Cum poate fi administrat un magazin online ca afacere de familie

Conceptul de afacere de familie este foarte popular la nivel internațional, iar România nu face excepție. Este acel gen de afacere care se bazează pe resursele din familie, pe forță de muncă din familie, deși în funcție de proporțiile business-ului pot exista și angajați suplimentari. De cele mai multe ori, astfel de afaceri sunt în comerțul cu dominantă alimentară (mici magazine de cartier), în retailul nonalimentar (magazine specializate pe o anumită nișă), în HoReCa (pensiuni, vile turistice, chiar cafenele și mici restaurante sau fast food).

RomaniaTV.net
05 oct. 2020, 06:35
Cum poate fi administrat un magazin online ca afacere de familie

În ultima perioadă, în retailul cu dominantă alimentară s-au dezvoltat foarte puternic rețelele de magazine ale unor branduri mari (corporații pe zona FMCG), astfel că micile afaceri de cartier rezistă în număr tot mai redus. Dispar inclusiv afaceri de familie, cele care nu rezistă în fața concureței de rețea. Partea bună este că există un mediu mult mai prietenos cu astfel de afaceri: mediul online. Aici se pot lansa e-shop-uri care pot concura cu orice alte magazine, fără a se baza în mod obligatoriu pe proximitate.

În prezent, zona e-commerce este în plină dezvoltare în România, putându-se lansa magazine online pe orice nișă. Se pot muta afaceri din mediul offline sau se pot lansa altele noi, de la zero. Dacă este vorba despre magazine alimentare, atunci comerțul trebuie adaptat la particularitățile mediului virtual. Partea bună este că se găsesc astăzi soluții chiar și pentru transport de alimente perisabile, care au nevoie de păstrarea unui lanț termic în transport. Astfel de soluții se pot implementa foarte simplu pentru livrări locale, dar există și exemple de soluții pentru livrări naționale în siguranță.

Cum începi afacerea de familie online? Ca orice alt magazin online: cu un plan de business bine pus la punct. Nu uita că un magazin online este un spațiu pentru comerț, deci trebuie respectate mare parte dintre rigorile caracteristice unui magazin offline (stocuri, contabilitate etc.). Ai nevoie de un domeniu web, de o platformă de e-commerce (există multe variante dintre care se poate alege, la prețuri accesibile) și de un plan de web hosting. Multe persoane ignoră importanța găzduirii web și aleg superficial, însă adevărul este că ai nevoie de un plan bun de hosting pentru e-commerce pentru ca magazinul online să ofere oricând experiențe bune de shopping clienților tăi. In acest sens poti citi articolul despre cel mai bun hosting din Romania sa vezi plusurile si minusurile. Mai departe, SEO, promovare online inclusiv pe rețele sociale… drumul este la fel ca pentru orice afacere pe internet.

Este interesant că online poți folosi chiar mai eficient resursele din familie. Depinzi mai puțin de un anumit program, în ceea ce privește anumite operațiuni curente. Spre exemplu, dacă unele persoane din familie sunt studente, pot lucra part-time la orele dorite, procesând comenzile pe care să le pregătească pentru a doua zi. Magazinul va fi deschis non stop chiar și fără ture de noapte!

Totuși, este important să existe o implicare reală a celor din familie, cei care își asumă această muncă. Ai nevoie de un plan de management eficient, pentru a acoperi toate nevoile necesare. Te pot ajuta toți în diverse feluri. De exemplu, unii te-ar putea ajuta la partea strict de online (introducere produse și texte pe website, postare mesaje pe Facebook etc.). Partea și mai bună este că astfel de lucruri se pot face și de acasă de către fiecare, fără a fi nevoie de coordonare continuă într-un anumit spațiu.