Cum poţi îndulci ceaiul sau cafeaua, fără a folosi zahăr

Consumul excesiv de zahăr dăunează grav sănătăţii. Cel mai periculos este zahărul rafinat. Acesta conţine glucide care sunt rapid absorbite în sânge, cresc glicemia şi duc la creşterea tensiunii arteriale şi a colesterolului. Zahărul poate fi înlocuit cu miere, şteviozidă, sucanat sau nectar de agave.

RomaniaTV.net
30 mai 2012, 06:36
Cum poţi îndulci ceaiul sau cafeaua, fără a folosi zahăr

Zahărul nu conţine niciun element nutritiv, însă are o acţiune puternică asupra pancreasului, făcându-l pe acesta să producă o cantitate mai mare de insulină. Din această cauză, cu cât creşte indicele glicemic, cu atât există un pericol mai mare de dezvoltare a diabetului.

Este indicată înlocuirea zahărului cu miere, şteviozidă, sucanat sau nectar de agave.

Mierea este ideală pentru a îndulci băuturile. Aceasta are proprietăţi antiseptice, antioxidante şi detoxifiante. Persoanele care se află la cură de slăbire trebuie să ştie că mierea, fiind mai dulce, are mai multe calorii decât zahărul.

Şteviozida este un îndulcitor natural din planta Stevia rebaudiana. Ceea ce este trebuie să ştiţi este că acest îndulcitor este mult mai dulce decât zahărul şi este 100% dizolvabil în lichide. Mai mult, poate fi utilizat şi la temperaturi ridicate.

Sucanatul este sucul de trestie de zahăr deshidratat. Acest este la fel de dulce ca zahărul, doar că are un aport nutriţional mai ridicat. O linguriţă de sucanat are doar 45 de calorii.

Nectarul de agave este îndulcitorul natural obţinut din planta agava albastră, cea din care se produce şi tequilla.  Nectarul are un indice glicemic scăzut. Acest îndulcitor se dizolvă rapid în băuturi reci, fiind indicat în prepararea limonadelor şi pentru cocktail.