Cum poţi să înmatriculezi o maşină furată dacă eşti cumpărător „de bună credinţă”

Aţi aflat că maşina pe care aţi cumpărat-o are certificatul de înmatriculare falsificat sau că figurează în bazele de date ale Poliţiei ca fiind furată? Oamenii legii spun că nu veţi rămâne cu ea în garaj şi nici nu va trebui să o vindeţi pentru piese. Poate fi înmatriculată şi puteţi să circulaţi, legal, cu aceasta.
Iulian Tudor
15 apr. 2014, 07:52
Cum poţi să înmatriculezi o maşină furată dacă eşti cumpărător

Nu trece săptămână în care cel puţin un constănţean să afle, la graniţă, de la poliţiştii de frontieră, că autoturismul cu numere de Bulgaria pe care l-a cumpărat dintr-un târg auto din ţara noastră sau din statul vecin, are acte falsificate, scrie cugetliber.ro. Alţii află abia în momentul în care vor să înmatriculeze maşina pe România şi se prezintă la Serviciul de Înmatriculări Auto, pentru a obţine numerele provizorii. În ambele situaţii, noii proprietari descoperă că, deşi au fost victimele unei înşelăciuni, se aleg cu dosare penale pentru uz de fals. Cum se soluţionează, într-un final, întreaga situaţie? Autorităţile cu responsabilităţi în domeniu au lămurit aceste aspecte.

Citeşte şi Utilaje în valoare de 70.000 de euro, declarate furate din UE, descoperite de poliţiştii de frontieră

„Undă verde” de la anchetatori pentru înmatriculare

Potrivit statisticii transmise de reprezentanţii Gărzii de Coastă, de la începutul anului până în prezent, 21 de constănţeni au prezentat, la controlul obligatoriu din punctele de frontieră, certificate de ITP sau de înmatriculare falsificate. În toate situaţiile, maşinile aveau numere „texane”, iar proprietarii au susţinut că le-au cumpărat din târguri auto second-hand din ţară sau Bulgaria, fără a şti de falsuri.

Alţii au aflat de falsuri în momentul în care s-au prezentat la Serviciul Înmatriculări Auto Constanţa, pentru obţinerea numerelor roşii, în vede-rea înmatriculării provizorii în ţara noastră a unui autoturism second hand cu numere de Bulgaria.

Citeşte şi Răsturnare de situaţie în cazul fotbaliştilor acuzaţi de furt de maşini VIDEO

Referitor la practicile ilegale prin care cumpărătorii se aleg cu o maşină cu acte false, cms. şef Marin Dincu, şeful Compartimentului Înmatriculări Auto, din cadrul Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto Constanţa, a explicat: „Modelul UE al certificatului de înmatriculare este compus din două file: prima, certificatul de înmatriculare propriu-zis, pe care omul trebuie să-l poarte asupra lui, iar a doua, cartea de identitate, care se transmite de la proprietar la proprietar. În cazul acestor maşini cu acte falsificate, s-a constatat că fila a doua este originală, dar prima filă nu. Aceasta este procurată prin surse îndoielnice, iar însemnele nu corespund cu cele de pe original. Noi le descoperim, dat fiind anii de experienţă în domeniu, şi sesizăm organele de anchetă”.

În acest moment, pe numele noilor proprietari se întocmeşte un dosar penal pentru uz de fals. Pe perioada anchetei, maşina rămâne la proprietar – este indisponibilizată doar dacă există suspiciunea că a fost furată sau folosită în comiterea de infracţiuni! -, dar acesta nu poate ieşi pe stradă cu ea! Mai mult, nici nu o poate înmatricula în ţara noastră, fără a avea „undă verde” din partea anchetatorilor. „Dacă procurorii dispun încheierea cercetărilor penale cu rezoluţia de neînceperea urmăririi penale, stabilind că noul proprietar a fost cumpărător de bună credinţă, care nu a avut habar de existenţa falsurilor, atunci acesta se poate prezenta din nou la Serviciul Înmatriculări Auto, cu rezoluţia respectivă, cu fila a doua a actului maşinii şi sunt demarate procedurile pentru înmatricularea în ţara noastră”, a precizat cms. şef Marin Dincu.

Pe de altă parte, trebuie menţionat că în majoritatea cazurilor, deşi cumpărătorii au primit rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale, s-a luat şi măsura amendării lor. În general, aceştia au primit amenzi penale cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce înseamnă, de fapt, dacă găsești ouă cu două gălbenușuri. Mai pot fi mâncate, sunt sănătoase?
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo pentru 6–14 iulie. Temperaturi extreme, ploi torențiale și nopți tropicale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună