Cum ar trebui gestionată epidemia de COVID în România, în perioada următoare. Rafila: „Asta va fi cheia pentru controlul ei”

Profesorul Alexandru Rafila atrage atenția că, în perioada următoare, ar putea apărea focare într-o regiune sau într-o instituție, iar gestionarea acestora va fi extrem de importantă pentru menținerea sub control a epidemiei în România. Într-o intervenţie la Digi24, specialistul a explicat şi motivul pentru care nu a fost încă ridicată carantina la Suceava. 

RomaniaTV.net
13 mai 2020, 09:00
Cum ar trebui gestionată epidemia de COVID în România, în perioada următoare. Rafila: „Asta va fi cheia pentru controlul ei”

Referitor la situația de la Suceava, reprezentantul OMS în România a precizat că acolo situația nu este încă sub control, motiv pentru care este în continuare menţinută măsura carantinei: „La Suceava, situația încă nu este sub control, am avut o speranță când a scăzut numărul de cazuri noi vreo două zile la rând, dar lucrurile evoluează încă. De aceea s-a menținut carantina, față de alte localități unde, odată cu măsurile impuse, cum e Țăndărei, a scăzut mult numărul de cazuri. La Galați e un focar într-o instituție de îngrijire medicală și acolo se concentrează majoritatea cazurilor din Galați„.

Citeşte şi Dr. Rafila demontează cele mai frecvente mituri despre COVID. De ce gargara cu bicarbonat sau clorul din apa potabilă nu îl distrug

Specialistul precizează că, în perioada următoare, problema principală cu care ne vom confrunta va fi reprezentată de focare. Rafila este de părere că gestionarea eficientă a acestor focare va fi cheia pentru controlul epidemiei de coronavirus la noi în ţară.

Problema noastră o să înceapă să fie focarele, nu atât numărul de cazuri noi la nivel național, ci mai degrabă concentrarea lor în anumite zone sau situații. Gestionarea acestor focare trebuie să intre într-un soi de rutină pentru autoritățile de sănătate publică. Asta va fi cheia răspunsului pentru controlul epidemiei in perioada următoare„, a subliniat Rafila.

Citeşte şi Dr. Rafila, despre întoarcerea elevilor la şcoală: Măsurile nu trebuie aplicate în mod rigid, ci în funcţie de fiecare şcoală în parte

Medicul Aexandru Rafila găseşte anormal faptul că transmiterea infecţiei în Bucureşti nu a fost foarte ridicată, Capitala fiind doar pe locul 4 la numărul de cazuri, având în vedere că numărul locuitorilor este mult mai mare decât în restul oraşelor ţării.

Ar fi anormal să nu găsim Bucureștiul între primele regiuni afectate, poate e surprinzător că e doar pe locul 4 privind numărul de cazuri„, a afirmat Alexandru Rafila.