în sesnsul bun. Eu mi-am îndeplinit această datorie, eu ştiu că noi avem competenţe partajate. (…) Am scos la suprafaţă -nu în totalitate – ceea ce am crezut că trebuie scos la suprafaţă. Dacă spuneam aceste lucruri anul trecut, nu mă lua nimeni în seamă. Este necesară o nouă abordare”, a declarat Tudorel Toader marţi, în secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministrul Justiţiei a explicat că anul trecut nu a considerat necesară revocarea procurorului şef al DNA.

„Am concluzionat că nu este momentul să cer revocarea şi că nu se exclude o evaluare continuă şi o repunere în discuţie a comportamentului constituţional. Am arătat încălcările. A mai trecut un an. S-au adăugat şi alte încălcări. Am enumerat 19, că unul era deja. Acum nu mai pot spune că este inoportun”, a subliniat Toader.

Ministrul Justiţiei a mai spus că din punctul său de vedere, rezultatul este previzibil, dar „nu este problemă”.

„Nu vreau să fiu rău, să spun că rezultatul este previzibil pentru mine, dar am venit din respect pentru instituţie. Decizia pentru mine este previzibilă, dar nu este problemă”, a spus Toader.


UPDATE Şedinţa CSM în care se discută cererea ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA a început la ora 14.00.

Tudorel Toader a afirmat că îşi doreşte ca şedinţa în care se discută propunerea de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să fie un moment al adevărului.

„În raport de cele 20 de puncte pe care le-am prezentat (…), dezbaterea de azi sper eu să constituie un moment al adevărului, în care să prezentăm lucrurile aşa cum sunt, cu bune şi cu rele”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a adăugat că nu îşi doreşte ca şedinţa să se transforme într-o prezentare festivă a activităţii DNA.

Citeşte şi: Augustin Lazăr: Cererea de revocare a procurorului şef al DNA trebuie să parcurgă o anumită procedură pentru a fi validă

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută marţi solicitarea ministrului Justiţiei de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. La şedinţă sunt aşteptaţi atât Kovesi, cât şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Peste o mie de magistraţi au transmis, cu o zi în urmă, o scrisoare în care arată că CSM este singura autoritate statală care gestionează cariera magistraţilor şi are obligaţia constituţională de a apăra independenţa acestora, „interesul de a proteja reputaţia şi de a asigura autoritatea magistraţilor fiind superior aceluia de a permite o discuţie liberă asupra imparţialităţii acestora, chiar purtată de un ministru al Justiţiei”.

Citeşte şi: Raportul Tudorel Toader a fost publicat

”În întâmpinarea interesului general suscitat de avizul consultativ solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori informează opinia publică cu privire la faptul că urmează să ia în discuţie solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în şedinţa stabilită pentru ziua de marţi, ora 14,00, la sediul Consiliului”, a anunţat Secţia pentru procurori a CSM. 

Avizul ce urmează a fi dat de Secţia pentru Procurori a CSM în cazul procedurii de revocare iniţiate de ministrul Justiţiei este consultativ. Procurorii Florin Deac, Cristian Ban, Codruţ Olaru, Nicolae Solomon şi Augustin Lazăr sunt cei care vor lua decizia.

Ministrul Tudorel Toader a confirmat că va participa la această şedinţă de la CSM.

Joia trecută, ministrul Justiţiei a anunţat că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA pentru ”acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”.

”În temeiul prevederilor art. 54 alin. 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are”, preciza Tudorel Toader.

CSM a primit raportul ministrului Justiţiei privind motivele propunerii de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA

În opinia ministrului, DNA nu se identifică cu procurorul-şef al Direcţiei, Laura Codruţa Kovesi, ”ale cărei acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia pe care o conduce, prin excesul de autoritate, comportamentul discreţionar, sfidarea autorităţii Parlamentului, a rolului şi competenţelor Guvernului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale şi autorităţii acesteia”.

Vineri, Ministerul Justiţiei a publicat pe pagina de internet raportul privind activitatea managerială de la DNA. Pe lângă raport, MJ a publicat şi 11 anexe care conţin rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, decizii ale Curţii Constituţionale, un aviz şi un raport al Comisiei de la Veneţia, comunicate de la IJ, un raport de activitate pe anul 2006 al Ministerului Public şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Luni, peste 1.000 de magistraţi au transmis o scrisoare deschisă în care spun că dezbaterile publice recente pun în grav pericol independenţa justiţiei şi parcursul statului român în Uniunea Europeană.

