Cum justifică Alexandru Rafila moartea șocantă a liderului CJ Vrancea. Semnalul de alarmă tras de ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății a vorbit în mod public despre decesul fulgerător al preșeedintelui CJ Vrancea. Alexandru Rafila a subliniat că nu este cazul să existe speculații cu privire la această tragedie.

17 feb. 2024, 22:34
Cum justifică Alexandru Rafila moartea șocantă a liderului CJ Vrancea. Semnalul de alarmă tras de ministrul Sănătății
Cum justifică Alexandru Rafila moartea șocantă a liderului CJ Vrancea. Semnalul de alarmă tras de ministrul Sănătății

Sâmbătă, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a intervenit la Antena 3 și a comentat decesul președintelui CJ Vrancea, Cătălin Toma. El a subliniat că nu este cazul să existee speculații pe acest subiect și a caracterizat moartea acestuia ca fiind rezultatul unei afecțiuni respiratorii care a evoluat nefavorabil și nefericit, generând ulterior complicații cardiovasculare.

Citește și: Rafila, despre procesul cu Pfizer: S-a finalizat procedura de alegere a companiei care să reprezinte statul român

„Nu aș vrea să fac foarte multe comentarii, nu cred că este vorba de o controversă cum ați prezentat dumneavoastră. Este vorba de evoluţia nefavorabilă şi nefericită din punct de vedere medical a unei afecţiuni respiratorii, o viroză, ulterior cu complicaţii cardio-vasculare. Nu pot să fac comentarii legate de eventuale comorbidităţi pe care le avea domnul Toma, este şi legiferat ca atare (…) există o lege a drepturilor pacientului și trebuie să păstrăm confidențialitatea față de starea sa de sănătate, fac parte din datele personale și nu trebuie să facă obiectul dezbaterilor publice”, a comentat Alexandru Rafila la Antena 3.

„Cred că cel mai bine este să păstrăm un moment de reculegere pentru dânsul. A fost, într-adevăr, foarte tânăr. Din păcate, patologia infecţioasă, mai ales la pacienţi care au şi comorbidităţi evoluează din păcate imprevizibil şi mai apar şi decese”, a adăugat ministrul.

Totodată, Alexandru Rafila a mai atras atenția asupra faptului că infecţiile virale, sezoniere, precum gripa, pot cauza complicaţii chiar şi în cazul persoanelor care nu suferă de comorbidități sau care au o stare de sănătate bună. Cu alte cuvinte, astfel de consecințe pot apărea și ar trebui să ne prezentăm la medic încă de la primele semne ale bolii.

„Important, ca mesaj general, este ca atunci când avem o astfel de problemă, să ne prezentăm la medic din primul moment şi să încercăm să nu ducem pe picioare astfel de afecţiuni”, a mai spus ministrul.

Cătălin Toma (46 de ani), preşedintele Consiliului judeţean Vrancea şi al PNL Vrancea, a decedat sâmbătă dimineața la un spital din Capitală unde a ajuns în stare gravă în urmă cu o zi după complicaţii în urma unei răceli.

Înmormântarea preşedintelui CJ Vrancea, Cătălin Dumitru Toma, va avea loc joi, 22 februarie, la ora 11,00, la Jariştea, comuna sa natală. Trupul neînsufleţit va fi depus luni, 19 februarie, la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’, parohia Jariştea I.

Ultimul eveniment la care a participat preşedintele CJ Vrancea a fost întrunirea de la Paris de pe 12 şi 13 februarie, la sediul Consiliului Europei, a Biroului Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa, în calitate de prim-vicepreşedinte al Comisiei de Guvernanţă. Sâmbătă seara, la sediul CJ Vrancea a avut loc un moment de reculegere.

Citește și: Alexandru Rafila aruncă bomba! ”Avem nevoie de 2.000 de ambulanţe noi în ţară, parcul auto e îmbătrânit”