Cum se pregăteşte CORECT carnea de grătar. Sfaturile doctorului Mencinicopschi de 1 MAI

1 Mai, Ziua Muncii, mancare – iata 3 notiuni extrem de aproape de sufletul romanilor care, in majoritate, sarbatoresc aceasta zi iesind la iarba verde – adica la gratar.   Carnea bine fripta pe gratar, micii, cartofii copti sunt in centrul atentiei in zilele ce urmeaza. 

30 apr. 2014, 09:51
Cum se pregăteşte CORECT carnea de grătar. Sfaturile doctorului Mencinicopschi de 1 MAI

1 MAI: Daca nu stim insa cum sa pregatim corect carnea la gratar ne punem sanatatea in pericol. Iar distractia de 1 Mai nu trebuie sa fie urmata invariabil de dureri de burta, stari de greata si toxiinfectii alimentare! Asadar, iata prima recomandare: profitati de statul in aer liber – daca tot se numeste „iesit la iarba verde” – si alternati perioadele de masa cu plimbari, jucat diverse jocuri (si cand spun asta ma refer la volei, fotbal sau bedminton, nu rummy si carti). Apoi, urmatoarea: atunci cand mergeti la iarba verde nu lasati alimentele – nici produsele de origine animala, nici legumele, nici fructele – sa stea in soare, deoarece sub actiunea caldurii puternice se pot altera rapid.

Tot ce ştiai despre carnea la grătar este GREŞIT. Vezi de ce este la fel de TOXICĂ precum GAZELE DE EŞAPAMENT

Cum pregatiti corect carnea la gratar?

  1. Daca sub gratar veti avea foc direct, atunci grasimea scursa din carne se va aprinde si va genera substante cancerigene. Fumul rezultat din grasimea din carne scursa pe foc formeaza niste compusi care contamineaza si alimentele. De aceea, gratarul trebuie strict supravegheat, pentru a nu se produce frigerea excesiva.
  2. Carnea nu trebuie sa fie prea bine facuta: crusta putin innegrita este de fapt o crusta carbonizata, ceea ce se traduce prin risc major de sanatate. Prin urmare, bine ar fi sa o preparati potrivit: nici incomplet gatita (pentru ca exista riscul toxiinfectiilor), dar nici prea arsa.
  3. Este recomandat sa folositi carne macra, cu cat mai putina grasime si sa eliminati pielea de pe pulpele si de pe pieptul de pui. In general, pestele contine mai putina grasime decat alte tipuri de carne, ceea ce il face varianta de preferat. Mai mult, pestele se gateste repede.
  4. Carnea care se prepara greu poate fi pregatita de acasa (spre exemplu la cuptor) inainte de a fi pusa pe gratar. Cu cat temperatura la care se pregateste carnea pe gratar este mai mare si cu cat timpul de preparare este mai lung, cu atat riscurile sunt mai mari.
  5. Inainte de a folosi gratarul trebuie sa fim atenti sa fie curatat foarte bine, sa nu aiba urme de arsuri. Gratarul nu trebuie uns cu slanina, pentru ca efectul este acelasi ca atunci cand se scurge grasimea din carne pe foc. Cel mai bine este sa ungeti gratarul cu ulei rezistent la temperaturi inalte de frigere.
  6. Pentru ca friptura sa nu se gateasca la o temperatura prea mare este recomandat fie sa se raspandeasca carbunii in lateralele gratarului (si sa pozitionati carnea astfel incat sa nu fie fix deasupra carbunilor), fie sa se ridice gratarul la distanta de sursa de caldura (cu ajutorul unor caramizi, de exemplu).
  7. Pentru un gust deosebit si pentru a reduce riscul producerii substantelor cancerigene se recomanda condimentarea carnii cu rozmarin, ghimbir, busuioc, menta, usturoi, sofran, piper, cimbru, marar, patrunjel. Carnea nu se asociaza cu paine, ci cu legume gatite de asemenea corect la gratar si/sau cu salate bogate.

1 Mai+iesit la gratar+mici = regula.

Cand spui „1 mai” spui „gratar” si, invariabil, „mici”. Dar oare ce trebuie sa stim despre acest produs alimentar exilat in zona non-grata a nutritiei?

Micii sunt preparate traditionale din carne tocata, maturata cu supa de oase, adaos de grasime, condimente, afanatori, uneori cu adaos de texturate de soia sau fosfati, coloranti, conservanti.

Daca tot vreti sa mancati mici, de cateva ori pe an nu e nici o nenorocire… insa ideal, bineinteles, ar fi sa ii preparati in casa (retete gasiti peste tot), din carne a carei origine o cunoasteti, cu usturoi de gradina si slanina de porc crescut ecologic, la curte sau in semisalbaticie.

Exista si o varianta (mai) sanatoasa a micilor: cei facuti din carne de strut. Carnea de strut este dietetica, avand o grasime buna, bogata in acizi grasi omega-3.

Important: cand ii pregatiti trebuie sa fiti atenti sa fie bine facuti, deoarece in cazul frigerii incomplete exista sansa contaminarii cu trichinela, care poate duce la imbolnaviri grave. Fripti pe gratarul cu foc direct devin toxici, asa ca cel mai bine ii pregatiti cum am recomandat putin mai sus.

Mancati micii cu salate de legume si mustar de calitate! Asocierea cu cartofi prajiti, paine si bauturi alcoolice nu face nimic altceva decat sa inrautateasca si mai mult digestia. 

Sursa: doctormenci.ro