Cutremur cu magnitudine peste 4 în Vrancea. S-a resimţit şi la Bucureşti

Un nou seism cu magnitudine peste 4 a avut loc în România vineri. cea mai mare mişcare tectonică din acest a fost de 5.7 şi s-a produs în judeţul Gorj.

07 iul. 2023, 15:29
Cutremur cu magnitudine peste 4 în Vrancea. S-a resimţit şi la Bucureşti

Cutremur în Vrancea. În ziua de 07.07.2023, 15:23:10 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea EWS 4.1, la adâncimea de 153.875 km, anunţă INFP

Cutremurul s-a produs la 55km SE de Sfantu-Gheorghe, 58km V de Focsani, 64km E de Brasov, 64km NV de Buzau, 85km N de Ploiesti.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7 grade, a avut loc în data de 14 februarie 2023, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Un cutremur cu magnitudine mare s-a produs şi luni.

Un cutremur cu magnitudne 3,4 s-a produs duminică dimineaţă în zona Vrancea.

”În ziua de 02 Iulie 2023, la ora 03:01:35 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 70.1 km”, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

A fost cutremur cu magnitudine 5.6. Seismologul Mihai Diaconescu: „Ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”
Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 36 km vest de Focşani, 71 km nord de Buzău, 73 km este de Sfântu-Gheorghe, 88 km sud de Bacău, 88 km sud-vest de Bârlad, 88 km est de Braşov. Şi sâmbără, la 10.55, în Vrancea, a a vut loc un cutremur cu magnitudine 2.3, la adâncimea de 52.8km.

Seismologul Mihai Diaconescu are vești proaste după cutremurele în serie: „În Vrancea ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”

„În mod sigur o să avem noi cutremure. În momentul în care nu vor mai exista cutremure, pământul devine o planetă moartă. Citește și: Gheorghe Mărmureanu, după noul cutremur din Oltenia. Adevărul despre traseul undei de şoc propagate din Turcia. Treaba cu așezarea plăcilor tectonice este puțin cam exagerată. Plăcile litosferice au fost deranjate din echilibrul în care se aflau de cele două cutremure majore din Turcia de 7,8 și 7,5 magnitudine, dar și de adâncimea la care s-au produs.

Aceste cutremure din Turcia au generat un val de cutremure în special în Marea Mediterană, Cipru, și Creta.

În ultima perioadă m-am preocupat să găsesc o legătură între zona Târgu Jiu și lanțul de cutremure din Marea Mediterană. Vrancea este exclus să fie influențată de cutremurele din Turcia pentru că ar trebui să fie influențată de o propagare din Marea Neagră sau Dobrogea ca să poată ajungă în Vrancea, dar așa ceva nu este pus în evidență. În Vrancea ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare, pentru că au trecut câțiva zeci de ani de când s-a produs un cutremur de peste 7 grade acolo. După cum am studiat, la 30, 40 de ani, se produce un cutremur mare. Nu s-au mai înregistrat cutremure peste 7 grade de peste 30 de ani.