Cum ar arăta Guvernul Ciucă: Nelu Tătaru revine la Sănătate, Cîţu a refuzat Finanţele. Apelul lui Ciucă de ultimă oră către toate partidele

Klaus Iohannis a semnat decretul privind desemnarea lui Nicolae Ciucă în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru.

21 oct. 2021, 17:55
Cum ar arăta Guvernul Ciucă: Nelu Tătaru revine la Sănătate, Cîţu a refuzat Finanţele. Apelul lui Ciucă de ultimă oră către toate partidele

Guvernul Ciucă este aproape gata, dar are nevoie de votul majorităţii. În aceste condiţii, premierul desemnat cheamă actorii politici  să susțină formarea guvernului și să sprijine PNL pentru a depăși cât mai curând criza medicală și pe cea economică. „Țara noastră trece printr-una din cele mai dificile perioade din istoria sa recentă. De aceea, chem toți actorii politici responsabili să susțină formarea guvernului și să ne sprijine pentru a depăși cât mai curând criza medicală și pe cea economică.

România are nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a trece cât mai bine și mai repede dincolo de acest val al pandemiei și de iarna care urmează”, a fost mesajul premierului desemnat.

Nicolae Ciucă a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou Guvern. Acesta a declarat, joi, că va negocia cu toate forțele responsabile, astfel încât Parlamentul să aprobe cabinetul propus.

„Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile pentru a depăși situația de criză, astfel încât cetățenii să poată beneficia de tot ce poate un guvern în deplinătatea sa să ofere prin deciziile și acțiunile pe care le întreprinde.

În acets sens, vom negocia cu toate forțele responsabile, astfel încât, într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim guvernul și de asemenea să negociem cu toate forțele responsabile astfel încât guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament”, a declarat Nicolae Ciucă, imediat după anunțul președintelui.

Guvernul Ciucă prinde contur. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat oficial joi nominalizarea actualului ministru al Apărării Nicolae Ciucă, propus de PNL, pentru funcţia de premier. Nicolae Ciucă, prezent şi el la Palatul Cotroceni, a declarat că va negocia cu toate forţele responsabile pentru a alcătui Guvernul într-un timp foarte scurt.

Potrivit surselor politice, lui Florin Cîțu i s-a propus să preia postul de președinte al Senatului, ocupat în prezent de Anca Dragu, iar varianta pare să fie agreată de fostul premier. Pe de altă parte, acesta a refuzat invitația de a rămâne în guvern, fie ca vicepremier, fie ca ministru de Finanțe, dar a refuzat.

Nicolae Ciucă, primele declaraţii după ce a fost desemnat premier. „Am înţeles încredinţarea acestui mandat ca un gest de responsabilitate”
Cum ar putea arăta guvernul Ciucă, minoritar PNL-UDMR:

Nicolae Ciucă (PNL) – prim-ministru
Kelemen Hunor (UDMR) – vicepremier

Ministerul Finanțelor – Dan Vîlceanu

Ministerul Transporturilor – Iulian Dumitrescu

Ministerul de Interne – Lucian Bode

Ministerul Muncii – Robert Sighiartău

Ministrul Fondurilor Europene – Cristian Bușoi sau Marcel Boloș

Ministerul Justiției- Cătălin Predoiu

Ministerul Apărării – Nicoleta Pauliuc sau Rareș Bogdan

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu

Ministerul Energiei – Virgil Popescu

Ministerul Agriculturii – Adrian Cozma

Ministerul Mediului – Tanczos Barna

Ministerul Sănătății – Nelu Tătaru

Ministerul Educației – Sorin Câmpeanu

Ministrul Culturii – UDMR

Ministrul Sportului – Eduard Novak

Potrivit unor surse din domeniul justiției, Predoiu se pregătește deja de câteva săptămâni de revenirea la Ministerul Justiției. Deputatul se arăta sigur că va reveni în funcția de ministru după demiterea lui Stelian Ion. Cătălin Predoiu și-ar fi contactat foștii colaboratori încă de acum două săptămâni. Pe lista celor contactați se află și magistrați care au mai fost în trecut detașați la Ministerul Justiției.

