Cum pui cele mai bune murături: Micile trucuri ale unui bucătar experimentat

Pentru a avea cât mai multă vreme murături pline de savoare şi prospeţime, trebuie respectate câteva mici trucuri, pe care ne le împărtăşeşte un experimentat bucătar buzoian. Cristi Dobre mărturiseşte că a dobândit micile secrete culinare de la bătrânii familiei sale, care provine din Mărăcineni, comună cu îndelungată tradiţie în legumicultură.

RomaniaTV.net
31 iul. 2018, 08:46
Cum pui cele mai bune murături: Micile trucuri ale unui bucătar experimentat

În zeamă cu sare se pot conserva legume, varza albă şi roşie, gogonelele, ardeii, morcovii, ţelina, conopida, ardeii iuţi şi castraveţii, dar şi fructe, precum mere, pere, gutui, pepene roşu.

”Un prim pas pentru a pune murăturile constă în sterilizarea borcanului de sticlă, operaţiune care trebuie făcută foarte bine. Urmează ca gogonenele să fie şi ele spălate în apă rece. Dacă vrem un mix de murături, procedăm la fel cu celelalte ingrediente, respectiv vinete mici cu tot cu codiţă, mere din grădină, morcovi întregi, gutui, struguri, prune, pere, conopidă dar şi sfeclă roşie şi castraveţi. Toate vor fi spălate bine înainte, doar în apă rece”, spune Cristi Dobre, citat de adevarul.ro

”Pentru ca zeama să nu devină vâscoasă şi pentru a ţine murăturile tari pentru o cât mai lungă perioadă de timp, adăugăm în borcane frunze şi crenguţe de vişin, rădăcini de hrean tăiate pe lung sau ardei iute uscat. Este însă obligatoriu să folosim sare neiodată pentru că se ştie că iodul provoacă înmuierea vegetalelor dar şi aspectul acela neplăcut al saramurii din borcan. Dacă respectăm o reţetă a familiei mele din Mărăcineni trebuie să mai adăugăm boabe de muştar şi boabe de piper”, precizează Chef Cristi Dobre.

Citeşte şi Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci murături

”La un litru de apă punem două linguri rase de sare neiodată. De exemplu, noi, în familie, luăm sarea din zona Bisoca – Lopatari, căreia îi spunem sare grunjoasă şi care se foloseste în general pentru animale. Sau adăugăm sare până stă oul deasupra, aşa îmi zicea bunica atunci când făcea saramura pentru murături sau varză murată. Luăm la alegere gogonele şi alte leguminoase sau rădăcinoase, le spălam bine apoi le punem în borcanele sterilizate, împreună cu frunzele de vişin, hreanul, boabele de piper şi muştar, floarea de mărar uscată şi ardeiul iute. Toate se pun în proporţii mici şi anume: la un borcan de 10 kilograme punem o linguriţa de piper, una de boabe de muştar , doi ardei iuţi, şase sau şapte frunzuliţe de vişin cu 10 centimetri de crenguţă, două rădăcini de hrean tăiate în două”, spune bucătarul buzoian.