Cum se comandă şi cum se serveşte vinul la restaurant

Dacă ai decis să ieşi la un restaurant pentru a savura o cină delicioasă trebuie să te gândeşti că o masă este completată şi desăvârşită de un vin potrivit.

RomaniaTV.net
25 nov. 2014, 09:36
Cum se comandă şi cum se serveşte vinul la restaurant

Dacă mergeţi într-un restaurant bun ar trebui să aibă o selecţie de vinuri pentru toate gusturile. Cu cât vă comunicaţi mai bine dorinţele, cu atât mai probabil veţi primi un vin pe care să-l adoraţi.

Citeşte şi Ce spune sortimentul de vin preferat despre tine

Există câteva recomandări de care trebuie să ţii cont atunci când comanzi un vin la restaurant:

– Familiarizaţi-vă cu toate tipurile de vin şi cum pot fi combinate cu mâncarea pe care o preferaţi sau pe care urmează să o comandaţi

Pe Budureasca.ro găseşti toate tipurile de vin şi cum pot fi combinate cu alimente.

– Învăţaţi terminologia vinurilor: fructat, afumat, structurat, luminos, citrat, efervescent, cremos sau gras

– Vorbiţi cu chelnerul, el vă poate face cea mai bună alegere în limita bugetului

– Lasati alegerea pe seama personalului daca sunteti intr-un restaurant bun. Sunt profesionisti, vor face o treaba buna.

Cum se serveşte vinul într-un restaurant

Când vă aflaţi într-un restaurant vinul pe care l-aţi comandat trebuie să vă fie servit într-un anumit mod, pentru a savura cu adevărat băutura lui Bachus.

Sticla trebuie prezentată întotdeauna în dreapta celui care a comandat-o. Eticheta trebuie să fie vizibilă, prezentată în sus, iar numele vinului cu anul de producţie trebuie spus clar şi precis.

Citeşte şi Cum se bea vinul: Sfaturi pentru a te bucura de băutura potrivită la momentul potrivit

Prin partea dreaptă a gazdei se va turna în paharul acesteia o cantitate mică de vin în vederea degustări. Asiguraţi-vă că eticheta este la vedere.

Dupa acceptarea vinului de catre gazda, se poate incepe servirea oaspetilor in sensul acelor de ceasornic, dupa cum urmeaza:

Daca exista un oaspete de onoare (de obicei acest lucru este anuntat in momentul rezervarii mesei la restaurant) el sau ea trebuie servit primul, femeile in varsta, femeile tinere, barbatii in varsta şi apoi cei tineri.

In cazul in care se serveste un vin alb, sticla trebuie pusa in frapiera. In cazul unui vin rosu, sticla se aseaza in fata gazdei pe o farfuriuta, cu eticheta indreptata spre el/ea.

Atunci cand se toarna vinul in pahare, eticheta trebuie sa fie indreptata mereu catre oaspete.

Sticla nu trebuie sa atinga paharul.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre vinuri şi să participi la o degustare de vinuri, Budureasca îţi oferă această posibilitate. Mai multe detalii AICI.

Dupa ce o cantitate suficienta de vin a fost turnata in pahar, sticla trebuie inclinata cu gatul in sus la aproximativ 45 de grade, operatiune urmata de o scurta si usoara rotatie in vederea evitarii caderii fatalei ultime picaturi pe fata de masa.

Atunci cand se folosesc pahare cu cupa larga, acestea trebuie umplute putin sub jumatate in cazul vinului rosu si aproximativ o treime in cazul vinului alb in scopul evitarii incalzirii acestuia in pahar.

Daca o a doua sticla este comandata la masa, modul corect de servire este plasarea de pahare curate in fata fiecarui oaspete. In cazul in care este servit acelasi vin, cu acceptul gazdei oaspetii isi pot pastra aceleasi pahare, care vor fi doar umplute la nivel. Singura persoana care primeste pahar curat in acest caz, este gazda, in vederea verificarii calitatii celei de a doua sticle de vin.

Paharele goale trebuie sa fie ridicate.

Paharele nu trebuie sub nici o forma atinse decat de picior. In cazul paharelor fara picior, acestea trebuie apucate de jumatatea de jos. Degetele chelnerului sau somelierului nu trebuie niciodata sa atinga un pahar in jumatatea superioara indiferent daca acesta contine o bautura, este murdar sau este gol.

Citeşte şi Ştii să alegi un vin bun? Cum se citeşte eticheta unui vin