Cum se stabilește data de expirare a produselor. Când nu mai sunt bune, de fapt, alimentele pentru consum

Cine stabilește data de expirare a produselor și ce factori se iau în considerare pentru calcularea ei. Detalile pe care nu foarte multe persoane le cunosc.
Alina Costache
01 iun. 2025, 17:45
Cum se stabilește data de expirare a produselor. Când nu mai sunt bune, de fapt, alimentele pentru consum
Atenția la data de expirare a produselor

Metoda prin care se stabilește data de expirare a produselor. Mulți consumatori se raportează la ea, dar asta fără să știe ce spune aceasta, de fapt, despre produsul cumpărat.

De fiecare dată când mergi la cumpărături, este recomandat să verifici data de expirare a produselor. Din grabă sau din nepăsare, mulți consumatori sar peste acest pas. Ceea ce nu știu mulți este faptul că formulări precum „A se consuma până la…” sau „A se consuma de preferință înainte de…” ascund unele diferențe destul de importante.

În funcție de formulare, se stabilește dacă produsele mai sunt sau nu recomandate pentru a fi consumate. Unele produse pot fi consumate după data de expirare, în timp ce altele pot deveni reale pericole înainte de a expira.

Citește și: Ai medicamente expirate în casă? Riști amenizi uriașe dacă le arunci la gunoi. Ce poți face cu ele

Data de expirare este trecută pe toate produsele din supermarketuri și diferă de la un produs la altul, în funcție de categoria din care face parte, iar cei care o decid sunt oamenii de știință.

Pentru a determina data de expirare a produselor, oamenii de știință apelează la un microorganism patogen, periculos pentru oameni. Acesta este înseminat în produsele care urmează să ajungă pe rafturi și este testat în diferite condiții de transport și depozitare.

În urma acestor teste, cercetătorii calculează termenul de valabilitate prin studiu de provocare. La final, aceștia adoptă o dată până la care produsul poate fi consumat în siguranță.

Această dată este stabilită cu câteva zile mai devreme, deoarece oamenii de știință iau în calcul și alți factori externi. Printre aceștia se numără transportul până la destinație, momentul în care produsul ajunge pe raft și momentul în care este consumat.

Citește și: Ce să pui în mălai înainte de a prăji peștele. Ingredientul care schimbă tot

Despre data de expirare a produselor

Între formulările „A se consuma până la…” sau „A se consuma de preferință înainte de…” există unele diferențe.

„A se consuma până la…” este o formulare care apare de cele mai multe ori pe produsele perisabile. O poți vedea pe produsele lactate, pe pește, pe carne sau pe alte preparate proaspete. După data marcată, produsul respectiv nu mai este singur pentru consum. Chiar dacă poate arăta și mirosi bine, este recomandat să nu îl mai consumi.

„A se consuma de preferință înainte de…” este o formulare care apare, de obicei, pe produsele neperisabile. Pastele, conservele, condimentele, dar și alte produse au marcate data de expirare cu această formulă. Asta înseamnă că, inclusiv după data respectivă, produsul poate fi consumat, fără să te pui în pericol. Singura mențiune este că aceasta și-ar putea pierde textura sau gustul.

DailyBusiness
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani în România: „Am primit foarte multe propuneri!“
Fanatik.ro
Prima companie de stat din România unde angajații vor lucra 4 zile în loc de 5. Salariile vor fi tăiate cu 20%
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu plata în numerar. Decizia vine direct de la bancă
Playtech.ro
Pensionarii care ar urma să piardă peste 400 de lei din pensii de la 1 ianuarie 2026. Creşterea anunţată iniţial nu se mai aplică
DailyBusiness
Cât mai costă o vacanță în Thassos. Postarea unui român pe un grup de turiști a stârnit controverse din cauza bugetului alocat
Adevarul
Escrocheria „aur pe autostradă” revine în Germania. Trei români au fost prinși în flagrant. Pretindeau că se află în pană de combustibil
wowbiz.ro
FOTO | Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea | EXCLUSIV
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Facturi noi, reguli vechi. Piața energiei electrice nu s-a schimbat. Explicația furnizorilor
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
kanald.ro
Un bărbat declarat mort de medicii italieni s-a trezit exact înainte să vină dricul. Ce a întrebat acesta imediat după ce a deschis ochii
Cancan.ro
Ce scrie presa din Austria despre Mihaela Rădulescu, după moartea lui Felix Baumgartner. Cum au numit-o
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Capital.ro
Cutremur pentru Călin Georgescu. Statul român a întors foaia: Lucruri înfricoșătoare, se răzbună!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
stirilekanald.ro
Denis a murit la 17 ani, după ce a venit de la o petrecere. Bunica sa l-a găsit fără suflare, în pat: "Nu s-a putut trezi"
Mihai Voropchievici, Horoscop pana pe 29 iulie 2025. Berbecii castiga pe toate fronturile, Gemenii au reusite, Leii isi iau zborul
MediaFlux
Pensionarii pierd 220 de lei la pensie. Mai puțini bani de la 1 ianuarie 2026
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cei mai prolifici chiulangii ai neamului, suveraniști de seamă: ia-i de unde nu-s!