Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate

Cu toții știm că fructele și legumele sunt foarte importante pentru sănătatea noastră, conferindu-ne dozele recomandate de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți necesare organismului. Totuși, dacă nu le curățăm cum trebuie, aceste surse de sănătate ne pot face probleme.
Alina Andrei
27 mai 2024, 12:38
Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate
Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate

Cum spălăm corect fructele și legumele. În mod tradițional, specialiștii recomandă clătirea cu apă a fructelor și a legumelor pentru eliminarea reziduurilor de pe suprafața acestora. După pandemia de Covid-19 însă, au apărut tot felul de metode despre care se crede că sunt mai eficiente în curățarea alimentelor.

Citește și: Ce ascund codurile lipite pe alimente în supermarket. Cum îți dai seama ce fructe și legume sunt proaspete

Cum spălăm corect fructele și legumele

Dată fiind frica de infectare cu orice fel de microb, oamenii au început să devină sceptici în ceea privește metodele clasice de curățare, astfel că au descoperit alte căi de igienizare eficiente. Medicii explică ce metode sunt mai bune pentru a curăța fructele și legumele înainte de gătire sau consum.

Unele persoane au sugerat utilizarea săpunului, a oțetului, a sucului de lămâie sau chiar a detergenților comerciali, cum ar fi înălbitorul, ca o măsură suplimentară de curățare, însă specialiștii nu recomandă astfel de practici. Experții în domeniul sănătății și siguranței alimentare, inclusiv Food and Drug Administration (FDA) și Centers for Disease Control (CDC), recomandă ferm consumatorilor să folosească apă simplă, căci utilizarea substanțelor menționate anterior poate prezenta riscuri pentru sănătate. Ingerarea de substanțe chimice de curățare din comerț, cum ar fi înălbitorul, poate fi periculoasă.

De asemenea, sucul de lămâie, oțetul și produsele de curățat nu sunt mai eficiente decât apa în curățarea produselor și pot lăsa chiar și depuneri suplimentare nedorite pe alimente. Deși unele cercetări au sugerat că utilizarea apei electrolitice neutre sau a unei băi cu bicarbonat de sodiu poate fi mai eficientă în eliminarea anumitor substanțe, cea mai bună variantă este tot apa rece.

Un sfat de luat în seamă este spălarea fructelor și legumelor doar înainte de consum, nu înainte de depozitare, căci acest lucru poate favoriza aparișia bacteriilor din cauza nivelului crescut de umiditate. De asemenea, înainte de a spăla fructele și legumele asigură-te că ți-ai spălat chiar tu mâinile bine cu apă și săpun, dar și suprafețele pe care vei așeza alimentele după curățare.

Metode specifice pentru spălarea diferitelor tipuri de produse:

1. Produsele cu coaja fermă și poroasă, cum ar fi merele, lămâile și perele sau legumele rădăcinoase precum cartofii, morcovii și napii, pot fi curățate cu o perie curată și moale pentru a îndepărta orice urmă de murdărie din porii acestora.

2. Verdețurilor (salata verde, spanacul, prazul și legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles și varza chinezească) ar trebui să li se îndepărteze stratul exterior, apoi să fie scufundate într-un bol cu apă rece, înmuiate, scurse și clătite cu apă proaspătă.

3. Alimentele delicate, cum ar fi fructele de pădure, ciupercile și alte tipuri de alimente care se pot degrada mai ușor, pot fi curățate cu grijă, utilizând un jet constant de apă și o fricțiune ușoară cu degetele pentru a îndepărta eventualele impurități.

4. După ce ai clătit bine fructele și legumele, poți folosi un prosop din hârtie pentru a le usca. Cele mai fragile pot fi așezate cu grijă pe prosop și tamponate sau înfășurate lejer, pentru a le usca fără a le deteriora.

Citește și: De ce trebuie să mănânci cireşe seara. Beneficii uluitoare ale fructelor de sezon

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Adevărul despre carnea de mici pentru 1 mai. Anunț de ultimă oră de la autorități
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării