Cum să-ţi învingi pofta de alimente nesănătoase

Cartofi prăjiţi, pizza, dulciuri – nu poţi să le rezişti, nu-i aşa? Cu alte cuvinte, ai pofte de alimente nesănătoase. Toţi oamenii le au, însă câţi înţeleg motivul pentru care le au? Probabil că ştii că pofta de alimente nesănătoase nu are nicio legătura cu foamea, însă poate că nu eşti conştient de modul în care funcţionează. Poftele au la baza tot componente psihologice, cât şi biologice.

RomaniaTV.net
29 mart. 2015, 19:55
Cum să-ţi învingi pofta de alimente nesănătoase

Cele mai intalnite alimente dupa care oamenii tanjesc sunt: dulciurile, carbohidratii, ciocolata, sare si, uneori, cascaval. Iata cele mai intalnite cauze ale poftelor de alimente nesanatoase.

Nivel scăzut de serotonină

Serotonina este un neutransmitator produs, in special, la nivelul tractului gastrointestinal. Serotonina are o influenta puternica asupra starii de spirit, apetitului si digestiei. Consumul de carbohidrati si zahar cresc eliberarea de serotonina, potrivit studiilor de specialitate, ceea ce are ca rezultat o imbunatatire, pe termen scurt, a starii de bine. Asa ca atunci cand nivelul de serotonina este scazut, reactia creierului este „Aceea ciocolata sau prajitura va rezolva problema!”. Un nivel scazut de serotonina poate fi cauzat de sanatatea intestinelor (90% din productia acestui neurotransmitator este realizata la nivelul tractului gastrointestinal), consumul de alcool, sentimentele de depresie, anxietate si boli obsesiv compulsive.

Endorfinele

Consumul de carbohidrati, zahar, ciocolata si chiar sare creste productia de endorfine in organism. Endorfinele sunt substante chimice care te ajuta sa te simti mai relaxat. De asemenea sunt produse in timpul somnului sau ca urmare a exercitiilor fizice. Atunci cand mananci produsele enumerate mai sus si experimentezi aceste sentimente iti doresti mai mult – similar cu narcomanii care devin dependenti de droguri. Un studiu a relevat faptul ca la nivel chimic consumul de zahar este urmat de un sentiment chiar mai intens decat cel oferit de cocaina.

Citeşte mai multe pe sfatulparintilor.ro.