Ministrul Sănătăţii, noi precizări referitoare la declaraţia pe propria răspundere în şcoli: E un lucru elementar şi de siguranţă

Ministrul Sănătăţii a declarat că părinţii trebuie să completeze în declaraţia pe propria răspundere atunci când copilul merge la şcoală dacă acesta a avut simptome în ultimele zile. Nelu Tătaru a precizat că acel document este un lucru elementar şi de siguranţă pentru fiecare dintre noi.

RomaniaTV.net
22 aug. 2020, 13:33
Ministrul Sănătăţii, noi precizări referitoare la declaraţia pe propria răspundere în şcoli: E un lucru elementar şi de siguranţă

„Când intrăm într-un spital, când intrăm într-o unitate medicală, când intrăm într-o unitate balneară, cum a fost astăzi, fiecare dintre noi completăm o declaraţie pe propria răspundere. La fel şi pentru copii când merg la şcoală, atât pentru binele copilului fiecăruia dintre noi, cât şi pentru ceilalţi copii, ar trebui să completăm această declaraţie în care spunem dacă copilul nostru în ultimele zile a prezentat nişte semne. Cred că este un lucru elementar şi un lucru de siguranţă pentru fiecare dintre noi. Haideţi să nu complicăm această declaraţie”, a declarat Nelu Tătaru, sâmbătă, la Constanţa.

Ministrul a precizat că autorităţile nu au pretenţia ca părintele să se erijeze într-un medic prin acea declaraţie.

„Nici nu am avut pretenţia ca părintele să se erijeze într-un medic, dar să ne dea nişte simptome pe care le-a avut în ultima perioadă pentru ca cel care face acel triaj observaţional la început să aibă un reper în desfăşurarea acestui triaj observaţional pentru a-l completa pe cel epidemiologic”, a explicat Nelu Tătaru.

Raluca Turcan o contrazice pe Monica Anisie: Nu am discutat despre schimbarea declaraţiei pe proprie răspundere pentru şcoală 

Ministrul Sănătăţii a mai fost întrebat de jurnalişti ce părere are despre faptul că în proiectul legat de declaraţia pe propria răspundere este invocat un articol din Codul Penal care nu are legătură cu falsul în declaraţii, ci pedepseşte mita.

„Eu nu am m-am referitr la acest articol,personal, ca ministru al Sănătăţii. Am recomandat doar ca pentru fiecare părinte care îşi cunoaşte cel mai bine copilul să-şi poată evalua, să ne ajute într-o anchetă preliminară, atât observaţională, cât şi ancheta epidemiologică în desfăşurare. Acea simptomatologie pe care un copil este posibil să o aibă în ultimele zile este punctul de începere al unei anchete epidemiologice în contextul în care acel copil va veni în colectivitate”, a spus Nelu Tătaru, care a precizat că va verifica acea situaţie şi o va modifica.

Reamintim că ministrul Educaţiei a declarat, joi, la TVR, că declaraţia pe propria răspundere pe care părinţii trebuie să o completeze pentru a-şi trimite copiii la şcoală în timpul epidemiei de coronavirus ar putea fi modificată, existând posibilitatea adăugării unei sintagme. Monica Anisie a afirmat că „şi părintele trebuie să-şi asume alături de şcoală şi de autorităţile locale această revenire la cursuri”.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat sâmbătă că părinţii trebuie să fie responsabili în desfăşurarea procesului de începere a noului an şcolar pe 14 septembrie şi să declare pe proprie răspundere dacă este sănătos copilul atunci când îl trimit la şcoală. Ea a adăugat că nu au fost discuţii în Guvern despre schimbarea acestei declaraţii.

„Părinţii trebuie să fie solidari în desfăşurarea acestui proces de începere a anului şcolar şi de continuare a anului şcolar. Nu poţi să gestionezi doar la nivel de Minister al Educaţiei, doar la nivel de şcoală începerea anului şcolar fără să atragi părinţii. Părinţii trebuie să îşi verifice copiii în fiecare dimineaţă dacă nu au simptome, dacă nu au febră, dacă pot să îşi trimită copiii la şcoală, pentru că nu e vorba doar de sănătatea copilului lor, ci de sănătatea întregii comunităţi în care aceştia intră”, a afirmat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la Sibiu.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii schimbă metaforele legate de Covid: După a doua cocoaşă, „vom avea o perioadă de dinţi de fierăstrău”