Cum recunoşti untul de calitate. Testul care-ţi oferă cele mai precise indicii despre compoziţia produsului

Untul de calitate conţine doar smântână și din grăsimea extrasă din lapte. Din păcate, această compoziţie o mai găseşti doar pe piaţă la ţărani, mai rar spre deloc în supermarketurile din care cei mai mulţi dintre noi îşi fac cumpărăturile.

21 ian. 2022, 09:55
Cum recunoşti untul de calitate. Testul care-ţi oferă cele mai precise indicii despre compoziţia produsului

Cum recunoşti untul de calitate. Dacă şi tu obişnuieşti să cumperi unt din supermarlet, îţi recomandăm să-i faci testul calităţii. Şi asta întrucât mulţi producători adaugă în compoziţia untului grăsimi vegetale și uleiuri hidrogenate, adesea fără a le menționa pe etichetă.

Cum recunoşti untul de calitate. Atenţie la culoare!

Untul de calitate are o culoare alb-crem, în timp ce untul în care se adaugă grăsimi hidrogenate, cum sunt cele folosite pentru margarină, sau uleiuri vegetale are, de regulă, o culoare mai închisă. Sau, dimpotrivă, poate avea o culoare nefiresc de albă.

Diferența aceasta de culoare trebuie să îți indice că în compoziția untului mai sunt și alte ingrediente, în afară de smântână și lapte gras, potrivit libertateapentrufemei.

Cum recunoşti untul de calitate după textură

Pe lângă culoare, există un alt aspect la care trebuie să fii atent atunci când cumperi unt: textura. Untul de calitate are o textură cremoasă. Chiar şi scos din frigider, acesta nu trebuie să se fărâmițeze atunci când îl tai cu cuţitul. În schimb, untul care conţine uleiuri vegetale şi grăsimi hidrogenate are o textură mai dură și se fărâmiţează uşor la tăiere.

Citeste si Ingredientul-minune care face ca aluatul de clătite să nu se întărească nici a doua zi. Gospodinele desăvârşite trebuie să cunoască secretele clătitelor pufoase

Testul apei calde

După analizarea culorii şi texturii untului, putem încerca testul apei calde. Acesta oferă indicii de necontestat despre calitatea produsului.

Aşadar, tot ce trebuie să faci este să pui o bucăţică mică de unt – cam cât se ia într-o linguriţă – într-un bol cu apă caldă. Agită puţin apa ca să se dizolve untul.

Dacă untul se dizolvă uniform și lasă în urmă perle de grăsime de o culoare deschisă, atunci ai de-a face cu un unt de calitate. Dacă, însă, se dizolvă mai greu și lasă în urmă bulgărași de grăsime galbenă-portocalie înseamnă că este un unt cu adaos de grăsimi vegetale.

Citeste si Cum separi albuşul de gălbenuş cu ajutorul unui căţel de usturoi. Metoda ingenioasă care îţi va simplifica viaţa. VIDEO

Beneficiile consumului de unt

Consumul regulat şi moderat de unt, desigur ne referim la untul natural, fără adaosuri, aduce o mulţime de beneficii sănătăţii. Iată câteva dintre acestea:

1. Este o sursă bogată de vitamina A, benefică tiroidei şi glandelor suprarenale;

2. Acizii graşi cu lanţ scurt şi mediu din compoziţia untului natural sunt arşi pentru energie rapidă, nu sunt stocaţi în organism. Astfel se explică faptul că acest produs nu îngraşă;

3. Este bogat în antioxidanți, inclusiv vitaminele A și E, și seleniu, care protejează împotriva bolilor de inima, dar și a cancerului;

4. Este o sursă excelentă de colesterol „bun”, care acționează ca antioxidant. Antioxidanții au efect de reparare a daunelor produse de radicalii liberi;

5. Grăsimile saturate din unt conţin acizi grași cu lanț scurt și mediu. Aceste grăsimi au proprietăți antitumorale și întăresc imunitatea;

6. Este o sursă bună de iod, necesar bunei funcţionări a tiroidei;

7. Asigură sănătatea gastrointestinală.