Cum se va desfăşura înmormântarea ÎPS Pimen. Accesul la sicriul cu trupul neînsufleţit va fi limitat VIDEO

ÎPS Pimen va fi înmormântat vineri, 22 mai, la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Sicriul cu trupul neînsufleţit al arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor va fi depus de miercuri seara la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Arhiepiscopia atrage atenția că spațiul este limitat și că accesul credincioşilor care ar vrea să-şi ia rămas bun de la ÎPS Pimen ar putea fi limitat.

RomaniaTV.net
21 mai 2020, 05:48
Cum se va desfăşura înmormântarea ÎPS Pimen. Accesul la sicriul cu trupul neînsufleţit va fi limitat VIDEO

UPDATE. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Înalt Preasfinţitului Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a ajuns miercuri seară la Suceava, iar slujba religioasă a fost oficiată în curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou. Deşi mulţi români nu îşi pot vedea rudele decedate de Covid-19, ÎPS Pimen a fost întâmpinat de zeci de credincioşi, preoţi şi oficialităţi, relatează România TV.

În curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava a fost adus, miercuri seară, sicriul lui ÎPS Pimen, după ce acesta a murit de Covid-19.

Slujba religioasă a fost oficiată în curtea mănăstirii de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, locţiitor al Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, de PS Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi un sobor de preoţi.

Deşi iniţial s-a anunţat că BOR va lua măsuri stricte de siguranţă, zeci de credincioşi s-au adunat la slujba de depunere a sicriului.

Slujba înmormântării ÎPS Pimen va avea loc vineri, 22 mai, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, începând cu ora 12.00. Trupul neînsuflețit al arhiepiscopului va fi apoi depus, conform dorinței sale, la Mănăstirea Sihăstria Putnei. ÎPS Pimen îşi pregătise din timp locul de veci.

Citeşte şi Cine va asigura interimatul la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor după moartea Înalt Prea Sfinţitului Pimen

Miercuri seara, sicriul va fi depus la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Din cauza restricţiilor impuse de starea de alertă, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților atrage atenţia că accesul la sicriul cu trupul neînsufleţit ar putea fi limitat. Totodată, reprezentanţii Arhiepiscopiei îşi exprimă speranţa că, la pomenirea de 40 de zile, condiţiile să fie altele, astfel încât ÎPS Pimen să fie cinstit aşa cum se cuvine.

Cei care vor dori să-și ia rămas bun de la Arhipăstorul lor sau să participe la slujba înmormântării sunt rugați să respecte măsurile și îndrumările specifice acestei perioade. Îi rugăm pe preoți și pe credincioși să fie înțelegători și conștienți de faptul că spațiul este unul limitat, astfel încât va fi posibil să apelăm la o restrângere a accesului atât pe durata depunerii trupului neînsuflețit, cât mai ales în timpul slujbei de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen. Nădăjduim că, la pomenirea ce se va face la 40 de zile de la trecerea sa la cele veșnice, situația să fie cu mult îmbunătățită și restricțiile vor fi reduse, astfel încât să avem posibilitatea cu toții de a cinsti așa cum se cuvine pe acest vrednic Arhipăstor al Bisericii lui Hristos din Moldova”, se arată într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a anunţat că trupul Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen va fi pus în sicriu sigilat, conform legislaţiei în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu Covid.

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a încetat din viaţa în secţia ATI a Institutului Matei Balş din Capitală, din cauza coronavirusului.