„Colliers România a fost desemnată să coordoneze procesul de repoziționare pentru cele două centre comerciale Unirea Shopping Center din București și Brașov, considerate repere emblematice ale retail-ului urban, cu suprafețe de peste 80.000 de metri pătrați, respectiv 16.000 de metri pătrați. Mandatul include realizarea studiului de concept, redefinirea spațiilor comerciale și atragerea unor chiriași noi, potriviți contextului actual al pieței și specificului fiecărei locații”, a declarat luni Colliers, conform Adevărul.
Această colaborare a apărut în contextul schimbărilor semnificative ale comportamentului de consum în rândul bucureștenilor, influențate de dezvoltarea continuă a pieței de retail din ultimii 20 de ani. În același timp, piață unirii se află într-un proces de restructurare amplu, cu lucrări majore anunțate de autorități pentru o perioada estimată de aproximativ doi ani. Intervențiile asupra planșeului Unirii oferă șansă unei reconfigurări comerciale, dar și oportunitatea unui nou început pentru una dintre cele mai frecventate zone din capitală.
Unirea Shopping Center București s-a bucurat de glorie până la finalul anilor ’90, deoarece acest a fost nu numai singurul centru comercial de mari dimensiuni din capitală, ci și un punct de referință pentru cumpărături. Piața de retail s-a extins rapid în ultimii 20 de ani, apărând peste 50 de centre și galerii comerciale dezvoltate în București și împrejurimi, lucru ce a condus la schimbarea comportamentului de consum. Publicul s-a orientat către magazine de proximitate sau concepte tematice, care sunt mai aproape de casă ori birou.
Chiar dacă peisajul comercial al Capitalei s-a diversificat semnificativ, zona Unirii a continuat să atragă un flux ridicat de vizitatori, susținut de poziționarea ultracentrală și proximitatea față de repere majore precum Centrul Vechi, Palatul Parlamentului, instituții publice, hoteluri și clădiri de birouri. În anul 2015, stația de metrou Piața Unirii a înregistrat un trafic anual de aproape 30 de milioane de călători, o cifră care, cel mai probabil, este mult mai mare astăzi.
„Unirea a fost întotdeauna mai mult decât un centru comercial – a fost și rămâne un reper pentru bucureșteni și pentru mulți dintre români. Într-un moment în care zona centrală a orașului trece prin transformări importante, considerăm că este timpul potrivit pentru o nouă etapă în viața acestui spațiu. Ne dorim ca Unirea să redevină un loc vibrant, cu oferte actuale și atractive, care combină funcții diverse și răspund așteptărilor unui public modern. Vizăm o transformare completă, care să repoziționeze centrul într-un mod relevant și inovator. În acest proces, este firesc să căutăm retaileri și concepte noi, dar și să colaborăm cu operatorii existenți care împărtășesc viziunea noastră și sunt deschiși să se alinieze noii direcții de dezvoltare”, a declarat Alexander Adamescu, Președintele Consiliului de Administrație Unirea Shopping Center, conform Adevărul.
Obiectivul acestei restructurări este de a transforma Unirea București într-un spațiu multifuncțional modern și adaptabil, care să depășească modelul tradițional de retail axat pe modă. Noul concept va adăuga o gama variată de funcționalități și servicii, de la restaurante și cafenele, până la zone dedicate culturii, sportului și divertismentului. Proiectul ia în calcul includerea unor spații de co-working sau birouri clasice, pentru a răspunde cerințelor tot mai variate ale consumatorilor urbani.
Zona Unirii are un potențial ridicat de atracție datorită localizării centrale și a densității mari a populației din interiorul inelului central al Bucureștiului, valoare estimată la 500.000 de locuitori. La acest bazin urban se adaugă fluxul constat generat de birouri, instituții, unități de învățământ și turism. Zona Centru Vechi – Unirea – Palatul Parlamentului rămâne în continuare una dintre cele mai frecventate și căutate destinații din capitală, datorită mixului de atracții, evenimente și variante de petrecere a timpului liber. Se așteaptă ca această dinamică să genereze o creștere semnificativă a numărului de turiști.
„Atractivitatea centrelor comerciale din București și modul în care acestea funcționează s-au schimbat semnificativ în ultimii ani. În acest context, o clădire precum Unirea București, cu o locație ultracentrală și accesibilitate excelentă, are nevoie de un suflu nou – concepte actuale, aliniate tendințelor internaționale de retail și petrecere a timpului liber. Potențialul este uriaș și suntem încrezători că mulți operatori, atât locali cât și internaționali, vor dori să se alăture acestui proiect, inclusiv branduri care încă nu sunt prezente pe piața din România”, spune Simina Niculiță, Head of Retail Agency la Colliers România.
Colliers va colabora cu proprietarul pentru a defini noi concepte comerciale menite să aducă diversitate. Procesul de repoziționare va fi implementat treptat, având în vedere dimensiunea amplă a clădirii. Prima etapă a începe cu Aripa Splai, urmată de zona centrală și, ulterior, de segmentul Călărași.
Colliers va coordona și repoziționa complet Unirea Shopping Center Brașov, care, în prezent, găzduiește doi operatori de fitness și un restaurant-lounge la ultimul etaj.
Clădirea va întra într-un proces amplu de renovare, iar redeschiderea este estimată pentru sfârșitul anului 2026 sau începutul lui 2027.
Centrul va fi adaptat tendințelor noi în materie de consum. Brașovul este unul dintre orașele cu cea mai accelerată dezvoltare economică și imobiliară din ultimii 15 ani.
„Repoziționarea centrelor Unirea Shopping Center din București și Brașov este un proiect cu miză strategică, care aduce împreună expertiza imobiliară și o viziune orientată spre regenerare urbană. Ne propunem să dezvoltăm spații deschise și flexibile, care să răspundă real nevoilor comunităților locale și să rămână relevante într-un oraș în continuă transformare. Scopul nostru este ca aceste centre să devină destinații atractive, cu impact pozitiv asupra vieții urbane. Suntem onorați să contribuim la redarea relevanței unor repere importante pentru peisajul comercial din România”, adaugă Simina Niculita.