Cum se pregăteşte CORECT carnea de grătar. Sfaturile doctorului Mencinicopschi de 1 MAI

1 Mai, Ziua Muncii, mancare – iata 3 notiuni extrem de aproape de sufletul romanilor care, in majoritate, sarbatoresc aceasta zi iesind la iarba verde – adica la gratar.   Carnea bine fripta pe gratar, micii, cartofii copti sunt in centrul atentiei in zilele ce urmeaza. 
Alina Costache
30 apr. 2014, 09:51
Cum se pregăteşte CORECT carnea de grătar. Sfaturile doctorului Mencinicopschi de 1 MAI

1 MAI: Daca nu stim insa cum sa pregatim corect carnea la gratar ne punem sanatatea in pericol. Iar distractia de 1 Mai nu trebuie sa fie urmata invariabil de dureri de burta, stari de greata si toxiinfectii alimentare! Asadar, iata prima recomandare: profitati de statul in aer liber – daca tot se numeste „iesit la iarba verde” – si alternati perioadele de masa cu plimbari, jucat diverse jocuri (si cand spun asta ma refer la volei, fotbal sau bedminton, nu rummy si carti). Apoi, urmatoarea: atunci cand mergeti la iarba verde nu lasati alimentele – nici produsele de origine animala, nici legumele, nici fructele – sa stea in soare, deoarece sub actiunea caldurii puternice se pot altera rapid.

Tot ce ştiai despre carnea la grătar este GREŞIT. Vezi de ce este la fel de TOXICĂ precum GAZELE DE EŞAPAMENT

Cum pregatiti corect carnea la gratar?

  1. Daca sub gratar veti avea foc direct, atunci grasimea scursa din carne se va aprinde si va genera substante cancerigene. Fumul rezultat din grasimea din carne scursa pe foc formeaza niste compusi care contamineaza si alimentele. De aceea, gratarul trebuie strict supravegheat, pentru a nu se produce frigerea excesiva.
  2. Carnea nu trebuie sa fie prea bine facuta: crusta putin innegrita este de fapt o crusta carbonizata, ceea ce se traduce prin risc major de sanatate. Prin urmare, bine ar fi sa o preparati potrivit: nici incomplet gatita (pentru ca exista riscul toxiinfectiilor), dar nici prea arsa.
  3. Este recomandat sa folositi carne macra, cu cat mai putina grasime si sa eliminati pielea de pe pulpele si de pe pieptul de pui. In general, pestele contine mai putina grasime decat alte tipuri de carne, ceea ce il face varianta de preferat. Mai mult, pestele se gateste repede.
  4. Carnea care se prepara greu poate fi pregatita de acasa (spre exemplu la cuptor) inainte de a fi pusa pe gratar. Cu cat temperatura la care se pregateste carnea pe gratar este mai mare si cu cat timpul de preparare este mai lung, cu atat riscurile sunt mai mari.
  5. Inainte de a folosi gratarul trebuie sa fim atenti sa fie curatat foarte bine, sa nu aiba urme de arsuri. Gratarul nu trebuie uns cu slanina, pentru ca efectul este acelasi ca atunci cand se scurge grasimea din carne pe foc. Cel mai bine este sa ungeti gratarul cu ulei rezistent la temperaturi inalte de frigere.
  6. Pentru ca friptura sa nu se gateasca la o temperatura prea mare este recomandat fie sa se raspandeasca carbunii in lateralele gratarului (si sa pozitionati carnea astfel incat sa nu fie fix deasupra carbunilor), fie sa se ridice gratarul la distanta de sursa de caldura (cu ajutorul unor caramizi, de exemplu).
  7. Pentru un gust deosebit si pentru a reduce riscul producerii substantelor cancerigene se recomanda condimentarea carnii cu rozmarin, ghimbir, busuioc, menta, usturoi, sofran, piper, cimbru, marar, patrunjel. Carnea nu se asociaza cu paine, ci cu legume gatite de asemenea corect la gratar si/sau cu salate bogate.

1 Mai+iesit la gratar+mici = regula.

Cand spui „1 mai” spui „gratar” si, invariabil, „mici”. Dar oare ce trebuie sa stim despre acest produs alimentar exilat in zona non-grata a nutritiei?

Micii sunt preparate traditionale din carne tocata, maturata cu supa de oase, adaos de grasime, condimente, afanatori, uneori cu adaos de texturate de soia sau fosfati, coloranti, conservanti.

Daca tot vreti sa mancati mici, de cateva ori pe an nu e nici o nenorocire… insa ideal, bineinteles, ar fi sa ii preparati in casa (retete gasiti peste tot), din carne a carei origine o cunoasteti, cu usturoi de gradina si slanina de porc crescut ecologic, la curte sau in semisalbaticie.

Exista si o varianta (mai) sanatoasa a micilor: cei facuti din carne de strut. Carnea de strut este dietetica, avand o grasime buna, bogata in acizi grasi omega-3.

Important: cand ii pregatiti trebuie sa fiti atenti sa fie bine facuti, deoarece in cazul frigerii incomplete exista sansa contaminarii cu trichinela, care poate duce la imbolnaviri grave. Fripti pe gratarul cu foc direct devin toxici, asa ca cel mai bine ii pregatiti cum am recomandat putin mai sus.

Mancati micii cu salate de legume si mustar de calitate! Asocierea cu cartofi prajiti, paine si bauturi alcoolice nu face nimic altceva decat sa inrautateasca si mai mult digestia. 

Sursa: doctormenci.ro

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 3 mai, de la ora 3.00. Noroc din plin, reușite și vești bune pentru acești nativi
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Ce taxe plătești dacă vinzi un apartament moștenit. Ce trebuie să știe toți proprietarii
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cutremur înspăimântător. A avut 7,4 grade
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Cum arată apartamentul lui Vladimir Putin. Locuiește aici de 3 ani, dar abia acum le-a arătat jurnaliștilor interiorul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață