Cum arată meniul de post, pe zile, al măicuțelor de la Mănăstirea Durău. Trei rețete mănăstirești de post gustoase și rapide

Măicuțele și călugării care se ocupă cu prepararea bucatelor la mănăstiri sunt extrem de talentați și pun multă dragoste în procesul de preparare a mâncărurilor. Gustul bucatelor preparate în mănăstiri este unul desăvârșit și datorită faptului că aceștia se roagă în timp ce gătesc. De obicei, repetă în timp ce gătesc rugăciunea lui Iisus: ”Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul/păcătoasa”.
Irina Dumitrescu
18 mart. 2025, 16:57
Cum arată meniul de post, pe zile, al măicuțelor de la Mănăstirea Durău. Trei rețete mănăstirești de post gustoase și rapide

La schitul Poiana Maicilor, care ţine de mănăstirea Durău (Neamţ), măicuțele nu mănâncă decât de două ori pe zi în perioada postului: la ora 10.00 și la ora 15.00. Respectă această regulă de luni până sâmbătă, iar duminică acestea iau și cina.

Cum arată meniul de post, pe zile, al măicuțelor de la Mănăstirea Durău

Meniul zilnic al măicuțelor de la această mănăstire este unul simplu, dar gustos și cuprinde două feluri principale și desert. Iată cum arată meniul acestora, potrivit adevarul.ro

Luni: dimineaţa  – ceai, cartofi copţi, linte verde, măsline, dulceaţă de cireşe amare, pâine. Prânz – ciorbă de urzici, mâncărică de fasole, gogonele, compot de prune, mere, pâine.

Marţi: dimineaţă – ceai, iahnie de fasole, orez dulce, dulceaţă de pepene galben, pâine. Prânz – ciorbă de fasole, piure de cartofi, urzici pasate, mămăligă, usturoi, compot de cireşe, banane, pâine.

Miercuri: dimineaţa – ceai, pate de soia de casă, cartofi natur, gem de prune, pâine. Prânz – supă de roşii, fasole verde, piure, mămăligă, usturoi, suc de fructe.

Joi: dimineaţa – ceai, salată orientală, fasole veche fiertă, dulceaţă de merişoare, pâine. Prânz – supă cremă de legume, pilaf, ciuperci fierte cu un pic de ceapă, pâine, halva.

Vineri: dimineaţa – ceai, cartofi copţi, salată de ghebe marinate, dulceaţă de cireşe, pâine. Prânz – supă de legume cu brocolli, ghiveci, castraveţi în oţet, salată de fructe.

Sâmbătă: dimineaţa – lapte de soia, pâine, pate de năut, cartofi prăjiţi, măsline, salată de spanac. Prânz – ciorbă de bureţi (hribi), piure, şniţele de soia, salată de varză murată, clătite de post, pâine.

Duminică: prânz – ciorbă de bureţi (hribi), păstrăv (de Florii, când este dezlegare la peşte), sarmale de post, chiftele de soia, cozonac de post. Cină – ceai, pâine, cartofi înăbuşiţi, salată de crudităţi, fructe diverse.

Citeste si Rețetă pentru cea mai bună iahnie de fasole de post. Secretul măicuțelor de la Mănăstirea Agapia

Trei rețete mănăstirești de post gustoase și rapide

Iată cum prepară măicuțele de la Mănăstirea Durău trei dintre mâncărurile cel mai frecvent consumate aici: borșul de urzici, salata de sfeclă roșie și ciorba de fasole.

Rețetă de borş de urzici

Ingrediente: Urzici fragede, 1 litru borş, ceapă, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, morcovi – în cantităţile dorite, frunze de leuştean tocate, o jumătate de cană cu orez, 4 linguri untdelemn, sare, piper după gust.

Preparare: Urzicile se curăţă, se spală în mai multe ape, se opăresc, se lasă la răcit, după care se toacă mărunt cu un cuţit din lemn. Morcovul, ceapa, rădăcinile de păstârnac şi de pătrunjel se curăţă şi se pun la fiert. Când sunt gata, se strecoară.

Într-o cratiţă, se pune untdelemn la încins, se adaugă, după gust, ceapa tocată mărunt şi urzicile. Zeama strecurată de la zarzavat se pune din nou la fiert. Când a dat în clocot, se adaugă ceapa călită, urzicile şi orezul. Când s-a înmuiat orezul, se adaugă borşul, fiert separat, se potriveşte gustul cu sare, piper şi frunze de leuştean.

Zarzavatul fiert se poate adăuga şi el, tăiat cubuleţe, sau poate fi servit separat, cu un sos.

Rețetă de salată de sfeclă roşie

Ingrediente: 2 sfecle potrivite ca mărime, hrean ras (după gust), 1-2 linguriţe untdelemn, o linguriţă rasă de zahăr, sare, zeamă de lămâie sau oţet de mere după gust.

Preparare: Sfecla se spală bine şi se pune la fiert cu sare. După ce a fiert, se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoarea mare. Se adaugă zeamă de lămâie sau oţet de mere, zahăr, hrean dat pe răzătoarea mică, sare şi untdelemn.

Citeste si Rețeta secretă folosită de măicuțele din mănăstiri! Ce să pui în iahnia de fasole pentru o savoare absolut divină

Rețetă de ciorbă de fasole

Ingrediente: Fasole boabe, 1-2 căţei de usturoi, ceapă, morcovi, ţelină, păstârnac după gust, tarhon sau cimbru, sare.

Preparare: Fasolea aleasă şi spălată se pune la înmuiat în apă, peste noapte. După ce s-a înmuiat, se pune la fiert. În momentul când dă în clocot şi se face spumă, se ia de pe foc, se spală şi se pune la fiert în altă apă încălzită.

În această apă se adaugă ceapa, morcovul, ţelina, păstârnacul şi usturoiul. La sfârşit, se adaugă, după preferinţă, suc de roşii şi mirodenii: tarhon sau cimbru.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte