Cum trebuie să îşi protejeze angajatorii angajaţii pe timp de CANICULĂ

Publicat: Miercuri, 20 Iunie 2012 12:37 // Actualizat: Miercuri, 20 Iunie 2012 12:37 // Sursa: RTV.net

Angajatorii sunt obligaţi, în perioadele cu temperaturi extreme, cum este codul galben de caniculă ce acţionează în prezent, să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor. Angajatorii care nu pot asigura condiţii propice angajaţilor pot reduce programul de muncă.

Foto: iasi.com

"Angajatorii sunt obligaţi prin lege la reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, precum şi asigurarea de duşuri", informează Inspecţia Munci.

Ca urmare a avertizărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse în zilele următoare, temperaturi care depăşesc 37 C sau, corelate cu condiţiile de umiditate mare, pot fi echivalente cu acest nivel, Inspecţia Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, va controla respectarea măsurilor ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Alte drepturi ale angajaţilor pe caniculă

Controalele inspectorilor de muncă vor viza sectoarele economice în care se lucrează în spaţii deschise şi se desfăşoară activităţi ce necesită efort fizic deosebit, caz în care angajatorul poate reduce durata zilei de muncă sau poate eşalona ziua de lucru pe două perioade.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor pot stabili alte măsuri cum ar fi reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru. De asemenea, pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărirea depistării precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiata unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Angajatorii care nu respectă legea riscă sAncţiuni de la 1500 la 2500 lei.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8423
RON
13 Jul
noapte 13 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H