Cum au reuşit medicii timişoreni să nu se infecteze cu COVID-19. Dr. Musta: "Bătălia se câștigă şi în organizarea din spitale"

Publicat: Marţi, 05 Mai 2020 16:59 // Actualizat: Marţi, 05 Mai 2020 17:47 // Sursa: romaniatv.net

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de boli infecțioase Victor Babeș din Timișoara, vorbeşte despre modul în care a fost posibil ca niciun cadru medical al spitalului să nu se infecteze cu noul coronavirus. Doctorul Musta a întocmit o listă de de măsuri de autoprotecție pe care fiecare cetăţean ar trebui să le ia pentru a nu contracta virusul, scrie timisoarastiri.ro.

Foto: opiniatimisoarei.ro

Medicul timişorean este de părere că bătălia cu noul coronavirus se câştigă şi în comunitate, dar şi în modul în care este gestionată situaţia din spitale:

"Nu avem timp prea mult de stat. Situația se complică pe măsură ce crește numărul de cazuri confirmate și mai ales pe măsură ce crește numărul de cazuri mai grave, iar timpul în care putem încetini această creștere se micșorează tot mai mult. Îmi exprim din nou părerea că bătălia se câștigă pe două fronturi: în primul rând în comunitate și apoi bineînțeles, în modul în care gestionăm situația în spitale".

Citeste si Dr. Virgil Musta le recomandă părinţilor să-şi scoată copiii la aer: "Şi eu mă joc cu fiica mea în curte, facem sport"

Reputatul specialist face o listă amplă cu măsuri de prevenţie care ar trebui luate de fiecare dintre noi:

"Mergând pe cele două direcții, aș dori în primul rând să readuc în discuție recomandările făcute anterior oamenilor pentru PREVENȚIE, concentrându-le în 2-3 idei esențiale.

1. Pentru prevenirea contaminării pe cale aeriană:

· păstrați distanța socială de peste 2m

· purtați mască

· aerisiți încăperile cât mai des

2. Pentru prevenirea contaminării prin mâini murdare

· NU ATINGEȚI FAȚA (gura, nasul, ochii) CU MÂNA, pentru că numai așa se transmite virusul pe acestă cale. Și pentru că știu că este foarte greu să scăpați de aceste gesturi involuntare, atrageți-vă atenția unul altuia (persoane cunoscute) de fiecare dată când faceți aceste gesturi, chiar până la enervare, până la disperare și poate așa veți reuși să evitați una dintre cele mai importante căi de transmitere

· spălați-vă de cât mai multe ori pe mâini cu apă și săpun

· dezinfectați des suprafețele (podele, tălpi pantofi, clanțe, întrerupătoare, telefoane mobile etc).

3. Pentru persoanele din grupele de risc – IZOLARE TOTALĂ!"

Citeşte şi Cum explică medicul Virgil Musta rata mare de vindecări din Timişoara. Ce au avut în comun pacienţii vindecaţi

Medicul Virgil Musta atrage atenţia asupra organizării din spitale, în condiţiile în care, în unele unităţi medicale, există o "degringoladă totală" determinată de lipsa de organizare. Specialistul dă exemplul spitalului în care activează, care a fost împărţit în trei zone, în aşa fel încât să fie protejaţi şi pacienţii, dar şi cadrele medicale:

"În ultimul timp, am observat din păcate o degringoladă totală în multe spitale și instituții medicale, degringoladă pe care eu o pun în special pe seama unei lipse de organizare. Consider că ar putea fi de ajutor să împărtășesc câte ceva din experiența mea, de altfel cred că acum este foarte importantă deschiderea și comunicarea între spitale.

La spitalul la care lucrez (Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara), am reorganizat circuitele funcționale și modul de lucru. Am stabilit protocoale și reguli noi, care să protejeze în primul rând personalul medical, dar și pacienții.

Am împărțit astfel spațiile spitalului în 3 zone:

1. Zona roșie, cu risc mare de contaminare. Este zona unde personalul medical întâlnește pacienții infectați sau potențial infectați. Iar în această etapă a pandemiei, cu transmitere comunitară, FIECARE PACIENT TREBUIE CONSIDERAT CA FIIND POTENȚIAL INFECTAT. Fiecare zonă roșie are la ieșire o zonă de decontaminare.

2. Zona galbenă, cu risc mediu. Este zona unde personalul medical își desfășoară activitatea birocratică sau zonele de trecere dintre zonele roșii, zone unde ocazional te poți întâlni cu un pacient pozitiv pentru un timp scurt sau cu un cadru medical, care din neglijență nu s-a decontaminat după ce a venit din zona roșie.

3. Zona albă, cu risc scăzut de contaminare, în care pacienții nu pot ajunge (zona administrativă, depozit, farmacie, bucătărie etc).

După zonare și stabilirea clară a circuitelor din aceste zone, am stabilit standardul de echipamente cu care fiecare persoană trebuie să fie echipată și nu am făcut diferențe între diferitele categorii de personal medical.

TOȚI TREBUIE SĂ BENEFICIEZE DE ACELAȘI STANDARD DE BIOSECURITATE!"

Citeşte şi COVID-19. Medicul Virgil Musta, despre cea mai frecventă greşeală a românilor: "Faceţi asta doar în aglomeraţie!"

În continuare, doctorul Musta detaliază modul în care a fost reorganizată activitatea pe secţii:

"Am reorganizat activitatea pe secții, după urmatoarele principii:

· am împărțit personalul în echipe mici, cu un minim de personal, care să poată desfășura activitatea.

Aceștia lucrează în ture. Astfel, dacă o persoană dintr-o echipă se contaminează intră în autoizolare doar acea echipă, deci un numar mic de cadre medicale. Echipa respectivă va fi imediat înlocuită de o altă echipă, activitatea în spital va continua în condiții normale.

· scurtarea timpului de activitate în zona roșie și eficientizarea acesteia. Vă dau un exemplu: anterior reorganizarii, medicii intrau la pacienți cu foile de observație pentru a nota evoluția clinică și valorile T, TA, Pulsoximetria etc.

Pentru a evita contaminarea foilor de observații, medicii intră acum în saloane cu telefoanele deschise, protejate sub echipamentul de protectie și transmit datele obținute de la pacient unui coleg de afară, prin bluetooth, care notează aceste date în foaia de observație.

· antrenarea echipelor în echiparea și dezechiparea echipamentului de protecție, manevre care reprezintă risc de contaminare a personalului medical.

· identificarea continuă a posibilelor riscuri de contaminare și măsuri punctuale.

· am îmbunătățit comunicarea dintre noi cei din spital".

În final, medicul timişorean recunoaşte că şi colectivul medical din spitalul de la Timişoara a făcut greşeli şi s-a confruntat cu lipsuri, dar identificarea şi recunoaşterea acestora i-au ajutat să găsească rapid soluţii:

"Nu ne este rușine să ne recunoaștem greșelile și lipsurile, tocmai pentru a găsi rapid soluții. Acest lucru a crescut unitatea echipelor și încrederea în noi.

Acestea sunt câteva dintre acțiunile întreprinse la noi, am ținut să le împărtășesc din dorința de a ajuta și pe alții. Ne adaptăm și noi continuu, încercând să facem față cât putem noi de bine la diversele situații care apar, pentru că totul este într-o dinamică permanentă.

Știu că persoanele implicate în managementul diverselor spitale fac eforturi deosebite pentru a găsi cele mai bune soluții de organizare, de aceea cred că putem învăța unii de la alții, pentru a aplica rapid soluțiile care au dat rezultate".

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8743
RON
30 Oct
noapte 6 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H