O revenire a lui Predoiu nu ar fi o surpriză, având în vedere relația bună pe care acesta o are cu președintele Iohannis. După tentativa USR de preluare a controlului asupra procurorilor, cu mâna lui Stelian Ion, Iohannis acordă o importanță deosebită Ministerului Justiției. De altfel, Predoiu are deja experiență în selectarea „oamenilor potriviți” pentru conducerea parchetelor, în 2020 reușind să pună în scenă o adevărată contraselecție pentru funcțiile de procuror general, procuror șef DNA și procuror șef DIICOT.

Nici primul mandat al lui Predoiu la Ministerul Justiției (2008-2012) nu a fost unul fericit. De numele acestuia se leagă noile coduri, în special Codul Penal și Codul de Procedură Penală, ciuruite ulterior de Curtea Constituțională. Predoiu a fost ministrul care a desemnat pe Laura Codruța Kovesi pentru al doilea mandat de procuror general, în ciuda unui prim mandat catastrofal și a unui aviz negativ din partea CSM.

Nicolae Ciucă, fost comandant al batalionului românesc participant la misiunea Enduring Freedom din Afganistan şi al batalionului de infanterie participant la misiunea din Irak, fost şef al Statului Major General, ministru al Apărării în două guverne, este însărcinat cu formarea noului Cabinet, la un an de la înscrierea în PNL.

Nicolae Ciucă are 54 de ani, s-a născut la Pleniţa, în judeţul Olt, şi în 1985 a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova, iar trei ani mai târziu, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

În perioada 1993-1995 a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Specialitatea Arme Întrunite, Bucureşti, iar în 2003 a obţinut titlul de Doctor în ştiinţe militare, cu lucrarea „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale”.

Cariera profesională şi-a început-o în august 1988, când a devenit comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat „Rovine”, Craiova. A fost apoi comandant de pluton cercetare şi instrucţie la Batalionul 121 Cercetare, Craiova, ofiţer de stat major în Biroul operaţii, Batalionul 121 Cercetare, Craiova, ofiţer de stat major în Biroul operaţii şi pregătire pentru luptă, Brigada 2 Mecanizată „Rovine”, Craiova,  ofiţer de stat major în cadrul misiunii UNAVEM III, Angola, şef de stat major al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, Craiova, comandant al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, Craiova.

Dacian Cioloș: Nu susținem un guvern minoritar, atâta vreme cât există posibilitatea unui guvern cu puteri depline din care să facem parte

În perioada iunie 2002 – ianuarie 2003, a fost comandant al batalionului românesc participant la misiunea Enduring Freedom, Afganistan, în 2003 2003 a deţinut funcţia de  conducător/director al exerciţiului OCE/EXDIR, în cadrul misiunii ISAF, iar în intervalul ianuarie 2004 – iulie 2004, a fost comandant al batalionului infanterie participant la misiunea din Irak.

În ianuarie 2014, a devenit şef al Statului Major al Forţelor Terestre, iar în octombrie acelaşi an, preia funcţia de  locţiitor al şefului Statului Major General, pentru ca în ianuarie 2015 să fie numit  şef al Statului Major General, funcţie deţinută până în 28 octombrie 2019, când a fost trecut în rezervă. În luna noiembrie a aceluiaşi an a fost numit ministru al Apărării Naţionale, iar aproape un an mai târziu, a deţinut şi postul de premier interimar.

În octombrie 2020, s-a înscris în PNL, iar în decembrie a fost ales senator.

Nicolae Ciucă a primit mai multe ordine şi distincţii naţionale, dar şi Ordinul Naţional de Merit al Republicii Franceze, în grad de Comandor, Legiunea de Merit a Statelor Unite ale Americii, în grad de ofiţer, Medalia Naţiunilor Unite, Medalia pentru Merit, SUA şi Medalia de Onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.

Conform celei mai recente declaraţii de avere, de la începutul lunii iunie, Nicolae Ciucă deţine, împreună cu soţia, două terenuri intravilane, unul în Dolj şi un altul în Ilfov, şi o casă de peste 200 de metri pătraţi în judeţul Ilfov, construită în 2017. De asemenea, deţine două maşini, Toyota Corola (fabricată în 2006) şi Toyota RAV 4, fabricată în 2020.

Ciucă are două conturi, care totalizează 200.000 de lei, dar şi credite la Banca Transilvania, două scadente anul acesta, iar un altul, scadent în 2025.

În calitate de ministru al Apărării, Nicolae Ciucă a avut în 2020 un venit anual de 168.613 lei, căruia i s-a adăugat o pensie de serviciu de  215880 de lei.