Cu ce schimbări vine andropauza

Nu doar femeile se confruntă cu simptomele neplăcute ale menopauzei. Bărbații trec printr-o etapă asemănătoare odată cu înaintarea în vârstă, andropauza.

RomaniaTV.net
27 sept. 2016, 07:34
Cu ce schimbări vine andropauza

Spre deosebire de menopauză, care este marcată de încetarea menstruației, andropauza nu se manifestă fizic într-un fel anume. Există însă câteva schimbări care afectează sănătatea fizică și psihică, în mod diferit de la un bărbat la altul. Unii acumulează multe kilograme, alții se simt obosiți, se enervează ușor și nu mai au poftă de viață.

Cel mai des întânite simtome care anunță instalarea andropauzei sunt scăderea libidoului și disfuncțiile sexuale. Medical, andropauza își poate face simțită prezența după vârsta de 45 de ani până la 65 de ani.

La bărbații cu un stil de viață haotic, cu alimentație dezechilibrată, care urmează diverse tratamente, sunt sedentar și consumă în exces alcool și cafea, andropauza se poate instala mai devreme. De asemenea, această etapă apare mai repede în cazul bărbaților cu diabet nedepistat sau tratat incorect.

Cum se manifestă

În timpul andropauzei este afectată viața sexuală, din cauza scăderii libidoului, a energiei și a rezistenței fizice. Sunt mai frecvente acum disfuncțiile erectile și stările depresive și apare o scădere a stimei de sine.

Andropauza este însoțită și de bufeuri, insomnie, stări de anxietate, dureri musculare sau de spate, probleme de urinare, îmbătrânire prematură, tulburările de memorie și de concentrare.

Citeşte şi  Studiu: 82% din bărbaţi suferă de andropauză când ajung la 50 de ani

Ce implică scăderea testosteronului

Medicul poate diagnostica andropauza după un control fizic detaliat și după rezultatele analizelor de sânge, inclusiv cele hormonale. Andropauza este însoțită de o scădere a testosteronului, hormon masculin implicat, printre altele, în menținerea dorinței sexuale și în protecția oaselor.

Medicul poate solicita, suplimentar, și alte investigații, pentru a exclude afecțiunile care pot influența nivelul testosteronului. De exemplu, tumorile, bolile cardiace și cele pulmonare pot reduce considerabil cantitatea acestui hormon.

Tratamentul de substituție ajută

La fel ca la menopauză, terapia de substituție cu hormoni poate fi cel mai bun remediu pentru a ameliora simptomele neplăcute ale andropauzei. Completarea nivelului de testosteron constituie un tratament protector și pentru sistemul cardiovascular.

De asemenea, acesta favorizează creșterea și întărirea masei musculare, scade țesutul adipos, îmbunătăţește starea de spirit, rărește episoadele de iritabilitate și tristețe și ajută viaţa sexuală.

Trebuie menționat că acest tip de tratament are și reacții adverse, de aceea medicul va căuta remediul optim, dacă ai probleme cu prostata ori suferi de o boală de ficat, de inimă, de rinichi sau ai diabet zaharat.

BINE DE ȘTIUT

Indiferent dacă urmezi sau nu tratament de substituție hormonală, mizează pe alimentele care cresc natural nivelul de testosteron: scoici, țelină, migdale, ouă, carne slabă și produse lactate. Sunt indicate și alimentele bogate în acizi grași esențiali Omega-3, care se găsesc în peștele gras (somon).

Evită sedentarismul

Activitatea fizică stimulează creșterea nivelului de testosteron. De asemenea, reduce stresul și ajută starea de spirit, iar aceste beneficii se reflectă pozitiv și asupra libidoului. Zilnic, o jumătate de oră de sport (exerciții pentru spate și piept, genuflexiuni) îmbunătățește starea de sănătate a bărbatului care trece prin criza vârstei de mijloc, așa cum mai este cunoscută andropauza.

Știai că…

…nivelul testosteronului poate scădea cu 1-2% pe an după vârsta de 30 de ani, conform studiilor?

Află mai multe despre andropauză