Cum trebuie să mănânci după ce se încheie perioada de post. Modul în care îți poți proteja sănătatea

Cu toate că tentațiile, din punct de vedere culinar, sunt uriașe în perioadele de sărbători, sănătatea ar trebui să fie prioritară. Cum facem astfel încât să ne putem bucura de toate bucatele tradiționale, fără a ne distruge ficatul.

12 apr. 2023, 18:07
Cum trebuie să mănânci după ce se încheie perioada de post. Modul în care îți poți proteja sănătatea

Cum îți poți menține sănătatea în perioada sărbătorilor de Paște. Momentul în care trecem de la regimul alimentar de post, la cel normal organismul nostru este de-a dreptul bombardat. Această trecere poate să fie extrem de periculoasă pentru ficatul nostru. Așadar, această tranziție trebuie să fie treptată, astfel încât sistemul nostru digestiv să fie protejat. Este recomandat să evităm pe cât posibil excesele culinare în perioada sărbătorilor de Paște.

Citește și: Carnea de miel, pericol pentru sănătatea anumitor persoane. Cine nu ar trebui să o consume

Pentru a ne ajuta în acest sens, specialistul în nutriție, Cristian Mărgărit a dezvăluit care este modul în care ne putem bucura de bunătățile tradiționale de Paște, fără să ajungem să fim nevoiți să apelăm la ambulanțe sau fără a ajunge la indigestii.

„Și chiar dacă am mâncat mâncare normală este bine să o luăm ușor, pentru că vor fi foarte multe preparate și chiar dacă ești obișnuit să mănânci carne, nu este bine să le mănânci pe toate cam în același timp”, a declarat Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Cum să îți menți sănătatea în perioada Paștelui

Acesta a mai subliniat că este extrem de important să fim atenți la cantitatea ouălor pe care le cumpărăm pentru a le vopsi în această perioadă. El recomandă să optăm pentru ouă bio, chiar dacă au un preț mai piperat.

„Dacă fierbem ouă pentru copii, pentru familie, pentru oameni la care ținem este mai bine să alegem cu cifra 0, cele bio, sau cu cifra 1, de la găini crescute în libertate. Ouăle cu cifra 3 sunt ouă de la găini crescute în cutie, dar nu este toxic sau dacă îl mâncăm pățim ceva, doar că sunt și ele pe niveluri de calitate”, a mai spus nutriționistul.

Rămânând tot la capitolul ouă vopsite, Cristian Mărgărit a subliniat că pentru a ne proteja sănătatea este important să nu devenim lacomi, deoarece acest produs este foarte greu și, în plus, are și mult colesterol.

„Sunt fierte foarte tare, mănânci unul, nu exagerezi”, a explicat acesta.

Cât despre drobul de miel, un alt produs favorit al românilor în perioada Paștelui, acesta a subliniat că este foarte sănătos, dar ca orice alt lucru, consumat în exces, poate crea și probleme.

„Merge pus dimineața, ca o gustare, dar trebuie spațiate pe toată durata zilei, nu le mâncăm pe toate deodată. Consumul de ouă nu este dăunător, doar că trebuie să fim atenți la cât sunt de fierte, dar și la cantitatea totală. Pentru că dacă mai mănânci și multe alte lucruri, evident că atunci digestia va fi încetinită sau chiar blocată și poți avea o grămadă de probleme. Asta este problema acum. Să nu bagi foarte multe alimente diferite, deodată”, a mai spus Cristian Mărgărit.

Dat fiind că mesele tradiționale sunt extrem de bogate, nutriționistul afirmă că :„nu mai avem nevoie și de alte alimente care să ne aducă și calorii, și proteine, și grăsimi. Este bine să rămân pe alimentele tradiționale și să evit, pe cât posibil, alte componente care nu sunt neapărat necesare. Astfel, ne ajută și la buzunar, deci să plătim mai puțin, iar aici trebuie să punctăm neapărat băuturile carbogazoase, care te și umflă, au și foarte mult zahăr și, din punctul meu de vedere, ar trebui evitate”, a mai spus Cristian Mărgărit, subliniind că nu are rost ca la masă să mai ai și un antreu dacă urmează friptura.

„Friptura de miel are și ea multă grăsime, mult colagen, este foarte grea. Întotdeauna legumele, ceapa și toate aceste vegetale vin cu antioxidanți, vin cu fibre, și completează foarte bine genul acesta de masă. Adică lângă friptură, mai bine pun salată decât altceva. Castravetele este extraordinar, nu are calorii, poți să mănânci oricât, îl marinez cu puțin sos de soia, mai pun și câteva semințe de susan, și îi dau puțin de altceva”, a mai spus Cristian Mărgărit.

Citește și: Cele mai contaminate fructe și legume. Pericol neștiut în alimentele ce conțin substanțe nocive pentru sănătatea omului