Exploziile de la staţia GPL din Crevedia – Şeful INSEMEX, acuzaţii la adresa lui Arafat: „Ar fi fost evitată a doua explozie, dacă se respectau legile”

O explozie a avut loc, sâmbătă, la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, fiind urmată de un incendiu. Traficul pe DN 1A este blocat complet. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert.

26 aug. 2023, 23:18
Exploziile de la staţia GPL din Crevedia – Şeful INSEMEX, acuzaţii la adresa lui Arafat: „Ar fi fost evitată a doua explozie, dacă se respectau legile”

Şeful Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, George Găman, a precizat, referindu-se la cea de-a doua explozie de la Crevedia, că aceasta ar fi putut fi evitată, dacă se respecta legea. Găman a afirmst că aşteaptă ca autorităţile să solicite expertiza Institutului pe care îl conduce pentru a stabili exact cum s-a întâmplat explozia.

”Ce pot spune e că diferă de la post la post, nu se ştie dacă e o staţie de încărcare GPL, dacă e o benzinărie, nu avem prea multe date, aşteptăm să fim solicitaţi pentru a face cercetarea la faţa locului. Datele nu sunt prea multe la această oră”, a declarat George Găman, la Digi 24, sâmbătă seară.

Întrebat dacă s-ar fi putut evita cea de-a doua explozie, în care 26 de pompieri au fost răniţi, Găman a precizat că aceasta putea fi evitată, dacă se respecta legea.

Explozie catastrofală la o stație GPL din Crevedia! Doi oameni au murit și cel puțin 42 sunt răniți. UPDATE: Noi explozii, sunt răniţi şi jurnalişti. A fost activat Planul Roșu de Intervenție| VIDEO

”Ar fi fost evitată, dacă se respectau legile, adică dacă toate acele instalaţii erau în construcţie anti-explozivă. Dacă exista emis un raport de protecţie la explozie de către Institutul nostru care este autoritate naţională în acest domeniu. Nu am detalii la această oră. Dacă vom fi solicitaţi, cu siguranţă ajungem acolo. Nu ştiu denumirea societăţii de acolo. Dacă păstrau distanţa de securitate faţă de obiectivele civile… repet, datele nu sunt încă clare. Vom interveni, dacă suntem solicitaţi de către organele de anchetă, vom face cercetarea la faţa locului, după aceea o experiză tehnică în sine”, a spus Găman.

Alexandru Rafila, în alertă, după explozia de la Crevedia. ”Dacă nu vor fi locuri în spitalele pentru arși victimele vor fi transferate imediat în străinătate”

George Găman a adăugat că deocamdată nu există o solicitare a autorităţilor pentru intervenţia INSEMEX.

”Deocamdată nu avem nicio solicitare. Avem bagajele făcute, dacă suntem solicitaţi, vom pleca la faţa locului. Suntem singurii abilitaţi să efectuăm astfel de expertize, aşa cum a fost şi în cazul Colectiv, suntem singurii care putem evalua cu exactitate mecanismul producerii evenimentului”, a subliniat Găman.

Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan, afirmă că, în urma celor două deflagraţii de la Crevedia, de sâmbătă seară, autorităţile de mediu nu estimează afectări semnificative în ceea ce priveşte calitatea aerului sau a mediului în general. În zona de nord a Capitalei, după explozii, s-au înregistrat creşteri uşoare la indicatorul particule în suspensie (PM10), însă nivelul acestora a început să scadă.

Într-o intervenţie telefonică la Pro Tv, sâmbătă seară, şeful Gărzii Naţionale de Mediu a afirmat că după exploziile de la Crevedia au fost înregistrate ”uşoare creşteri” ale parametrului particule în suspensie, în zona de nord a Capitalei, după ora 22 staţiile din zona Bucureştiului înregistrând valori în scădere.

”Excepţie face staţia din Voluntari, unde, însă creşterea este nesemnificativă”, a afirmat şeful Gărzii de Mediu.

El a susţinut că, după deflagraţiile din judeţul Dâmboviţa, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului nu estimează fenomene semnificative privind poluarea.

”Aş putea spune, ca previziune din partea colegilor de la Agenţia de Mediu, că nu vom vorbi de un fenomen, de poluare. Cel puţin din punct de vedere al calităţii aerului şi al mediului ca întreg, estimăm că nu avem de ce să ne facem probleme legat de acest subiect”, a spus Corlan.

În ceea ce priveşte zona Crevedia, unde are loc incendiul, acesta a afirmat că evoluţia indicilor privind poluarea este măsurată în timp real, în acea zonă, iar dacă va exista vreun risc va fi alertată populaţia ”înainte ca acesta să apară”.

”Repet, din punctul de vedere al protecţiei mediului mesajul este unul de liniştire, pentru că condiţiile meteo, vântul acum a început să favorizeze dispersia poluanţilor, aşa că, în cazul acestei tragedii, cel puţin din punctul de vedere al protecţiei,mediului, estimăm că nu ne