Cum poți să ai o cămară bogată la iarnă. Cea mai savuroasă rețetă de ardei copți pe care orice gospodină trebuie să o știe

Suntem în perioada anului în care trebuie să ne pregătim intens pentru sezonul rece, iar gospodinele fac eforturi uriașe pentru a avea o cămară cât mai bogată, cu bucate alese. Iată cea mai bună rețetă pentru ardei copți la borcan.

18 sept. 2023, 09:35
Cum poți să ai o cămară bogată la iarnă. Cea mai savuroasă rețetă de ardei copți pe care orice gospodină trebuie să o știe
Cum poți să ai o cămară bogată la iarnă. Cea mai savuroasă rețetă de ardei copți pe care orice gospodină trebuie să o știe

Una dintre salatele preferate ale românilor este cea de ardei copți, pe care o savurăm cu plăcere alături de o friptură sau chiar cu o simplă, dar delicioasă farfurie de cartofi țărănești de post. Ne bucurăm de gustul dulce-acrișor. În plus, ne place felul în care se potrivește cu mâncărurile principale. De aceea, atunci când începe sezonul de toamnă și prețul ardeilor devine foarte accesibil, gospodinele nu ezită să îi pregătească și să îi pună la borcan.

Citește și: Rețetă de ardei iuți la borcan fără fierbere, ca la mama acasă. Ingredientul secret care le dă gustul celor din cămara părintească

Unii ar putea întreba de ce să ne chinuim să conservăm ardeii, când aceștia sunt disponibili în magazine pe tot parcursul iernii. Ei bine, este adevărat că îi găsim în magazine, dar la un preț de 3-4 ori mai mare decât cel din sezonul actual. Alții s-ar putea întreba de ce să ne deranjăm să facem conservă de ardei copți acasă, atunci când există variante deja pregătite pe rafturile magazinelor. Cu siguranță, există astfel de produse, însă depinde de așteptările fiecăruia. Din perspectiva noastră, acei „ardei copți” din magazin nu au gustul autentic. Sunt adesea supraînecați în oțet și, de multe ori, nu sunt copti înainte de conservare. De asemenea, mulți ardei rămân nedecojiți în borcan. Este rar să găsim o conservă făcută în casă care să se compare cu produsele din comerț.

Ingrediente

  • ardei copți, făcuți din 1,5 kg ardei grași cruzi
  • 40 de grame de sare grunjoasă pentru murături
  • 120 de grame de zahăr tos
  • 120 ml. oțet de 5° sau 80 ml. oțet de 9°
  • 1-2 căței de usturoi, după cât de usturoiată vă place salata de ardei copți
  • materiale necesare: borcane și capace care închid etanș

Un aspect deosebit de important de luat în considerare, așa cum este valabil pentru toate conservările făcute în casă, este igiena recipientelor în care veți pune produsul și modul în care efectuați procesul. Este esențial să alegeți capace care să închidă ermetic și să utilizați borcane foarte curate, sterilizate în prealabil înainte de a le umple. Detaliile privind procedura de sterilizare a borcanelor și a capacelor sunt explicate pe larg în articolul pe care îl găsiți accesând imaginea de mai jos.

Pentru această rețetă de ardei copți la borcan, puteți utiliza orice tip de ardei copți pe care îi preferați sau pe care îi aveți la îndemână, fie că sunt copti la jar, la disc, sau la grătar. Toți ardeii copți, atunci când sunt cu grijă decojiți de pieliță, pot fi așezați la borcan, urmând aceeași rețetă, indiferent dacă sunt întregi sau în jumătăți, cu cotor și semințe sau curățați de acestea. Aceștia vor fi la fel de delicioși.

Cu toate acestea, doresc să subliniez preferința mea pentru utilizarea rețetei mele de ardei copți la cuptor. Aceasta este cea mai igienică variantă posibilă, un aspect crucial în conservare. Procesul este simplu și rapid, nu implică folosirea focului sau grătarului, și, în plus, îmi place că în conservarea mea nu există urme de cotoare și semințe. Astfel, veți obține ardei copți, perfect curățați și plini de savoare! Detaliile acestei metode eficiente de pregătire a ardeilor copți sunt disponibile printr-un simplu clic pe imaginea de mai jos.

Citește și: Rețetă de salată de ardei copți, cel mai bun preparat de vară! Îți va lăsa gura apă