Cutremur cu magnitudine 5.8. Ar putea urma replici în această noapte

Pământul transmite mesaje pe final de an, mai multe cutremure medii spre mari fiind semnalate în diverse puncte de pe glob, inclusiv în România.

10 dec. 2023, 17:22
Cutremur cu magnitudine 5.8. Ar putea urma replici în această noapte

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 a avut loc duminică, 10 decembrie, în apropierea coastei din partea centrală a statului Peru, a anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean.

Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a adăugat EMSC.

Cutremur cu magnitudine 5.8 şi în Mexic

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 5,8 s-a produs joi în centrul capitalei Mexicului, Ciudad de Mexico, a anunţat serviciul seismologic mexican, în timp ce primarul Marti Batres a indicat că până în prezent nu a fost înregistrată „nicio pagubă”, relatează AFP.

Locuitorii au ieşit pe străzile capitalei când alerta seismică a sunat la scurt timp după ora locală 14:00 (20:00 GMT). Epicentrul a fost localizat în statul Puebla, la aproximativ o sută de kilometri sud de metropola cu peste nouă milioane de locuitori.

Cutremur cu magnitudine 4 în zona Vrancea
„Nu exista informaţii privind pagube în oraşul Mexico”, a reacţionat imediat primarul Marti Batres pe platforma X.

La 19 septembrie 1985, un cutremur cu magnitudinea 8,1 a devastat o mare parte din Ciudad de Mexico. Cutremurul, al cărui epicentru a fost localizat la vest pe coasta Pacificului, a zguduit o mare parte din centrul şi sudul Mexicului.

Trei morţi şi peste 100.000 de persoane strămutate în urma unui cutremur în Filipine

Trei persoane au murit şi alte peste 100.000 au fost strămutate în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,4 care s-a produs în weekend în sudul Filipine, distrugând sute de case şi alte clădiri, au anunţat autorităţile luni, transmite agenţia DPA.

Treisprezece persoane au fost rănite în accidente provocate de cutremurul care s-a produs sâmbătă seara în oraşul Hinatuan din provincia Surigao Del Sur, la 906 kilometri sud de capitala Manila.

Cutremur cu magnitudine 5.8. Locuitorii au ieşit pe străzile capitalei când a sunat alerta seismică

Un total de 108.633 de persoane au fost adăpostite în peste o sută de centre de evacuare din provincie, a declarat Alex Arana, şeful agenţiei provinciale pentru gestionarea dezastrelor. „Încă ne este frică pentru că sunt replici una după alta”, a spus el.

Aproape 2.000 de replici au zguduit provincia începând de la 2 decembrie, conform Institutului Filipinez de Vulcanologie şi Seismologie (Phivolcs), printre acestea numărându-se un cutremur cu magnitudinea 6,8 care s-a produs la ora locală 03:49 (19:49 GMT, duminică) în oraşul Cagwait, la aproximativ 100 de kilometri de Hinatuan.

Locuitorii se pot aştepta la mai multe replici în următoarele câteva săptămâni, însă acestea ar urma să scadă în intensitate şi frecvenţă, după cum a declarat directorul Phivolcs, Teresito Bacolcol, într-un interviu televizat.