Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate

Cu toții știm că fructele și legumele sunt foarte importante pentru sănătatea noastră, conferindu-ne dozele recomandate de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți necesare organismului. Totuși, dacă nu le curățăm cum trebuie, aceste surse de sănătate ne pot face probleme.
Alina Andrei
27 mai 2024, 12:38
Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate
Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate

Cum spălăm corect fructele și legumele. În mod tradițional, specialiștii recomandă clătirea cu apă a fructelor și a legumelor pentru eliminarea reziduurilor de pe suprafața acestora. După pandemia de Covid-19 însă, au apărut tot felul de metode despre care se crede că sunt mai eficiente în curățarea alimentelor.

Citește și: Ce ascund codurile lipite pe alimente în supermarket. Cum îți dai seama ce fructe și legume sunt proaspete

Cum spălăm corect fructele și legumele

Dată fiind frica de infectare cu orice fel de microb, oamenii au început să devină sceptici în ceea privește metodele clasice de curățare, astfel că au descoperit alte căi de igienizare eficiente. Medicii explică ce metode sunt mai bune pentru a curăța fructele și legumele înainte de gătire sau consum.

Unele persoane au sugerat utilizarea săpunului, a oțetului, a sucului de lămâie sau chiar a detergenților comerciali, cum ar fi înălbitorul, ca o măsură suplimentară de curățare, însă specialiștii nu recomandă astfel de practici. Experții în domeniul sănătății și siguranței alimentare, inclusiv Food and Drug Administration (FDA) și Centers for Disease Control (CDC), recomandă ferm consumatorilor să folosească apă simplă, căci utilizarea substanțelor menționate anterior poate prezenta riscuri pentru sănătate. Ingerarea de substanțe chimice de curățare din comerț, cum ar fi înălbitorul, poate fi periculoasă.

De asemenea, sucul de lămâie, oțetul și produsele de curățat nu sunt mai eficiente decât apa în curățarea produselor și pot lăsa chiar și depuneri suplimentare nedorite pe alimente. Deși unele cercetări au sugerat că utilizarea apei electrolitice neutre sau a unei băi cu bicarbonat de sodiu poate fi mai eficientă în eliminarea anumitor substanțe, cea mai bună variantă este tot apa rece.

Un sfat de luat în seamă este spălarea fructelor și legumelor doar înainte de consum, nu înainte de depozitare, căci acest lucru poate favoriza aparișia bacteriilor din cauza nivelului crescut de umiditate. De asemenea, înainte de a spăla fructele și legumele asigură-te că ți-ai spălat chiar tu mâinile bine cu apă și săpun, dar și suprafețele pe care vei așeza alimentele după curățare.

Metode specifice pentru spălarea diferitelor tipuri de produse:

1. Produsele cu coaja fermă și poroasă, cum ar fi merele, lămâile și perele sau legumele rădăcinoase precum cartofii, morcovii și napii, pot fi curățate cu o perie curată și moale pentru a îndepărta orice urmă de murdărie din porii acestora.

2. Verdețurilor (salata verde, spanacul, prazul și legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles și varza chinezească) ar trebui să li se îndepărteze stratul exterior, apoi să fie scufundate într-un bol cu apă rece, înmuiate, scurse și clătite cu apă proaspătă.

3. Alimentele delicate, cum ar fi fructele de pădure, ciupercile și alte tipuri de alimente care se pot degrada mai ușor, pot fi curățate cu grijă, utilizând un jet constant de apă și o fricțiune ușoară cu degetele pentru a îndepărta eventualele impurități.

4. După ce ai clătit bine fructele și legumele, poți folosi un prosop din hârtie pentru a le usca. Cele mai fragile pot fi așezate cu grijă pe prosop și tamponate sau înfășurate lejer, pentru a le usca fără a le deteriora.

Citește și: De ce trebuie să mănânci cireşe seara. Beneficii uluitoare ale fructelor de sezon

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
1.375 euro pe minut! Parlamentul României cheltuieşte 453.000 de euro pe zi! Cât costă fiecare ales al poporului în țara fără bani de pensii și burse
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playtech.ro
Cum a apărut Irina Loghin, la câteva zile de la înmormântarea soţului! Toţi au crezut că nu văd bine, ce i-au spus...
DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cazul Caracal revine în atenție. Ultimul dosar deschis pe numele lui Dincă ridică noi semne de întrebare
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cutremur în această dimineață în România! În ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Ministrul rus găsit împușcat în parc, implicat într-o anchetă pentru deturnare de fonduri. Roman Starovoit a fost demis luni de Vladimir Putin
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Se taie 10% de la pensionari, de la 1 august. Mamele, cei în concediu medical și cu ajutor social, șomerii plătesc această taxă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă