Cum se comportă o mașină electrică în era încălzirii globale. Cât de afectată este autonomia unui astfel de vehicul pe caniculă

O mașină electrică are de suferit din cauza temperaturilor extreme de afară. Iată cum se comportă vehiculele electrice pe caniculă.

25 iul. 2023, 17:24
Cum se comportă o mașină electrică în era încălzirii globale. Cât de afectată este autonomia unui astfel de vehicul pe caniculă
Cum se comportă o mașină electrică pe timp de caniculă

Dacă ți-ai cumpărat o mașină electrică, poate că ai observat deja unele schimbări de când România a fist cuprinsă de temperaturile extreme. Canicula afectează autonomia vehiculelor electrice într-o mare măsură. Cei de la Recurrent au analizat 7.500 de modele pentru a observa cât de mare este, de fapt, problema.

În general, o mașină electrică are o autonomie de 500 – 600 de kilometri, potrivit cifrelor date de producător, dar aceste numere sunt valabile doar în condiții ideale – temperatură optimă, drum drept fără pantă, condus prudent.

Citește și: Cât te costă să încarci lunar o mașină electrică în România. Sunt pregătiți românii să renunțe la mașinile clasice?

Analiza Recurrent alterează una dintre aceste condiții și anume temperatura de afară. S-au făcut graice cu toate cele 7.500 de modele testate, printre care și Hyundai, Ford sau Chevrolet. Majoritatea modelelor au următorul șablon:  căldura duce la o creștere a autonomiei, iar mai apoi scade brusc. În unele cazuri, autonomia scade din prima.

Citește și: Casă de vacanță la schimb cu o mașină electrică: „Să mor de foame și n-aș vinde-o”

Singurul brand care excelează din acest punct de vedere, cu o autonomie constantă și pe caniculă este Tesla. E bine de știut că astfel de situații în care bateria este solicitată îi scad durata de viață pe termen lung.

Pentru a evita acest lucru, puteți recurge la diferite metode, precum încărcări mai lente, evitarea încărcării până la 100% și evitarea folosirii mașinii când temperaturile sunt foarte ridicate, potrivit alephnews.ro.