Cum să nu te îngrași de Paște. Regula de aur dezvăluită de un reputat diabetolog: „Cât alergi, atât mănânci. În lumea din care facem parte, foamea e normală, anormală este sațietatea, iar noi trăim în anormalitate”

Puțini sunt cei care reușesc să treacă de sărbători care se întind pe zile întregi, precum Paște și Crăciun, fără să se îngrașe câteva kilograme. Probabil că mulți dintre noi își amintesc ce simt atunci când se pregătesc să se urce pe cântar după sărbători. Pentru un urcat pe cântar fără emoții este suficient să respecți o regulă de aur. A dezvăluit-o reputatul medic diabetolog Doru Negru.

03 mai 2024, 12:16
Cum să nu te îngrași de Paște. Regula de aur dezvăluită de un reputat diabetolog: „Cât alergi, atât mănânci. În lumea din care facem parte, foamea e normală, anormală este sațietatea, iar noi trăim în anormalitate”

Cum să nu te îngrași de Paște. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a dezvăluit care este regula de aur de la masa de Paște, care să ne ferească atât de acumularea kilogramelor în plus, cât și de alte probleme precum toxiinfecție alimentară, tulburări de tranzit intestinal, reflux gastro-esofagian.

Cum să nu te îngrași de Paște. Medic diabetolog: „Poți mânca orice, întrebarea nu e ce, întrebarea e cât”

Cu siguranță, în fiecare familie masa va fi plină de bucate dintre cele mai diverse, iar tentația de a mânca din toate este mare. Medicul spune, însă, că problemele menționate mai sus nu au drept cauză consumul de alimente variate, ci consumul unei cantități mari de alimente. În condițiile în care, în aceste zile, mișcarea este limitată, medicul recomandă să mâncăm raportându-ne la câtă mișcare facem.

De fiecare dată când se apropie Paștele, Crăciunul, vine cineva și mă întreabă „Ce să facem să nu pățim nepățite cu ocazia sărbătorilor burții?” Pentru că am schimbat sensul vieții, nu mai știe nimeni de sărbătoarea sufletului, de Înviere, toți știm că tăiem mielul. Înaintea acestor sărbători alor burții, se face o perioadă de post, de abstinență. Țip întruna, de ani de zile, boala noastră a tuturor se cheamă intoxicație cronică voluntară cu mâncare. În lumea din care facem parte, foamea e normală, anormală este sațietatea, iar noi trăim în anormalitate. Singura dată când am mâncat de foame a fost când eram sugari.

Citeste si Cum să nu te îngrași de sărbători. Carmen Brumă a dezvăluit secretele: „Sunt două alternative la treaba asta”

După aceste sărbători ale burții, vine omul la mine și mai întâi se urcă pe cântar și evident că arată mai mult și eu îi ocărăsc, îi întreb de ce au mâncat. „A fost Crăciunul, Paștele”, păi și de Crăciun ai alergat mai mult? „Nu”. Și atunci de ce ai mâncat? Eu nu ți-am interzis să mănânci, trebuie doar să te comporți omenește, poți mânca de toate. Cât? 100 de grame toate, atât ai alergat, atât mănânci.

Exact asta facem noi acum, ne abținem mai mult sau mai puțin în perioada dinainte, după care scăpăm și facem intoxicație acută cu mâncare, indigestia sau toxiinfecția alimentară. Cam aici e toată povestea. Cantitatea e singurul pericol. Toată lumea mă întreabă ce să mănânce ca să nu crească burta, dar poți mânca orice, nu te oprește nimeni, întrebarea nu e ce, întrebarea e cât”, a explicat medicul Doru Negru într-un interviu pentru DC News

Citeste si Alimentul obligatoriu la fiecare masă ca să nu te îngrași de sărbători. Dr. Alexandru Popa: Te vei simți mai sătul și vei mânca mai puțin