Curtea de Apel Bucureşti a dispus punerea sechestrului pe averile torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu

Judecătorii de la Curtea de Apel București au dispus punerea sechestrului asigurator pe averile deținute de torționarii disidentului Gheorghe Ursu, până la concurența sumei de 3,1 milioane de euro.

RomaniaTV.net
29 aug. 2017, 06:39
Curtea de Apel Bucureşti a dispus punerea sechestrului pe averile torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu

Instanța a decis instituirea sechestrului pe bunurile mobile și imobile deținute de Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului, și foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, judecați pentru infracțiuni contra umanității în dosarul disidentului Gheorghe Ursu.

Astfel, în cazul lui Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș se va pune sechestru pe câte un imobil și o mașină, pe acțiuni la mai multe societăți comerciale și conturi bancare.

De asemenea, se va indisponibiliza prin proprire o cotă de 1/3 din pensiile nete încasate de cei trei: 4.765 lei — Tudor Postelnicu, 4.082 lei — Marin Pîrvulescu și 5.091 lei — Vasile Hodiș. Ultimii doi încasează pensii de la Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informații.

Decizia nu este definitivă.

Pe 1 august 2016, George Homoștean (decedat), fost ministru de Interne, și Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului, au fost trimiși în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității în dosarul disidentului Gheorghe Ursu.

Totodată, au fost trimiși în judecată și foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, cei care l-au torturat pe Gheorghe Ursu, aceștia fiind acuzați de infracțiuni contra umanității.

Procurorii susțin că în perioada ianuarie — noiembrie 1985 inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Udor Stănică, pe atunci șeful Miliției din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, și Marin Clită, colegul de celulă al disidentului, fiecare primind câte 20 de ani de închisoare.