Rețeta secretă folosită de măicuțele din mănăstiri! Ce să pui în iahnia de fasole pentru o savoare absolut divină

Iahnia de fasole este una dintre mâncărurile favorite ale românilor, fiind un preparat ușor de făcut și extrem de savuros. Există totuși o rețetă secretă, folosită de măicuțe, care nu seamănă cu nimic din ceea ce ai gustat până acum.

03 oct. 2023, 12:02
Rețeta secretă folosită de măicuțele din mănăstiri! Ce să pui în iahnia de fasole pentru o savoare absolut divină
Rețeta secretă folosită de măicuțele din mănăstiri! Ce să pui în iahnia de fasole pentru o savoare absolut divină

Mâncărurile tradiționale românești sunt cunoscute pentru savoarea lor inconfundabilă. Un exemplu notabil este rețeta de mâncare de fasole din mănăstirile din Moldova, care se află în topul preferințelor. Chiar dacă unele gospodine se confruntă cu dificultăți în prepararea ei, există norocul de a avea la îndemână un truc pentru a obține cel mai bun gust.

Citește și: Rețetă fabuloasă de ardei iuți în oțet cu păstăi de fasole verde. Oferă o aromă desăvârșită mâncărurilor

Secretul celei mai delicioase mâncări de fasole a fost dezvăluit de măicuțele din mănăstirile din Moldova, care au păstrat cu sfințenie această rețetă de foarte mult timp.

  • 500 de grame de fasole boabe
  • 3 cepe destul de mari
  • 3 căței de usturoi
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 300 de mililitri de bulion de roșii sau 60 de grame pastă de roșii diluată cu apă
  • 1 lingură generoasă de pastă de ardei dulce sau iute
  • 3-4 linguri de ulei (eu am folosit de rapiță, merge de oricare)
  • 2 foi de dafin
  • pătrunjel verde tocat
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Primul pas implică selectarea boabelor de fasole, de obicei realizat cu o seară înainte. În momentul în care efectuați acest pas, este esențial să separați boabele pătate și impuritățile. Apoi, acestea se spală cu grijă în mai multe ape, conform informațiilor de pe Playtech.ro.

După spălare, fasolea poate fi așezată într-un castron cu apă. A doua zi, fasolea poate fi pusă la fiert în apă rece și curată. După ce dă în clocot timp de două sau trei minute, se aruncă apa, iar fasolea se clătește cu apă rece folosind o sită.

Următorul pas implică așezarea legumelor într-o oală de cinci litri. Este important ca ceapa, morcovii și păstârnacul să fie curățate de coajă și spălate bine. Pentru a obține o fasole fragedă, aceasta trebuie să fie lăsată la fiert timp de 40 – 45 de minute.

Apoi, fasolea este sărată și se lasă să dea în clocot de trei ori. Într-o altă oală, legumele tăiate sunt călite. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă fasolea și aproximativ 600 – 700 de mililitri din lichidul în care a fost fiartă. După adăugarea fasolei, se pot include morcovii și păstârnacul tăiați în bucăți potrivite, pasta de ardei și bulionul de roșii sau pasta de roșii diluată cu apă.

Unii adaugă și pastă de ardei iute pentru a intensifica aroma. Acest ingredient poate schimba gustul întregului preparat. Apoi, compoziția obținută este introdusă într-un cuptor preîncălzit la 170 de grade Celsius și se lasă la cuptor timp de 30 de minute.

Citește și: Anca Țurcașiu, dieta drastică cu care vrea să dea jos kilogramele acumulate în vacanță. Consumă zilnic această salată: „Fasole verde, ou fiert, niște ceapă”