Cutia milei s-a reinventat, acum are POS. Credincioșii pot opta pentru donații contactless, cu cardul sau cu telefonul

Cutia milei are acum POS. Credincioșii care vin să se roage la Catedrala Sfântul Iosif din București pot face donații contactless.

07 apr. 2023, 21:08
Cutia milei s-a reinventat, acum are POS. Credincioșii pot opta pentru donații contactless, cu cardul sau cu telefonul
Cutia Milei POS

Cutia milei nu mai e ce a fost odată. Credincioșii care se roagă în Catedrala Sfântul Iosif din București pot face donații contactless, cu cardul sau telefonul. Inițiativa a pornit de la numărul mare al solicitărilor enoriașilor, potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.

POS-urile din Catedrala Sfântul Iosif au fost montate abia acum, chiar dacă Arhiepiscopia dorea montarea lor de mai mulți ani, relatează euronews.ro.

„Această inițiativă a instalării pos-urilor s-a născut ca o necesitate, atunci când multe persoane care azi nu mai poartă cu ele sume importante de bani și își fac plățile folosindu-se de card sau telefon, atunci, pur și simplu, au voit să facă plăți și la biserică și au regretat faptul că nu avem noi instalat un POS”, a declarat Pr. Dr. Șerban Tarciziu-Hristofor, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.

Citește și: Un preot a găsit în cutia milei o donație de 40.000 euro. Cine este credinciosul cu dare de mână care a făcut acest gest: „Este oferta mea pentru restaurarea bisericii”

Credincioșii pot dona 5, 10 sau 50 de lei din portofelul electronic, în contul Catedralei, fără să introducă și codul pin.

„Orice POS este conectat cu un cont bancar al instituției, al Arhiepiscopiei și, cu siguranță, orice pos înregistrează și suma, de cine a fost depusă, când a fost depusă și contabilitatea este mult mai ușoară. Este un cont de instituție și, sigur, trece pe la serviciul de contabilitate cu toate regulile de funcționare”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Enoriașii sunt încântați de cutia milei POS

„Mi se pare o idee foarte bună, pentru că nu întotdeauna avem la noi bani cash. Acest lucru se practică și în afară, ceea ce facilitează donația tuturor. Dacă au sau nu cash, nu mai contează”.Citește și: Preot filmat în timp ce fura bani cu umeraşul din cutia milei. Scene şocante surprinse într-un lăcaş de cult din Bucureşti„Pe lângă faptul că este un mijloc mai facil pentru a putea dona, implică o transparență ridicată a banilor a trasabilității banilor care se donează, pentru că, fiind într-un cont, se poate verifica foarte ușor că ajung unde trebuie să ajungă. Este un lucru foarte bun că tehnologia ajunge și în biserică și sperăm că se va ajunge și puțin mai departe de pos-uri”.„Consider că e un lucru benefic, adică biserica se adaptează timpurilor noastre și posibilitatea de a dona cu cardul este, cum v-am zis, benefică pentru noi, tinerii, în general, mai ales că nu avem sume cash la noi, în general”.

Cutia milei mai vine cu un avantaj: îi împiedică pe hoți să fure banii.