Rețetă de salată de ardei copți, cel mai bun preparat de vară! Îți va lăsa gura apă

Salata de ardei copți este nelipsită de pe mesele românilor mai ales vara, însă foarte puține gospodine știu care este ingredientul secret ce transformă acest preparat dintr-unul simplu într-unul senzațional.

01 sept. 2023, 21:45
Rețetă de salată de ardei copți, cel mai bun preparat de vară! Îți va lăsa gura apă
Rețetă de salată de ardei copți, cel mai bun preparat de vară! Îți va lăsa gura apă

Rețetă de salată de ardei copți, cel mai bun preparat de vară! Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, salata de ardei copți este foarte ușor de pregătit și nu trebuie să fii as în bucătărie ca să o realizezi.

Citește și Reteta tradițională de zacuscă cu peste un secol vechime. Care este ingredientul secret care dă o savoare cu totul aparte

Rețetă de salată de ardei copți, cel mai bun preparat de vară!

INGREDIENTE:

  • 2 kg ardei gras sau capia;
  • 100 ml oțet de vin;
  • 2 linguri untdelemn;
  • 1 linguriță sare;
  • 1 praf cimbru;
  • 1 căpățână usturoi, după gustul fiecăruia.

MOD DE PREPARARE: 

Pentru început se spală bine ardeii. Apoi se coc în cuptor la foc iute sau pe un grătar, deasupra flăcării, să se pârlească uniform pe din afară dar să-și păstreze carnea pe dinăuntru. Se curăță de pieliță, cu răbdare și un vârf de cuțit.

”Evitați apa, care le spală și gustul. Ardeii se tratează grijuliu, se compune o stea splendidă într-un castron, cu codițele spre margine. Se presară praful de cimbru peste ei. Se curăță usturoiul, se taie de-a latul cățeii în felioare hiper-subțiri și se cern peste ardei. Se amestecă sarea cu oțetul, se freacă cu untdelemn, se toarnă ploaie peste salată. Se lasă un sfert de oră, să prindă gust, apoi ardeii se sucesc, să bea și să se-nmoaie pe amândouă părțile.

În frigider, ardeii se păstrează în pungi de plastic, nespălaţi, până la şapte zile, fără a-şi pierde prospeţimea. Ardeii dulci pot fi congelaţi fără să fie opăriţi. Ardeii copţi sunt un fel apreciat în bucătăria romînească, îndeosebi de către persoanele cu stomac sensibil. Copţi şi curăţaţi de coajă, sunt mai uşor de digerat. Legumele se coc, apoi se pun într-o pungă etanş şi se lasă 15 minute să se aburească. Se scot din pungă şi se dă jos coaja”, a scris Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Radu Anton Roman a fost gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv. În cei 57 de ani de viață acesta a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

Citește și Rețetă de ardei iuți la borcan fără fierbere, ca la mama acasă. Ingredientul secret care le dă gustul celor din cămara părintească