Cum arată plămânii unui pacient infectat cu coronavirus. Cum se degradează accelerat VIDEO

Jurnaliştii de la New York Times au creat o animație pornind de la informațiile științifice care există în acest moment referitoare la modul în care progresează infecția cu coronavirus. Majoritatea bolnavilor care ajung în terapie intensivă prezintă o formă de pneumonie severă care afectează ambii plămâni. Practic, acest organe ajung să intre în colaps.

RomaniaTV.net
07 apr. 2020, 13:04
Cum arată plămânii unui pacient infectat cu coronavirus. Cum se degradează accelerat VIDEO

Spre deosebire de alte afecțiunii respiratorii, infecţia cu COVID-19 se agravează brusc, după aproximativ 7 zile de simptome ușoare, potrivit playtech.ro. În majoritatea cazurilor, apare un sindrom de detresă respiratorie acută. În acest stadiu, plămânii nu mai furnizează suficient oxigen pentru organele vitale și se impune ventilarea artificială.

În încercarea de a distruge virusul, celulele sistemului imunitar eliberează substanțe numite citokine în special proteaze care digera și țesuturile normale ale plămânilor. Descărcarea acestei furtuni de citokine lezează atât capilare pulmonare, cât și săculeții alveolari la nivelul cărora au loc schimburile de gaze (intrarea oxigenului în sânge și eliminarea bioxidului de carbon din sânge). Alveolele practic sunt inundate cu lichid din capilare și nu-și mai pot îndeplini rolul de schimb gazos. În lipsa oxigenului, care este vital pentru supraviețuire, întreg organismul suferă și se ajunge la insuficiență multiplă de organe și șoc cu risc major de deces. În această situație este foarte important ca organismul să fie ajutat prin livrarea de oxigen în căile respiratorii”, a explicat medicul pneumolog Maria Dede pentru HotNews.

Alexandru Rafila: „Vaccinul antigripal va preveni co-infecţia, în toamnă sau în iarnă, cu virusul gripal şi cu noul coronavirus”

Cu alte cuvinte, situația se agravează într-un ritm accelerat. O persoană afectată de coronavirus ar putea crede cu uşurinţă că are gripă, când, de fapt, este pe punctul de a dezvolta o pneumonie care i-ar putea pune plămânii în pericol.