Cum decurge viaţa de zi cu zi în puşcărie pentru Relu Fenechiu. Câţi bani poate cheltui

Timp de cel puţin 3 ani şi 4 luni, când va putea fi eliberat condiţionat, Relu Fenechiu va trebui să se supună normelor interne din Penitenciarul Iaşi, potrivit Ziarul de Iaşi. Fostul ministru are deja trei nopţi dormite în celulele închisorii, el împărţind celula, potrivit unor surse, cu fratele său, Lucian Fenechiu, şi cu omul de afaceri Bogdan Damian.

RomaniaTV.net
04 feb. 2014, 08:48
Cum decurge viaţa de zi cu zi în puşcărie pentru Relu Fenechiu. Câţi bani poate cheltui

La Penitenciarul Iaşi, fiecare deţinut este obligat să se supună normelor interne, de neconceput pentru mulţi dintre cei din exterior. Şi programul acestora începe dis de dimineaţă.

Astfel, în fiecare zi, cei 1.500 de deţinuţi de la Iaşi se trezesc de la ora 6. Au la dispoziţie jumătate de oră pentru a se spăla pe ochi sau pe dinţi. După care urmează masa. Micul dejun al unui deţinut de la Iaşi include de cele mai multe ori biscuţi, ceai, marmeladă sau margarină. După ce au luat masa de dimineaţă, urmează apelul, atunci când toţi puşcăriaşii sunt adunaţi şi număraţi de reprezentanţii Peniteciarului.
Urmează cinci ore de program de voie, în care deţinuţii au la dispoziţie mai multe activităţi pentru a-şi umple timpul. În acest interval, unii pot munci în cadrul penitenciarului sau în afara lui, dar se poate şi participa la diferite activităţi culturale, educative sau religioase. Tot în acest interval de cinci ore, 8 – 13, deţinuţii pot primi şi vizite. Vizitele sunt permise de patru ori pe lună.

Masa de prânz din penitenciar se poate lua începând cu ora 13. Meniul este format din două feluri de mâncare. Întotdeauna o ciorbă, şi un fel doi din care nu lipsesc orezul, fasolea sau cartofii. „Timp de zece zile, la prânz, deţinuţii primesc feluri de mâncare diferite. După ce trec aceste zece zile, meniul se reia“, spun reprezentanţii Penitenciarului.

După ce mănâncă şi la prânz, deţinuţii au iarăşi parte de un program mai flexibil, care durează până spre seară. Pot primi din nou vizite, pot înainta diferite cereri sau se pot uita la televizor. De asemenea, ei pot face şi cumpărături. Beneficiind de cardul pe care îl are fiecare deţinut, ei pot merge şi cumpăra diferite produse de la magazinele situate în incinta închisorii. Banii de pe cardul personal pot fi viraţi de familie în conturile Penitenciarului şi apoi distribuiţi. Un deţinut nu poate cheltui însă mai mult de trei pătrimi din salariul minim brut pe economie (850 de lei).

Ziua se încheie cu masa de seară, respectiv un fel de mâncare caldă (orez, paste făinoase, cartofi etc.), după care un nou apel. De la 20 şi până la 22, fiecare îşi umple timpul aşa cum doreşte. La 22, luminile din penitenciar se sting şi fiecare merge la culcare.

Printre beneficiile de care poate bucura un deţinut din Penitenciarul Iaşi se numără şi vizitele conjugale. Sunt mai multe criterii luate în calcul în astfel de situaţii. Cei care au soţii, pot primi o vizită conjugală de două ore, o dată la patru luni.

VEZI SI:

Fenechiu, expertizat psihologic pentru a se vedea cum se adaptează în închisoare