Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate

Cu toții știm că fructele și legumele sunt foarte importante pentru sănătatea noastră, conferindu-ne dozele recomandate de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți necesare organismului. Totuși, dacă nu le curățăm cum trebuie, aceste surse de sănătate ne pot face probleme.
Alina Andrei
27 mai 2024, 12:38
Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate
Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate

Cum spălăm corect fructele și legumele. În mod tradițional, specialiștii recomandă clătirea cu apă a fructelor și a legumelor pentru eliminarea reziduurilor de pe suprafața acestora. După pandemia de Covid-19 însă, au apărut tot felul de metode despre care se crede că sunt mai eficiente în curățarea alimentelor.

Citește și: Ce ascund codurile lipite pe alimente în supermarket. Cum îți dai seama ce fructe și legume sunt proaspete

Cum spălăm corect fructele și legumele

Dată fiind frica de infectare cu orice fel de microb, oamenii au început să devină sceptici în ceea privește metodele clasice de curățare, astfel că au descoperit alte căi de igienizare eficiente. Medicii explică ce metode sunt mai bune pentru a curăța fructele și legumele înainte de gătire sau consum.

Unele persoane au sugerat utilizarea săpunului, a oțetului, a sucului de lămâie sau chiar a detergenților comerciali, cum ar fi înălbitorul, ca o măsură suplimentară de curățare, însă specialiștii nu recomandă astfel de practici. Experții în domeniul sănătății și siguranței alimentare, inclusiv Food and Drug Administration (FDA) și Centers for Disease Control (CDC), recomandă ferm consumatorilor să folosească apă simplă, căci utilizarea substanțelor menționate anterior poate prezenta riscuri pentru sănătate. Ingerarea de substanțe chimice de curățare din comerț, cum ar fi înălbitorul, poate fi periculoasă.

De asemenea, sucul de lămâie, oțetul și produsele de curățat nu sunt mai eficiente decât apa în curățarea produselor și pot lăsa chiar și depuneri suplimentare nedorite pe alimente. Deși unele cercetări au sugerat că utilizarea apei electrolitice neutre sau a unei băi cu bicarbonat de sodiu poate fi mai eficientă în eliminarea anumitor substanțe, cea mai bună variantă este tot apa rece.

Un sfat de luat în seamă este spălarea fructelor și legumelor doar înainte de consum, nu înainte de depozitare, căci acest lucru poate favoriza aparișia bacteriilor din cauza nivelului crescut de umiditate. De asemenea, înainte de a spăla fructele și legumele asigură-te că ți-ai spălat chiar tu mâinile bine cu apă și săpun, dar și suprafețele pe care vei așeza alimentele după curățare.

Metode specifice pentru spălarea diferitelor tipuri de produse:

1. Produsele cu coaja fermă și poroasă, cum ar fi merele, lămâile și perele sau legumele rădăcinoase precum cartofii, morcovii și napii, pot fi curățate cu o perie curată și moale pentru a îndepărta orice urmă de murdărie din porii acestora.

2. Verdețurilor (salata verde, spanacul, prazul și legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles și varza chinezească) ar trebui să li se îndepărteze stratul exterior, apoi să fie scufundate într-un bol cu apă rece, înmuiate, scurse și clătite cu apă proaspătă.

3. Alimentele delicate, cum ar fi fructele de pădure, ciupercile și alte tipuri de alimente care se pot degrada mai ușor, pot fi curățate cu grijă, utilizând un jet constant de apă și o fricțiune ușoară cu degetele pentru a îndepărta eventualele impurități.

4. După ce ai clătit bine fructele și legumele, poți folosi un prosop din hârtie pentru a le usca. Cele mai fragile pot fi așezate cu grijă pe prosop și tamponate sau înfășurate lejer, pentru a le usca fără a le deteriora.

Citește și: De ce trebuie să mănânci cireşe seara. Beneficii uluitoare ale fructelor de sezon

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Taxă obligatorie în România. NU se poate scăpa de plată. ANAF verifică tot
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărirea TVA ar putea fi cea mai mică problemă. Ne paște scenariul Grecia
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici