Cum să scapi de balonare. Remedii naturale, fără pastile de la farmacie

Poți scăpa de balonare și fără pastile. Iată câteva soluții naturale care sunt oricui la îndemână şi pentru care nu trebuie să mergi la farmacie.

15 mai 2022, 12:42
Cum să scapi de balonare. Remedii naturale, fără pastile de la farmacie

În ultimii ani, companiile farmaceutice au început să promoveze din ce în ce mai mult pastile sau diverse remedii care te pot ajuta să scapi de balonare. Dacă nu ești un fan al capsulelor sau al „prafurilor” recomandate de medici, trebui să știi că există și soluții clasice, adică remedii naturale foarte eficiente.

Balonarea este influențată de diverși factori, în special de alimentație. De asemenea, există și alte cauze, precum inhalarea aerului prin mestecatul de gumă,  consumul unor alimente cunoscute pentru că produc acest simptom, nivelul de stres foarte ridicat, cauzele genetice etc. Senzația neplăcută este numită de medici meteorism abdominal și poate fi asociată pe lângă abdomenul mărit, și cu tulburări de tranzit intenstinal, deci diaree sau constipație.

Senzația de balonare poate fi și parte a unor afecțiuni medicale mai grave, asupra cărora doar medicul specialist se poate pronunța. Mai exact, este vorba despre ulcerul duodenal, sindromul de colon iritabil sau malabsorbția de nutrienți în intestinul subțire.

 

Alimentele care provoacă de cele mai multe ori senzația de balonare

Fasolea, năutul, mazărea și păstăile sunt cele mai cunoscute alimente care produc balonare. De aceea se recomandă ca ele să fie ținute la înmuiat minimum opt ore. De asemenea, varza de Bruxelles și conopida balonează. Cartofii pot provoca balonare, în special la persoanele care suferă de afecțiuni gastro-intestinale.

Pentru persoanele vulnerabile sau cele care consumă în exces lapte, și produsul lactat poate provoca balonare.

Citeşte şi: Beneficiile nebănuite pentru sănătate ale laptelui bătut

Remediile naturale eficiente pentru tratarea balonării abdominale

Printre remediile naturale anti-balonare se numără mușețelul, cunoscut pentru proprietățile antiinflamatoare și antispastice, respectiv pentru faptul că îmbunătățeșe digestia. Se recomandă trei căni de ceai de mușețel zilnic pentru prevenirea și ameliorarea balonării.

De asemenea, se mai recomandă consumul ceaiului de fenicul, uleiurile esențiale de mentă, coriandru, tarhnon și anason. În plus, medicii susțin și utilizarea cărbunelui medicinal, un remediu cunoscut pentru faptul că absoarbe gazele care se acumulează la nivelul intestinului.

Citeşte şi: Alimente care nu trebuie reîncălzite. Nu face această greşeală dacă vrei să mănânci sănătos

Pătrunjelul, dovleacul, ceaiul de păpădie, ceaiul de mentă, o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă și semințele de chimen sunt de asemenea eficiente în combaterea balonării și a flatulenței.

Ceaiurile se recomandă a se consuma fără zahăr, un ingredient care afectează flora bacteriană.