Cum se impoziteaza castigurile la pariuri?

Industria jocurilor de noroc este intr-o continua crestere la noi in tara, iar acest lucru nu este deloc de mirat, tinand cont de sumele care sunt investite in pariuri si jocuri de noroc. Guvernul a reglementat impozitarea acestei industrii la inceputul lunii August a anului in curs.

02 mart. 2023, 21:12
Cum se impoziteaza castigurile la pariuri?

Sunt mai multe tipuri de impozite pe care fiecare jucator ar trebui sa le cunoasca, mai ales atunci cand sumele investite sunt generoase, iar castigurile pe masura. Desi se vehicula in presa ca taxa poate ajunge pana la 40% pentru castigurile la unele jocuri de noroc, s-a revenit asupra deciziei si au ales impozitarea in functie de suma castigata de fiecare jucator.

Citește și: Amenzi de la Poliție pentru românii care nu-și asigură locuințele împotriva dezastrelor. Asigurarea facultativă scade impozitele

Cum se calculeaza impozitele la pariurile stradale?

Daca esti un parior caruia ii place sa parieze in agentiile fizice, de cartier, atunci trebuie sa stii ca pentru fiecare bilet plasat trebuie sa platesti o taxa de 5%. De aceea, de fiecare data cand plasezi un bilet cu suma de 10 lei, suma pariata va fi de 9,5 lei.

In cazul in care biletul tau este castigator, vei plati o taxa care se calculeaza astfel:

  • Daca suma castigata este sub pragul de 10.000 lei, taxa retinuta va fi de 3%
  • Daca castigurile se incadreaza intre sumele de 10.001 lei si 66.750 lei, taxa pe care va trebui sa o platesti este de 300 de lei plus 20% din castigul ce depaseste 10.001 lei
  • Daca castigul tau este de peste 66.751 lei, vei avea de platit o taxa de 11.650 lei plus 40% din suma care depaseste 66.750 lei

Unde platesti aceste taxe?

Este important de mentionat faptul ca nu va trebui sa mergi la ANAF pentru a depune aceste taxe, ele vor fi retinute la sursa. Deci, in momentul in care vei merge sa-ti ridici castigul, casa de pariuri iti va inmana doar suma care ramane in urma impozitarii. Pariorii cu mai multa experienta stiu cum sa jongleze cu aceste taxe. Un lucru simplu, pe care-l poti face daca pariezi sume mari, este sa imparti evenimentele pe mai multe bilete la care castigul maxim sa fie de 10.000 lei. Eventual, poti plasa bilete la mai multe case de pariuri, fiecare cu acelasi castig maxim de 10.000 lei.

Impozitarea caștigurilor a pariurile online

Spre deosebire de pariurile la agențiile fizice, pariurile online sunt scutite de acea taxa de 5% pentru plasarea biletului. Cu toate acestea, gratuitatea nu este pastrata si in cazul castigurilor.
In plus, in functie de casa de pariuri pe care o alegi, operatorii pot introduce noi taxe. Toate acestea îți vor fi prezentate în momentul în care-ți deschizi un cont în agenția respectivă.

Ce este taxa de depunere?

Taxa de depunere sau taxa de viciu revine jucatorilor in cele mai multe agentii de pariuri online. Aceasta este in valoarea de 2% din suma depusa in contul online. Astfel, la fiecare depunere de 100 de lei, suma pe care urmeaza sa o pariezi va fi de 98 de lei, cei 2 lei diferenta fiind opriti pentru aceasta taxa. Sunt si unele agentii care suporta aceasta taxa, deci jucatorii vor avea intreaga suma depusa disponibila pentru pariuri.

Impozitul pe sume castigate la pariurile online

Pragurile de impozitare raman identice cu cele din agentiile fizice si in cazul caselor de pariuri online. Singura diferenta este data de modul in care se opreste aceasta suma. Daca in cazul pariurilor fizice, impozitul este retinut pentru fiecare bilet verde (castigator), in cazul agentiilor online, acest impozit este retinut in urma retragerilor.
Asadar, poti apela si aici la o mica strategie care sa te ajute sa platesti mai putine taxe. Daca suma castigata de tine depaseste pragul de 10.000 de lei, poti face mai multe retrageri care sa se incadreze pana in acest prag.

Taxe suplimentare introduse de agentiile de pariuri online

Pentru ca agentiile online ofera mai multe metode de depunere, acestea pot introduce taxe pentru fiecare metoda in parte. Cele mai multe dintre aceste agentii prefera depunerea direct dintr-un card bancar.

Daca alegi oricare alta metoda, Paypal sau Paysafecard, este posibil sa ti se opreasca un mic procent din suma depusa. In orice caz, vei fi anuntat de aceste taxe atat in momentul in care-ti deschizi contul, dar si in pagina de depunere a agentiei pe care o alegi.

De asemenea, daca alegi sa pariezi in valuta, pentru ca unele agentii iti ofera si aceasta posibilitate, vei suporta taxele schimbului valutar. Nu este o regula generala, iar agentiile care abordeaza o astfel de strategie sunt obligati sa te anunte de aceste taxe suplimentare.

In plus, cele mai multe dintre ele au un chat non-stop in care-ti poti adresa intrebarile. Un operator iti va raspunde in cel mai scurt timp si-ti va prezenta lista intreaga de taxe.

Citește și: Taxe și impozite majorate în București din 2024 / PROIECT