Cutremur cu magnitudine peste 6 duminică

Un cutremur de 6,1 pe scara Richter s-a produs în Japonia. În urma seismului, nu a fost emisă o alertă de tsunami.

05 feb. 2023, 09:57
Cutremur cu magnitudine peste 6 duminică

Cutremnur în Japonia. În ziua de 05 Februarie 2023, la ora 02:03:21 (ora locală a României), s-a produs în IZU ISLANDS, JAPAN REGION un cutremur puternic cu magnitudinea mb 6.1, la adâncimea de 10km.

Ţara Soarelui Răsare încă are probleme de la marele cutremur. Japonia a anunţat că va elibera în mare, în acest an, peste un milion de tone de apă contaminată de la centrala nucleară de la Fukushima. După tratare, nivelul celor mai multe particule radioactive respectă standardul naţional, a precizat operatorul, potrivit BBC.

Cutremur puternic miercuri. Oamenii au ieşit panicaţi din mall
Fukushima: Japonia va elibera apă radioactivă în mare în 2023
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că operaţiunea este sigură, dar ţările vecine şi-au exprimat îngrijorarea. Dezastrul de la Fukushima din 2011 a fost cel mai grav accident nuclear de la Cernobîl încoace.

Dezafectarea centralei a început deja, dar ar putea dura patru decenii. În fiecare zi, centrala produce 100 de metri cubi de apă contaminată, care este un amestec de apă subterană, apă de mare şi apă folosită pentru a menţine reactoarele la rece. Aceasta este apoi filtrată şi depozitată în rezervoare. Problema este că spaţiul de depozitare se epuizează şi experţii trebuie să găsească o soluţie.

Apa de la Fukushima este filtrată pentru majoritatea izotopilor radioactivi, dar nivelul de tritiu este peste standardul naţional, a anunţat operatorul Tepco. Experţii spun că tritiul este foarte greu de eliminat din apă şi că este dăunător pentru oameni doar în doze mari.

Totuşi, pescarii din zonă sunt îngrijoraţi de planul de eliberare a apei nucleare. De asemenea, ţările vecine se opun soluţiei, care a fost aprobată de guvernul japonez în 2021. Forumul Insulelor din Pacific a criticat Japonia pentru lipsa de transparenţă.

„Popoarele din Pacific sunt popoare de coastă, iar oceanul continuă să fie o parte integrantă a modului lor de viaţă de subzistenţă. Japonia încalcă angajamentul la care liderii lor au ajuns atunci când am organizat summitul nostru la nivel înalt în 2021. S-a convenit că vom avea acces la toate dovezile ştiinţifice independente şi verificabile înainte ca această descărcare să aibă loc. Din păcate, Japonia nu a cooperat”, a declarat secretarul general al Forumului, Henry Puna, pentru site-ul de ştiri Stuff.

Cutremur cu magnitudine peste 5. Mişcarea seismică resimţită pe o arie largă

Nord-estul Japoniei a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea 9,0 pe 11 martie 2011, care a declanşat apoi un tsunami uriaş. Valurile au lovit centrala nucleară Fukushima Daiichi, inundând trei reactoare şi declanşând un dezastru major.

Autorităţile au instituit o zonă de excludere, care s-a extins din ce în ce mai mult pe măsură ce radiaţiile s-au scurs din centrală, obligând peste 150.000 de persoane să evacueze zona. Accesul în zonă este interzis şi în prezent.

Cutremur cu magnitudinea 6 în largul Insulelor Kermadec din Noua Zeelandă 

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs recent în largul Insulelor Kermadec, un arhipelag situat în nordul Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale ori victime sau să emită o alertă de tsunami, transmit agenţiile Xinhua şi EFE.

Seismul, cu epicentrul la adâncimea de 135 km, s-a produs în Oceanul Pacific la ora 10:45 GMT, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Cutremurul s-a produs la 872 de km nord-est de Ngunguru şi la 892 de km nord-est de Whangarei, ambele oraşe din Noua Zeelandă.

Arhipelagul Kermadec, situat între Noua Zeelandă şi insulele Tonga, nu este locuit, cu excepţia personalului de la baza permanentă de pe insula Raoul, unde este amplasată o staţie meteo şi de radio.

Noua Zeelandă se află în zona faliei dintre două plăci tectonice şi înregistrează aproximativ 14.000 de cutremure în fiecare an, dintre care între 100 şi 150 sunt suficient de puternice pentru a fi simţite.