Curtea de Apel din Londra susţine că poliţia utilizează ilegal recunoaşterea facială

Poliţia din Marea Britanie utilizează ilegal recunoaşterea facială şi încalcă astfel viaţa privată, potrivit unei decizii luate marţi de Curtea de Apel din Londra, scrie Agerpres.

RomaniaTV.net
12 aug. 2020, 06:24
Curtea de Apel din Londra susţine că poliţia utilizează ilegal recunoaşterea facială

Decizia a fost luată în urmă procesului intentat de militantul drepturilor vicile Ed Bridges, în vâstă de 37 de ani, căruia, iniţial, reclamaţiile acestuia fuseseră respinse, iar procesul era urmărit cu atenţie de cei care se opun tehnologiei de recunoaştere facială.

Ed Bridges susţine că i-a fost scanată faţa, la Cardiff, în Ţara Galilor, de două ori. Prima dată în 2017, când făcea cumpărături de Crăciun, iar a doua oară în 2018, cu ocazia unei manifestaţii. În ambele dăţi, s-a folosit tehnologia automată de recunoaştere AFR Locate, care utilizează camere de supraveghere semnalate ca atare pentru scanarea feţelor trecătorilor. Fotografiile obţinute astfel sunt comparate cu cele dintr-o „listă de supraveghere” în care pot fi incluşi suspecţi, persoane dispărute sau care prezintă interes din alte motive, scrie Agerpres. 

Citeşte şi: Imagini emoţionante la Londra! Mulţi libanezi care trăiesc în Marea Britanie s-au adunat să îşi plângă rudele

Curtea de Apel din Londra a apreciat marţi că utilizarea recunoaşterii faciale nu este suficient reglementată, însă nu s-au pronunţat împotriva tehnologiei în sine. În schimb, ei au decis că „prea multe sunt lăsate la aprecierea fiecărui agent de poliţie” şi că nu există prevederi clare privind locurile unde poate fi utilizată tehnologia, nici privind adăugarea unei persoane pe lista de supraveghere.

De asemenea, Curtea a considerat că poliţia galeză nu a făcut tot ce se putea pentru a verifica dacă software-ul respectiv nu are tendinţe rasiste sau sexiste, conform deciziei de marţi, poliţiştii nu au evaluat corect impactul tehnologiei asupra protecţiei datelor.

Citeşte şi: O fetiţă din Marea Britanie a fost la un pas de moarte după ce a înghiţit o mască de protecţie

Bridges s-a declarat ”încântat” de verdictul împotriva ”instrumentului invaziv şi discriminatoriu” de ”supraveghere în masă”. La rândul său, organizaţia neguvernamentală Liberty, care l-a susţinut, a salutat ”o victorie importantă” şi a cerut autorităţilor ”să recunoască pericolele grave” ale instrumentului care ţine de ”distopie”.

Poliţia din Ţara Galilor a declarat că nu va face apel împotriva deciziei. Regatul Unit, unde există un număr ridicat de camere de supraveghere – 420.000 doar la Londra – prezintă condiţii bune pentru implementarea recunoaşterii faciale. S-au efectuat deja mai multe teste în acest sens în capitală, la Manchester, la Liverpool şi la Sheffield.


loading...