Cum scazi factura la curent. Aparatele din casă care consumă cel mai mult

Curentul electric s-a scumpit şi românii se gândesc cu groază cum vor face faţă costurilor mari în această iarnă, în condiţiile în care guvernanaţi nu se grăbesc să modifice ordonanţa privind plafonarea şi compensarea preţului la energie electrică.
Alina Costache
07 nov. 2022, 12:15
Cum scazi factura la curent. Aparatele din casă care consumă cel mai mult

Specialiştii vin cu sfaturi pentru a-i ajuta pe oameni să scadă factura la curent. Potrivit acestora, investiţii minimale pot avea efect major în portofel.

Aparatele din casă care consumă cea mai multă energie

Mașina de spălat vase sau rufe, precum și uscătorul de rufe reprezintă fiecare până la 14% din factura la energie, ocupând primul loc în lista consumatorilor de curent din gospodărie, potrivit anuntul.ro. Consumul de energie crește şi mai mult, dacă ridicaţi temperatura apei cu care aceasta va spăla rufele ori vasele.

Frigiderele și congelatoarele reprezintă, de asemenea, aproximativ 13% din factura medie de energie a gospodăriei.

Televizor, laptop, tablete – în medie 6% din factură. Specialiştii recomandă scoaterea lor din priză atunci când nu sunt folosite.

Citeşte şi: Ajutor de încălzire 2022-2023. Cum poţi încasa 500 de lei pe lună deşi a trecut termenul de depunere a cererii

Becurile – 5% din totalul facturii din gospodărie – Specialiştii recomandă înlocuirea becurilor incandescente de 60 de wați cu echivalentele lor LED.

Cuptor electric, plita electrică, fierbător – aproximativ 4% din factura de energie se cheltuie pentru alimentarea aparatelor de bucătărie, inclusiv a plitei, a cuptorului, a ceainicului și a cuptorului cu microunde.

Alte consumatoare din gospodărie, în funcție de gospodărie, pot fi: uscătorul de rufe – 5%, aparatul de aer condiţionat -17%, boilerul – 15%.

Citeşte şi: Vouchere pentru facturi. Statul îţi achită integral factura dacă respecţi aceste reguli

 

Cum să faci economie la curent electric

Specialiştii afirmă că menținerea unei temperaturi mai scăzute în casă – în jur de 19-20 de grade – asigură un consum de energie mai mic în perioada de iarnă.

Frigiderul și congelatorul sunt cei mai mari consumatori de energie din gospodărie. Specialiştii recomandă modele eficiente energetic – adică clasele A+++ sau cum se numesc acum după ultimele clasificări clasa A – sunt mai scumpe initial, dar costul se amortizează în facturile ulterioare de curent. O temperatură de 4 grade în frigider și de -18 grade în congelator asigură un consum optim.

Gătitul la plita electrică. Folosiți întotdeauna un capac la oala/tigaia în care gătiți. Are avantajul să păstrează căldura înăuntru și nici nu stropește pereții.

Nu lăsați apa să curgă degeaba când vă spălați pe dinți. Se pierd până la 14 litri de apă caldă pe minut în astfel de cazuri. Costul este destul de ridicat, mai ales pentru cei care deţin centrală de apartament.

Nu folosiţi mașina de spălat vase sau mașina de spălat rufe dacă nu aveţi suficiente vase sau haine pentru a o umple. Mai bine mai așteptați până se strâng rufe suficiente pentru o mașină plină.

 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!