Cum se deschid şcolile în Franţa: Profesorii pot preda fără mască, elevi vor putea să împrumute obiecte personale

Peste 3.500 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Franţa în ultimele 24 de ore, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă de autorităţile sanitare, scrie AFP, conform agerpres.ro. Cu toate acestea, şcolile se deschid aproape normal.

RomaniaTV.net
23 aug. 2020, 04:36
Cum se deschid şcolile în Franţa: Profesorii pot preda fără mască, elevi vor putea să împrumute obiecte personale

Începerea anului şcolar în Franţa nu se amână, deşi numărul de infectări a crescut în ultimele săptămâni. Doar ieri s-au înregistrat peste 4000 de cazuri noi de COVID-19.

Din planul elaborat de autorităţile franceze, poţi să afli că masca de protecţie este obligatorie pentru toţi cei peste 11 ani. Şcolile vor cumpăra măşti pentru elevi, însă nu şi pentru profesori. Dascălii vor putea preda fără mască, doar dacă păstrează o distanţă de doi metri între ei şi copii.

Ministrul Sănătăţii, noi precizări referitoare la declaraţia pe propria răspundere în şcoli: E un lucru elementar şi de siguranţă 

Distanţa se va păstra numai în sălile mari, unde este posibilă o distanţă care să nu îi incomodeze pe elevi. Regula se aplică în toate spaţiile: clase, biblioteci, cantine şi internate şcolare. Copiii vor avea voie să se joace şi să îşi împrumute obiectele personale.

Ministrul francez al Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a dat asigurări că elevii se vor întoarce în bănci, indiferent de situaţie. Mai mulţi profesori au criticat, însă, lipsa de comunicare din această perioadă. Ei spun că primesc obiective ambiţioase, dar fără planuri clare.

Iată ce spune Jean Michel Blanquer, ministrul francez al Educaţiei: „Educaţia este mai importantă ca oricând. Astăzi, în Franţa, avem nevoie de mai multă educaţie, nu de mai puţină. Protocolul elaborat în iulie prevede ambele tipuri de situaţie, cel al unei circulaţii slabe a virusului şi cel al unei circulaţii puternice. Asta ne permite să atingem cele două obiective: în primul rând, protecţia tuturor, a elevilor şi a adulţilor, şi, în al doilea rând, educaţie pentru toţi”.

Cazuri în 41 de şcoli din Berlin

Cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost raportate în cel puţin 41 de şcoli din Berlin, la nici două săptămâni după ce cele 825 de unităţi de învăţpmânt din capitala Germaniei au fost redeschise, relatează The Guardian.

 
Anunţul făcut de autorităţile de învăţământ din oraşul Berlin conform cărora sute de elevi şi profesori au trebuit să intre în carantină arată  încă o dată cât de puţin se ştie despre riscul de infecţie în mediul şcolar, în ciuda insistenţei guvernelor şi a experţilor, inclusiv în Marea Britanie, de a redeschide şcolile, cu respectarea unor măsuri de siguranţă, scrie The Guardian.

Conform rapoartelor de la Berlin, toate grupele de vârstă au fost afectate, inclusiv în şcolile elementare, liceele şi şcolile profesionale.

 
 
Berlinul a fost unul dintre primele locuri din Germania care şi-a redeschis şcolile după vacanţa de vară. Copiii sunt obligaţi să poarte măşti pe holuri, în timpul pauzelor şi când intră în clasă, dar le pot scoate odată ce stau la locurile lor şi încep orele. Unii critici spun că măsurile de la Berlin sunt prea relaxate şi atât elevii cât şi profesorii ar trebui să poarte mască în timpul lecţiilor.