„Toţi procurorii şi judecătorii, inclusiv cei care soluţionează infracţiuni de corupţie, trebuie să se bucure de independenţa şi autonomia necesare pentru îndeplinirea funcţiilor lor şi să nu fie supuşi unor influenţe incompatibile. Acestea se aplică şi mecanismelor disciplinare, iar judecătorii şi procurorii trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde de integritate.2 Fenomenul corupţiei reprezintă o ameninţare serioasă pentru dezvoltare şi stabilitate, are consecinţe negative la toate nivelurile de guvernare şi subminează încrederea publică în democraţie. Comisia Europeană a precizat repetat şi clar că slăbirea sau diminuarea domeniului de aplicare al infracţiunilor de corupţie sau provocările majore la adresa independenţei şi eficacităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar constitui un pas înapoi cât priveşte parcursul Statului Român în cadrul Uniunii Europene”, arată semnatarii documentului.

Magistraţii mai spun că ministrul Justiţiei nesocoteşte faptul că, pe rolul Inspecţiei Judiciare, Consiliului Superior al Magistraturii ori, după caz, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie există proceduri în derulare, inducând în opinia publică un sentiment de neîncredere în judecătorii, respectiv procurorii ce fac parte din aceste autorităţi. 

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a transmis, vineri, că va urma procedura legală şi se va prezenta, oricând este nevoie, să răspundă, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei. „Voi urma procedura legală şi mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei”, spunea procurorul şef al DNA.

Tot vineri, preşedintele Klaus Iohannis spunea, la Bruxelles, că raportul prezentat de ministrul Justiţiei a fost lipsit de claritate şi de temeinicie şi că nu vede motive temeinice, din ceea ce a prezentat ministrul, pentru a propune revocarea procurorului şef al DNA. „Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestaţia pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Ceea ce a prezentat domnul ministru – încă o dată, nu ştiu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu – a fost total lipsit de claritate şi, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit şi de temenicie. Deci, nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că susţine în continuare DNA şi pe Laura Codruţa Kovesi. ”Am spus acest lucru şi aseară. Da, o susţin, susţin şi pe doamna Kovesi, susţin şi activitatea DNA. M-am exprimat în repetate rânduri că DNA face o treabă bună şi conducerea DNA face o treabă bună, iar ceea ce am auzit aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia”, a afirmat preşedintele.

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut, duminică seară, la România TV, că îl apreciază pe ministrul Justiţiei şi că raportul în baza căruia a propus revocarea din funcţie a procurorului şef al DNA este foarte bine argumentat. Ea a spus că nu îşi permite să îi dea sfaturi preşedintelui Klaus Iohannis, dar că acesta va trebui „să citească cu foarte mare atenţie” raportul lui Tudorel Toader şi „să ia măsurile care se impun pentru a arăta că legea este sfântă în România şi că se aplică pentru toată lumea”.

„Cred că domnul preşedinte Klaus Iohannis trebuie să citească cu foarte multă atenţie acest raport, toate privirile, acum, sunt îndreptate către domnia sa, şi că în urma citirii acestui raport trebuie să ia măsurile care se impun pentru a arăta că legea în România este sfântă şi trebuie respectată de toată lumea (…) Eu consider că atunci când vorbim de lege nu contează că te adresezi unui om de rând, că te adresezi unui om important în stat. Ea trebuie să aibă egală măsură de aplicare pentru toţi”, a afirmat premierul.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu trebuie să fie asumată nici de el, nici de partid, iar preşedintele Klaus Iohannis „va exprima un punct de vedere mai devreme sau mai târziu” cu privire la decizia ministrului Justiţiei. El a susţinut că nu ia în calcul suspendarea preşedintelui. „Nu trebuie să îmi asum eu şi nici PSD nu trebuie să îşi asume asta, pentru că aici nu e vorba de asumare (…) Este o procedură instituţională foarte clar definită în lege. Ministrul (Justiţiei – n.r.), CSM, preşedintele României. N-are ce să caute PSD aici şi nici nu vrea să se implice. Argumentele ministrului Justiţiei trebuie să fie analizate de Administraţia Prezidenţială şi de preşedinte, care îşi va exprima un punct de vedere mai devreme sau mai târziu”, a declarat Liviu Dragnea.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia şeful statului.