CUTREMUR cu magnitudine 4.5 în România. L-aţi simţit?

Cutremur in Romania. Seismul a avut o magnitudine 4.5 şi s-a produs la o adâncime de 120 de kilometri, în zona Vrancea-Buzău. 

RomaniaTV.net
03 nov. 2014, 13:13
CUTREMUR cu magnitudine 4.5 în România. L-aţi simţit?

UPDATE: Un alt cutremur, cu magnitudine 2.8, a fost înregistrat în România luni după amiază. 

CUTREMUR în Vrancea cu magnitudine 4.5, anunţă Institutul Naţional de Fizică a Pământului. Este al doilea cu o magnitudine de peste 4 în luna noiembrie. 

Un cutremur moderat cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter s-a produs in noaptea de vineri 31 octombrie spre sambata 1 noiembrie in Banatul montan, judetul Caras-Severin.

Citeşte şi: Cutremur cu magnitudine 4.8 în România

CUTREMUR a avut loc la ora locala 1h00min04sec in ziua de sambata, 1 noiembrie (ora 23h00min04sec UTC a zilei de vineri, 31 octombrie). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost situat in regiunea Culoarului Timis-Cerna, zona localitatii TEREGOVA din judetul Caras-Severin (45,16 grade latitudine Nordica, 22,29 grade longitudine Estica).

Potrivit specialiştilor, un cutremur de adâncime mare, cu magnitudine peste 7 grade, poate fi periculoas pentru România. Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, susţine însă că un cutremur foarte mare nu se va produce prea curând pe teritoriul ţării noastre.

Citeşte şi Mircea Radulian: CUTREMURELE MICI eliberează din energia din zonă şi mai pot amâna un CUTREMUR MARE

Românii aşteaptă cutremurul de mare adâncime. Cutremurul de mare adâncime  nu înseamnă că este foarte periculos, depinde şi ce magnitudine are, pentru că dacă seismul din 4 martie 1977 nu era la 94, ci la 110 km, efectele erau mult mai mici. Aşadar, adâncimea unui cutremur înseamnă dispesia energiilor pe o suprafaţă foarte mare, inclusiv pe a întregii Românii. Eu rămân pe analizele făcute pe date istorice.

Am făcut analize pe ce s-a întâmplat în ultimii 600 de ani. Vreau să vă spun că am analizat şi toate documentele istorice de pe la mănăstiri , biserici… Rămân pe varianta unui cutremur foarte puternic, dar foarte, foarte târziu, nu acum. Deocamdată lumea să stea liniştită,să îşi vadă de treburile obişnuite. Cutremure ca ăsta, de 4,8, nici nu le luam în seamă acum 15 ani„, a declarat Gheorghe Mărmureanu la România TV.

Citeşte şi Mircea Radulian: Zona Vrancea e capabilă să producă CUTREMURE MARI

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,2 grade, s-a produs in ziua de luni, 3 noiembrie, si in regiunea Dorsalei Oceanului Indian, acesta fiind cel mai importan de la inceputul acestei sapatamani..

 

Cutremurul a avut loc la ora 8h48min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat pe un segment sudic al Dorsalei Oceanului Indian, adancimea focarului fiind de 10 km. Cutremurul a avut magnitudinea de 6,2 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar a fost unul de decrosare, potrivit EMSC: