Cum trebuie să acționăm în caz de explozie. Sfaturile cascadorului Marian Chirvase: „Este atât de distrugătoare, încât nici nu vă puteți da seama”

Unul dintre cei mai buni cascadori din România ne spune cum trebuie să acționăm în cazul unei explozii. După evenimentul tragic de la Crevedia, oamenii au empatizat puternic cu victimele și nu puțini au fost aceia care și-au pus întrebări referitoare la ce comportament ar trebui să adopte în cazul în care sunt surprinși de explozie.

30 aug. 2023, 19:17
Cum trebuie să acționăm în caz de explozie. Sfaturile cascadorului Marian Chirvase: „Este atât de distrugătoare, încât nici nu vă puteți da seama”

Cum trebuie să acționăm în caz de explozie. Marian Chirvase, unul dintre cei mai experimentați cascadori din țară cu o experientă de peste 30 de ani, a făcut precizări în acest sens pentru dcnews.ro. Acesta a apărut în peste 100 de filme și a povestit că, într-una dintre explozii, a suferit arsuri la mâini.

Văd că mulți dau sfaturi cu privire la exploziile de la Crevedia, dar cum poți să dai sfaturi dacă nu știi ce înseamnă exact asta, respectiv o explozie! Îmi amintesc că, într-o zecime de secundă mi s-a ars pielea pe mâini. Mi s-a smuls mâna din umăr, la o explozie făcută pentru un film, nu comparabil cu ce s-a întâmplat la Crevedia. Este atât de distrugătoare, încât nici nu vă puteți da seama”, a declarat Marian Chirvase.

Cum trebuie să acționăm în caz de explozie. Recomandarea expertului: „În momentul exploziei tu nu ai ce să îi mai faci”

Prin prisma meseriei sale, cascadorul a învățat foarte multe lucruri despre comportamentul pe care trebuie să-l adopți dacă te surprinde suflul exploziei. Cascadorul precizează că și în cazul unei deflagrații „minore” suflul te poate arunca aproximativ 4-5 metri.

Citeste si Momente teribile pentru Maria Cârneci. A cântat la Crevedia cu puțin timp înainte de explozie: „Am fost aproape de bubuială. Ce înseamnă o zi, Doamne”

Chirvase explică faptul că nu trebuie intervenit asupra incendiului până ce gazul nu a ars complet.

Gazul, sub nicio formă, nu ai cum să îl stingi! A, dacă te duci înainte cu câteva ore să dai cu spumă să se răcească, da, dar în momentul exploziei tu nu ai ce să îi mai faci! Îl lași să ardă, după care poți să îl stingi!”, spune cascadorul român, potrivit sursei citate.

În aceste momente suflul pe care expertul îl compară cu suflul unei bombe atomice distruge tot. Specialistul le recomandă oamenilor să stea pe burtă pentru că, în acest mod, suflul va trece peste ei.

Citeste si Exploziile de la staţia GPL din Crevedia – Şeful INSEMEX, acuzaţii la adresa lui Arafat: „Ar fi fost evitată a doua explozie, dacă se respectau legile”