Dr. Rafila, despre întoarcerea elevilor la şcoală: Măsurile nu trebuie aplicate în mod rigid, ci în funcţie de fiecare şcoală în parte

Referitor la momentul întoarcerii elevilor în şcoli, fie că este vorba despre susţinerea examenelor, despre pregătirea pentru examene sau despre reluarea cursurilor, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat, la Antena 3, că ar fi necesar să se facă evaluări și să fie găsite soluții pentru fiecare școală în parte, astfel încât copiii să nu fie expuși riscului de infectare.

RomaniaTV.net
12 mai 2020, 05:27
Dr. Rafila, despre întoarcerea elevilor la şcoală: Măsurile nu trebuie aplicate în mod rigid, ci în funcţie de fiecare şcoală în parte

Medicul afirmă că cea mai mare temere a sa legat de reîntoarcerea elevilor la şcoală o reprezintă aplicarea măsurilor într-un mod rigid.

Trebuie organizată sala de examen astfel încât să existe posibilitatea de a-i plasa pe elevii care nu suportă masca pentru prea mult timp într-o poziție care să nu-i pună pe ceilalți în pericol. Noi nu trebuie să fim rigizi în soluții. Marea mea teamă legată de soluții e că vom încerca să le aplicăm într-un mod rigid”, precizează profesorul Rafila.

Citeşte şi Dr. Rafila demontează cele mai frecvente mituri despre COVID. De ce gargara cu bicarbonat sau clorul din apa potabilă nu îl distrug

Specialistul dă exemplul unei situaţii în care măsura de protecţie a fost luată într-un mod rigid.

O să vă dau un exemplu care pe mine m-a deranjat. Toată lumea discuta despre amenzi. Am văzut cazuri în care cineva care mergea cu bicicleta, singur, a fost oprit și legitimat să se vadă dacă are legitimația asupra lui. Când faci acest lucru, trebuie să-ți pui problema dacă există vreun pericol asupra sănătății publice prin activitatea omului respectiv? Noi trebuie să adaptăm măsurile pe care le luăm pentru ca toată lumea să înțeleagă ce înseamnă un pericol asupra sănătății publice„, a explicat medicul Alexandru Rafila.

Citeşte şi Alexandru Rafila nu recomandă purtarea mănuşilor de protecţie: „Creează un fals sentiment de siguranță”

Acesta atrage atenţia asupra faptului că fiecare şcoală arată diferit, motiv pentru care măsurile de prevenire a răspândirii infecţiei cu COVID ar trebui adaptate în funcţie de specificul fecărei instituţii de învăţământ în parte. 
 
În școli, când luăm măsuri, trebuie să fim flexibili și să le luăm pe cele mai bune. Se pot găsi soluții. Fiecare școală e altfel, trebuie să faci o evaluare de risc și să iei măsuri în funcție de ea„, a spus reprezentantul României la OMS la Antena 3.