Cum a reacționat un român când a văzut că un kilogram de miel costă 40 de lei: „Nu mai luăm un miel, luăm jumate”

Anul acesta, de Paște, românii vor trebui să își calculeze foarte bine cheltuielile, deoarece numai un kilogram de miel costă cel puțin 40 de lei.

19 mart. 2023, 18:37
Cum a reacționat un român când a văzut că un kilogram de miel costă 40 de lei: „Nu mai luăm un miel, luăm jumate”
Cât va costa un kilogram de miel de Paște

Un kilogram de miel va costa cel puțin 40 de lei anul acesta, de Paște, cu aproape 20% mai scump față de anul trecut. Comercianții sunt de păerere că vor cumpăra mai scump de la ferme, mai ales acum în apropierea sărbătorilor pascale.

Românii se gândesc deja la cum vor reuși să pună bucate pe masa de Paște, mai ales că prețurile iscilează de la o zi la alta. Unii oameni decid să renunțe la unele alimente, iar alții cumpără mai puțin.

Citește și: Carnea de miel se scumpește. Românii vor scoate din buzunar între 45 şi 50 de lei pe kilogram în perioada Paştelui

„Mai limităm din produse. Nu mai luăm un miel, luăm jumate. De sărbători trebuie să cumpărăm, normal, cum se cumpără. După aia… mai puțin”, a spus un client, pentru observatornews.ro.

Comercianții se plâng că vânzările au scăzut față de anul trecut, clienții uitându-se în special la preț.

„Mult de tot. Mult de tot a scăzut, să știți, nu prea mai cumpără, că nu au bani”, spune un vânzător.

Și verdețurile de primăvară s-au scumpit enorm. Spanacul se vinde cu 8 lei kilogramul, în timp ce loboda, leurda şi ştevia costă fiecare 2 lei / legătura.

Citește și: S-a scumpit coșul de cumpărături pentru Paște. Cât costă un kilogram de carne de miel sau un cofrag de ouă

În alte zone din ţară, urzicile și verdețurile de primăvară sunt şi mai scumpe. De exemplu, în Piatra Neamţ, unii comercianţi cer chiar şi 50 de lei pentru un kilogram de urzici. În aceste condiţii, mulţi clienţi negociază sau preferă să cumpere mai puţin, la pungi de 5 lei.

Producătorii pun scumpirile pe seama facturilor mari pentru curent și gaze mai mari din timpul iernii. Cele mai multe legume şi verdeţuri au fost cultivate în solarii.