Cum arată Eva Kiss la 70 de ani. Una dintre vocile de aur ale anilor ’80 trăieşte de peste trei decenii în Danemarca

Eva Kiss a făcut parte din Generaţia de Aur a muzicii uşoare româneşti, alături de Stela Enache, Marina Voica și Adrian Romcescu. "E scris în stele/Că vom fi mereu/O singură inimă/La bine, la greu", versurile celebrei melodii "Puterea dragostei", încă răsună în urechile decreţeilor, care au crescut pe muzica artiştilor sus-menţionaţi.

09 dec. 2023, 12:43

Eva Kiss , cântăreata română de etnie maghiară, a debutat, în 1967, în emisiunea „Dialog la distanță” prezentată de Ion Besoiu. Urmează o perioadă prolifică pentru marea artistă, în care primeste premiul 1 la diferite concursuri muzicale de amator.

În 1970 la Festivalul Național al Artei Studențești, primeste alături de Stela Enache, premiul al III-lea. În 1973, participă la Festivalul de la Mamaia cu melodiile: „O ramură spre cer” si „Cântec”. În 1979, participă la Festivalul International „Trofeul de Aur ” din Bulgaria, unde obține premiu pentru cea mai bună interpretare. În 1980, participă la „World Popular Song Festival” din Tokio, cu piesa „Vreau”. În 1981, pleacă în turneu cu orchestra RC’Band condusă de Radu Constantin care, ulterior, îi devine soț.

În 1990, Eva Kiss se mută definitiv, împreună cu Radu Constantin, cel de-al doilea soţ al său, în Danemarca.

Eva Kiss, victima unui soţ abuziv

Deşi a fost una dintre cele mai iubite artiste ale vremii, viaţa ei personală a fost un dezastru. A trăit ani buni un coşmar alături de un soţ violent. După divorţ, bărbatul i-a interzis să își mai vadă băiatul, Andrei pe numele lui, amenințând-o cu moartea. Îndrăgita artistă a reușit să reia legătura cu Andrei după 20 de ani, după moartea tatălui acestuia.

Citeste si Cum arată și cu ce se ocupă, azi, „Veronica”. Lulu Mihăescu, supranumită „Shirley Temple a României”, și-a părăsit definitiv țara natală

Ulterior și-a întâlnit cel de-al doilea soț, alături de care a cunoscut dragostea și a avut o colaborare profesională de succes.

Am plecat din țară din motive sentimentale urmându-mi soțul, care alesese drumul exilului. Radu a cântat 17 ani prin străinătate, începând cu Finlanda, în formația „Roșu și negru”, apoi în grupul lui Micky Popescu, cu care „a bătut” Germania 9 ani, și în final cu „Romanticii”, cu care a cântat în Kuweit, Arabia Saudită și Dubai. În 1981, a pus bazele propriei formații, „R.C’s Band”, alături de care am făcut și eu un turneu de 6 luni în Siria. Ne cunoscuserăm cu câteva luni înainte, la barul Melody, unde cântam amândoi”, mărturisea Eva Kiss, în urmă cu ceva timp, pentru Formula As.

Dar povestea de dragoste cu Radu Constantin şi decizia de a se muta în Danemarca aveau să fie umbrite de o întâmplare nefericită. Soțului ei i-a fost furat pașaportul, așa că planurile lor de a fugi din România au fost amânate. În cele din urmă, însă, actualul soț al Evei Kiss a reușit să plece în Danemarca, iar artista și cele două fiice l-au urmat la scurt timp.

În 1984, din cauza unor „binevoitori”, lui Radu i s-a luat pașaportul și i s-a interzis să mai plece din țară. Așa că a fost nevoit să-și restrângă activitatea la România. Am cântat împreună, ba prin București, la restaurantele Ambasador, Modern, Doina, ori Salonul Spaniol, ba pe litoral, la barul Internațional, din Olimp, sau la barul Melodii, din Mamaia.

Dintr-un anume punct de vedere, era frumos. Între timp, deveniserăm soți, eram mereu împreună, dar nedreptatea care-i fusese făcută îl macină zi de zi, așa că, atunci când i s-a ivit ocazia, a fugit din țară.

Nu înainte însă de a se asigura că aveam să-l urmez. Și m-am ținut de promisiune: pe 26 ianuarie 1990, după un an și unsprezece luni, am plecat după el, împreună cu cele două fete, Alexandra, care nici nu împlinise doi ani, și Eva, fata mea din prima căsătorie, care la 18 ani era deja o domnișoară„, a povestit artista în acelaşi interviu.

Eva Kiss, aplaudată de Regina Danemarcei

Talentul Evei Kiss nu a fost apreciat doar în România, ci şi în ţara care a adoptat-o. A fost aplaudată de însăşi Regina Margareta a II-a a Danemarcei. Pentru acest succes, însă, atât Eva, cât şi soţul ei au muncit pe rupte. Acum este extrem de fericită alături de cei trei copii ai săi și de nepoțeii pe care îi iubeşte până la cer şi înapoi.

Citeste si Cum arată, azi, boierul Sumbul din „Suleyman Magnificul”? Actorul Selim Bayraktar s-a schimbat radical

Adevărul este că fără el și muncă lui realmente titanică, n-am fi izbutit să cucerim publicul danez, n-am fi ajuns să cântăm în față Reginei, de două ori, n-am fi primit multe și onorante invitații la televiziunea și posturile de radio daneze. Azi suntem niște artiști aplaudați și apreciați de publicul danez, pentru care cântăm mult„, a mai declarat artista în interviul menţionat anterior.