Cum să laşi bani puţin şi să umpli portbagajul la supermarket. Trucul care îţi salvează bugetul

Retailerii folosesc tot felul de trucuri pentru a-i face pe clienţi să cumpere mai mult. Unul dintre acestea este şi amplasarea rafturilor cu legume şi fructe la intrare, astfel încât prima impresie să fie una „tentantă”. Există însă şi trucuri ale clienţilor de cvare ar trebui să se teamă supermarketruile.

21 iul. 2023, 22:39
Cum să laşi bani puţin şi să umpli portbagajul la supermarket. Trucul care îţi salvează bugetul

Nu de puține ori se întâmplă să ajungem în supermarket și să cheltuim sume exorbitante. Și nici măcar nu mâncăm tot ce am cumpărat, iar când ajungem acasă, ne uităm la lista interminabilă de lângă sacoşică şi ne mirăm și noi de ce am putut achiziționa.

Dacă vrei să economisești bani când mergi la cumpărături, există niște trucuri utile care te pot ajuta. Dacă te bazezi pe ele, nu doar că pui bani deoparte, dar vei vedea că eviți produsele vechi și nu mai arunci la fel de multă mâncare.

Supermarketurile doresc să vă plimbați prin tot magazinul, fiindcă astfel este aproape sigur că veți mai agăța alte câteva produse pe care nu aveați de gând să le luați când ați intrat pe ușă. De aceea, produse esențiale sunt împrăștiate prin tot magazinul, nu toate la un loc.

De asemenea, ambianţa din magazin contează foarte mult. O muzică în surdină, cu un ritm lent, are darul de a încetini ritmul clienţilor și să-i facă să petreacă mai mult timp în magazin. Cu cât stai mai mult, cu atât cresc şi şansele de a cumpăra mai mult.

Cum păcălesc marile companii copiii, pentru a deveni dependenți de alimente toxice. Studiul care îndeamnă guvernele să ia măsuri urgente

Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă vrei să economisești bani când mergi la cumpărături în supermarket este să ai o listă. Realizarea unei liste de cumpărături te ajută să eviți achizițiile impulsive care se adună.

Dacă știi ce o să gătești la cină, ori la micul dejun, lista va fi foarte simplă. În acest mod nu vei mai umple frigiderul degeaba și de asemenea, eviți situația în care arunci mâncarea după câteva zile.

Și produsele pe care le cumperi contează. Sunt alimente care sunt ceva mai scumpe, dar tentante. În realitate, un nutriționist spune că putem opta fără griji pentru legume și fructe congelate ori uscate.

Acest lucru o modalitate excelentă de a economisi bani și de a obține în continuare vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. De asemenea, ele rezistă mai mult timp și pot fi consumate oricând.

Un alt truc dacă vrei să economisești bani la cumpărături este să urmărești reducerile. Iar pliantele ori cataloagele săptămânale te pot ajute enorm. Ține cont de faptul că orice magazin are reduceri săptămânale, chiar dacă tu nu știi asta.

Strategia este să te uiți mai întâi la ceea ce este la reducere, apoi să vezi de ce ai nevoie de acolo. De asemenea, ai grijă să verifici și prețurile din magazine. S-ar putea să ai o surpriză la casa de marcat și o altă surpriză la raft.

Scanarea prețurilor unitare te poate ajuta. În acest mod, compari diferite mărci care oferă produse similare. Alegi ce este cel mai bine pentru tine, iar așa economisești bani când mergi la cumpărături.

Iar un truc super genial, potrivit healtline.com este cel legat de produsele la vrac. Mai nou poți cumpăra piept de pui, dar și măsline, cașcaval, ori brânză, în cantitatea dorită. Nu trebuie deci să cumperi o caserolă întreagă, iar o parte din ea să se strice și să o arunci.

Cel mai bine cumperi cantitatea de care ai nevoie. Și ține cont că unele produse la vrac pot fi mult mai ieftine decât cele ambalate deja. Iar acest lucru reprezintă un plus când vine vorba de economisirea banilor.

Și data de expirare contează dacă vrei să economisești bani. Asigură-te că nu achiziționezi produse care vor expira în doar câteva zile, ori într-un interval mai scurt. Altfel, vei fi obligat să ajungi din nou în magazin, mult mai repede.

Iar un alt sfat venit din partea unui nutriționist e legat de depozitare. Știai că dacă ai un congelator în casă poți să economisești bani? Cumperi mai multe produse, de la fructe, legume și chiar și carne, care pot fi păstrate proaspete mai multă vreme la rece.

