Cum a fost văzută lupta cu coronavirusul prin ochii medicilor: „O situaţie ca de război. Nu ştiam ce se întâmplă”

În lupta cu coronavirusul medicii şi asistentele au fost cei care au luptat corp la corp cu un virus necunoscut, în ciuda faptului că mulţi dintre aceştia nu aveau nici echipamente de protecţie. În Spania, pentru a limita răspândirea virusului, mai multe spitale au închis secţiile şi au creat paturi pentru persoanele infectate cu coronavirus, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
08 iul. 2020, 16:24
Cum a fost văzută lupta cu coronavirusul prin ochii medicilor: „O situaţie ca de război. Nu ştiam ce se întâmplă”

Românca Mihaela Mănescu este medic pediatru într-un spital privat din regiunea Madrid, unde lucrează de mai bine de 15 ani. Aceasa a povestit că cel mai greu i-a fost în perioda martie şi aprilie a acestui an, când sute de persoane au fost internate cu simptome grave. În acel moment toate secţiile din spitale au fost transformate în zone de tratament pentru pacienţii infectaţi, iar medicii de altă specializări au fost nevoiţi să îşi ajute colegii.

Citeşte şi: Medic de familie, decedat după ce a fost confirmat cu coronavirus şi a refuzat să între în izolare VIDEO

Prin urmare, anesteziştii au preluat sarcinile medicilor de gardă, iar asistentele încercau să facă tot posibilul pentru a-i linişti pe pacienţi şi pe rudele lor. Pe internet au circulat continuu clipuri muzicale cu cadre medicale, care încercau să transmită mesaje de încurajare. Cetăţenii spanioli au răspuns eroilor din spitale prin aplauze în fiecare seară, de la balcoane.

Spania a fost una dintre cele mai afectate ţări de pandemie, însă acum a reuşit să ajungă la un număr mult mai mic de cazuri pe zi.

„A fost o situație ca de război, la un moment dat. Chiar nu știam ce se întâmplă. Şi acum când mă gândesc mi se ridică părul pe spate, cum zicem noi. Nu ştii ce să faci. Cui să-i dai primul ajutor mai repede. Acestea au fost momente complicate. Iar aspectul emoţional… Tulbură foarte mult în situaţii în care pacienţii mor singuri. Dar noi i-am însoţit cât am putut de mult pe cei care erau singuri”, a declarat, pentru Mediafax, Manuela Mănescu, medic pediatru român, la Madrid.