Cum te păcăleşte un supermarket să goleşti cardul şi să umpli coşul. Trucuri la care nici nu te-ai gândit

Cel mai banal loc în care putem fi supuși unor politici de influențare comportamentală sunt supermarketurile. Aici putem fi influențați să cumpărăm produse mai sănătoase sau, dimpotrivă, mai dăunătoare, în funcție de așezările în rafturi sau de diverse îndrumări. În trecut, într-un magazin din Virginia, SUA, în cărucioarele de cumpărături au fost așezate benzi galbene care împărțeau spațiul în două, un semn care îndemna cumpărătorii să așeze fructele și legumele în prima parte a căruciorului, iar celelalte alimente, în a doua.

Dacă într-un restaurant se ascultă muzică clasică, clientul are tendinţa de a supraestima calitatea produselor oferite, pe care le asociază cu muzica pe care o aude,  ceea ce îl determină să plătească mai mult decât ar trebui.

Acelaşi principiu se confirmă şi dacă într-un într-un magazin de vinuri se ascultă muzică clasică, în loc de muzică pop, compărătorul este  determinat să achiziţioneze un vin mai scump.

Nu avem alegeri neutre, de fapt

Tot de latura psihologică ține și faptul că ne așteptăm ca anumiți stimuli (o săgeată de culoare verde) să corespundă cu o acțiune dorită (de a fi ghidați către ceva care nu e dăunător sau nu e o fundătură). O săgeată roșie este probabil să nu fi funcționat în magazin, pentru că asociem culoarea cu alte simboluri, precum „stop”, exact opusul a ceea ce indică o săgeată.

În orice context în care trebuie să facem o alegere, o influență acționează mereu asupra noastră. Important este să pricepem care influențe sunt mai puternice și mai benefice.
„Cu privire la modul în care sunt așezate produsele pe un raft în supermarket, oricât ne-am dori, nu putem să avem o așezare absolut neutră, tot vor exista produse care vor fi plasate mai central sau la nivelul ochilor, deci vor fi favorizate ca atenție din partea cumpărătorilor. Același lucru se întâmplă cu modul în care ni se prezintă opțiunile medicale sau cele privind economisirea pentru pensie”, spune profesoara de la Universitatea din București.

„Neutru înseamnă doar că nu a existat o preocupare pentru a înțelege cum anume sunt afectați consumatorii de prezentarea informației și nu doar de informație, dar nu și că nu există anumite influențe ale acestei prezentări. Logica arhitecturilor decizionale este cea care înțelege magnitudinea influențelor și, prin urmare, poate crește eficiența acelor opțiuni care, din perspectiva bunului public sunt considerate și acceptate ca fiind mai eficiente: să economisim mai mult, să facem mai multă prevenție, și așa mai departe”, mai explică Rodica Ianole.

Cum să cheltui mai puţini bani la cumpărături? Află cum te păcăleşte un supermarket

Iată ce trucuri folosesc retailerii pentru a-şi influenţa clienţii să cheltuie mai mulţi bani.Semnele mari, îngroşate

, care anunţă reduceri, atrag clienţii în magazin. Odată ce au trecut pragul magazinului, aceştia sunt tentaţi să cumpere ceva, chiar şi produse care nu sunt reduse.

Cărucioarele mari sunt greu de umplut şi dau impresia cumpărătorilor că au achiziţionat mai puţine lucruri decât au făcut-o cu adevărat.

În hypermarketuri, produsele foarte profitabile, cum sunt florile sau produsele de panificaţie, sunt aşezate la intrarea în magazin. Astfel, clienţii le observă la începutul sesiunii de cumpărături, când au un moral mai ridicat şi sunt mai dispuşi să le achiziţioneze, notează mediafax.ro.

Alt motiv pentru care produsele amintite sunt plasate la intrare este mirosul lor plăcut, care activează glandele salivare. Astfel, clienţii au tendinţa să cumpere aceste produse şi nu numai, pe bază de impuls.

Lactatele şi alte produse esenţiale sunt, în general, aşezate spre capătul magazinului. În căutarea lor, clienţii vor trece şi printre celelalte rafturi, astfel că există probabilitatea să cumpere şi alte lucruri.

Citeşte şi Metoda inedită prin care să ai haine noi FĂRĂ să plăteşti

Aşezarea rafturilor se aseamănă cu un labirint. Odată intraţi pe unul dintre culoare, cumpărătorii sunt condiţionaţi să păstreze traseul fără să devieze, trecând prin dreptul fiecărui raft.

În general, clienţii sunt conduşi dinspre dreapta spre stânga, de la intrarea în magazin spre ieşire. Acest lucru, coroborat cu faptul că traficul rutier este bazat pe aceeaşi direcţie de mers, în majoritatea ţărilor, îi face pe clienţi mai predispuşi să achiziţioneze produsele de pe rafturile de pe partea dreaptă. Astfel, magazinele plasează produsele pe care sunt mai interesate să le vândă pe rafturile de pe dreapta.

Produsele care trebuie vândute sunt aşezate la nivelul ochilor. Pe lângă această poziţionare, produsele care au o prioritate de vânzare mai mare sunt mutate şi spre capătul rândurilor.

Cum să slăbeşti când faci cumpărături

Există o poziţionare la nivelul ochilor şi pentru copii. Jucăriile, dulciurile, cerealele şi jocurile sunt plasate în aşa fel încât să capteze privirea micuţilor, care vor încerca să-şi convingă părinţii să le cumpere.

Mostrele şi alimentele oferite pentru degustat încetinesc cumpărătorii şi îi fac să încerce produse noi. De multe ori, aceştia se simt presaţi să achiziţioneze ceva.

Atenţie la ce mănânci! Vezi ETICHETELE CARE TE PĂCĂLESC

Clienţii din supermarket trebuie să ajungă uşor la produse. Studiile realizate în magazine arată că atingerea produselor creşte probabilitatea achiziţionării lor de către cumpărători.

Culoarea are, de asemenea, un rol important. Oamenii sunt atraşi în magazine de culori calde, nuanţe de roşu, portocaliu sau galben. Odată ajunşi înăuntru însă, culorile reci, ca verdele sau albastrul, încurajează clienţii să cumpere mai mult.

Aţi remarcat muzica din hypermarketuri? Studiile arată că muzica în surdină îi face pe clienţi să se relaxeze, să petreacă mai mult timp în magazin şi să cheltuie mai mult. Muzica dată tare grăbeşte cumpărătorii, în timp ce muzica clasică încurajează cumpărătorii să achiziţioneze produse mai scumpe.

Citeşte şi Sfaturi pentru a face shopping inteligent şi a mai rămâne cu ceva bani în buzunar

Şi dimensiunile magazinelor contează. Cu cât spaţiul este mai mic sau mai aglomerat, cu atât clienţii vor petrece mai puţin timp în timp în magazin şi vor face puţine cumpărături, pe bază de impuls, reducând sau chiar renunţând la lista de obiecte planificate.

Pe lângă reduceri, magazinele propun oferte limitate. Acestea dau senzaţia unei urgenţe de a cumpăra produsele respective.

Nu în ultimul rând, magazinele se folosesc de cardurile de cumpărător. Acestea oferă reduceri sau anumite beneficii în schimbul loialităţii şi a datelor personale ale clienţilor.

Lidl, Kaufland, Carrefour și Mega Image au dat lovitura în România. Marii retaileri au înregistrat profituri colosale datorită milioanelor de români care fac cumpărături

Profiturile scoase de marii retaileri de pe piața din România sunt cu adevărat impresionante. Potrivit datelor oficiale, Lidl, Kaufland, Carreforu și Lidl au avut, în 2022, un an foarte bun.

Anul trecut, un an dominat de crize, în care a atins un nivel record, piața de retail din România a avut parte de o perioadă înfloritoare. Cei mai mari retaileri din țară se laudă cu cifre de afaceri colosale și cu profituri pe măsură.

La finalul anului, marile lanțuri s-au ales cu un plus de 14 miliarde de lei, anunțând o creștere medie de 17%, la același nivel cu rata inflației și dublă față de anul precedent, conform datelor raportate la Ministerul de Finanțe, citate de RevistaProgresiv.

Citește și: Produsul căutat de toți românii la Lidl e la super-reducere. Stocurile se epuizează rapid. Pentru ce perioadă e valabilă oferta

La capitolul profituri, situația este una foarte bună pentru retailerii din România. Au raportat o rată medie de creștere de 43%, iar 7 din 11 rețele și-au majotrat profitul net.

În 2021, profitul cumulat de cei 11 retaileri internaționali a fost de 2,2 miliarde de lei. În 2022, rezultatul net a fost de 3,15 miliarde de lei, adică un avans de 43% față de anul precedent.

În ceea ce privește profitul net, liderii sunt dm drogerie markt și Selgros, care au înregistrat un plus de 195%, respectiv 57%. Și Lidl a înregistrat o creștere semnificativă, respectiv 43%, ajungând de la 737 de milioane în 2021, la peste 1 miliard de lei în 2022.

Citește și: Românul care se ia la trântă cu Lidl, Kaufland, Carrefour şi Mega Image. Vine cu preţuri mici şi produse autohtone

Kaufland a avut o cifră de afaceri mai mare cu 15%, dar iși-au menținut nivelul profitului constant, la aproximativ 880 de milioane.

Carrefour și Mega Image stau bine în ceea ce privește diferența dintre încasări și cheltuieli. Carrefour se apropie de 330 de milioane de lei, iar Mega Image a făcut un salt de 30%, de la 107 la aproape 140 de milioane de lei.

Potrivit sursei citate, Lidl, Kaufland și Carrefour generează jumătate din cifra de afaceri cumulată a celor 11 IKA prezenți pe piața din țară, mai exact 49,26 de miliarde de lei din 99,70 miliarde de lei.